VIDEO Uraniu în valoare de 3 milioane de euro urma să fie tranzitat prin Republica Moldova. Trei persoane, reţinute în Austria

VIDEO Uraniu în valoare de 3 milioane de euro urma să fie tranzitat prin Republica Moldova. Trei persoane, reţinute în Austria

O grupare criminală transnaţională, specializată în contrabandă cu substanţe radioactive şi toxice, a fost destructurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, cu sprijinul autorităţilor din Austria şi prin coordonare din partea Europol-ului. În rezultat, au fost reţinute trei persoane în Austria şi ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanţă radioactivă, în valoare de 3.000.000 de euro.

Oamenii legii din Moldova, cu sprijinul autorităţilor Austriei şi reprezentanţilor Europol, la 25 noiembrie au reţinut, pe teritoriul Austriei, doi bărbaţi şi o femeie, cetăţeni străini, pentru fapte de păstrare, transportare şi comercializare a substanţelor toxice şi radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Aceştia au fost reţinuţi în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către doi investigatori sub acoperire al autorităţilor din Moldova un container militar cu substanţă radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogăţit 235, la preţul de 3.000.000 de euro.

Substanţa radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autorităţile Austriei.

La această etapă, aceştia se află în custodia autorităţilor austriece. Doi dintre bănuiţi au antecedente penale, iar unul din aceştia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiţilor a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranţi – un bărbat, cetăţean străin, în vârstă de 37 de ani – şi-ar fi desfăşurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei.

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chişinău substanţa radioactivă şi i-a comunicat că intenţionează să efectueze tranzacţia în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat şi trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare şi pornirii cauzei penale.

Tranzacţia a avut loc în Viena, unde aceştia au şi fost arestaţi şi se află în custodia autorităţilor austriece.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, aşa categorii de infracţiuni sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 10 ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: