Sergiu Tofilat: Noua metodă de achiziţie a gazelor oferă motive de gândit în privinţa problemei transnistrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Tofilat FOTO IPN
Sergiu Tofilat FOTO IPN

Instituirea unei platforme comune de achiziţie a gazelor naturale de către Uniunea Europeană, la care va avea acces şi Republica Moldova, oferă autorităţilor moldoveneşti un motiv special de gândit în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. Aprecierea a fost făcut de către expertul în securitate energetică Sergiu Tofilat, transmite IPN.

Expertul a precizat că regiunea transnistreană rămâne un teritoriu influenţat de către Federaţia Rusă, inclusiv din punct de vedere economic.

„Economia regiunii transnistrene nu este sustenabilă fără gazul care vine gratis din Federaţia Rusă. Două treimi din exportul regiunii constituie metalele şi energia electrică care sunt competitive exclusiv datorită gazului gratuit. Dacă Rusia va renunţa la subvenţionarea regiunii, vor apărea mai multe consecinţe dure, inclusiv reducerea în jumătate a bugetului regiunii şi creşterea tarifelor pentru populaţie de circa 15-20 de ori, dacă vorbim de preţurile actuale. Totodată există riscul de izbucnire a crizei umanitare”, a spus Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să fie pregătită de această situaţie. „Din momentul ce Rusia va renunţa la subvenţionarea acestei regiuni, noi trebuie să fim gata atât financiar, cât şi din punct de vedere politic. Avem nevoie de o foaie de parcurs cum să reintegrăm acest teritoriu. Astfel, platforma anunţată recent oferă un pretext de gândire la această temă”, a punctat el.

În acelaşi timp, Sergiu Tofilat prognozează că Gazprom-ul, deocamdată, nu va renunţa la contractul cu Republica Moldova, tocmai din cauza regiunii transmistrene. „Deşi începând cu 1 mai, Gazprom-ul are dreptul să ceară rezilierea contractului, Kremlinul acum nu este gata să renunţă la regiunea transnistreană, pentru că, fără contract cu Moldovagaz, Kremlinul nu are cum să livreze gaz în stânga Nistrului”, a precizat expertul.

Potrivit lui, decizia Uniunii Europene privind achiziţia centralizată de gaze vine ca răspuns la agresiunile şi tentativele de şantaj care vin din partea Kremlinului prin intermediul Gazprom, care este mai curând o extensie a ministerului rus de externe şi care foloseşte gazul ca o armă politică, ca un instrument de a înfăptui anumite scopuri politice.

„În cazul dat, este vorba de un jucător care asigură aproximativ 40% din consumul de gaze în UE şi acum situaţia se schimbă. Dacă Gazprom s-ar fi condus de politici corporative şi interese economice şi ar fi eliminat scopurile politice, atunci Moldova nu ar fi asistat la această iniţiativă. Vladimir Putin încearcă să şantajeze orice stat care împărtăşeşte valori democratice, respectă drepturile omului, în special dreptul cetăţenilor de a-şi alege singuri conducerea ţării, evident că asta reprezintă un pericol pentru regimul său şi el cu tot dinadinsul încearcă să anihileze orice aspiraţie democratică, anume de asta a şi atacat Ucraina”, a spus Sergiu Tofilat.

Acesta a numit o eventuală perioadă în care noua platformă de achiziţionare a gazelor va deveni funcţională. „Cel mai eficient şi mai ieftin este să cumperi gazul în perioada de vară, când consumul este foarte mic. De aceea, sper că această platformă va deveni activă cel târziu în luna mai”, a conchis Sergiu Tofilat.

Consiliul European a anunţat, la 25 martie, noi măsuri pentru diminuarea dependenţei europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziţie care va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei Parteneri estici asociaţi: Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Dezbaterea publică la tema „Republica Moldova va achiziţiona gaze prin Uniunea Europeană: ce înseamnă aceasta şi la ce efecte ne putem aştepta?”, organizată de IPN, a fost ediţia a 232-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite