Numărul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 304. Ion Chicu a convocat o şedinţă la Guvern

Numărul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 304. Ion Chicu a convocat o şedinţă la Guvern

Numărul persoanelor decedate în urma contractării coronavirusului de tip nou în China a ajuns la 304 morţi. Autorităţile din provincia Hubei, focarul epidemiei, au anunţat duminică, 2 februarie, 45 de decese noi. Premierul Ion Chicu a convocat, duminică dimineaţă, o şedinţă la care responsabilii au raportat ce măsuri sunt întreprinse pentru a ţine situaţia sub control în Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe final, a fost adoptată o hotărâre, în care au fost stabilite măsurile ce urmează a fi întreprinse de instituţiile statului. De asemenea, s-a decis evaluarea în continuare a riscurilor pentru sănătate publică, cu atribuirea la necesitate a unui cod de alertă, transmite IPN.

„Obiectivul principal al discuţiei este evaluarea stării de pregătire a ţării pentru, din păcate, o nouă provocare pe plan internaţional legată de răspândirea acestui nou coronavirus. Şi în legătură anunţarea de către OMS a urgenţei publice internaţionale”, a declarat premierul Ion Chicu. Potrivit lui, toate guvernele lumii întreprind acţiuni complexe pentru a asigura siguranţa sănătăţii populaţiei. Şeful executivului a mai spus că nu trebuie admise speculaţii şi panică la subiectul coronavirusului.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că primul caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost înregistrat în decembrie 2019, dar în prima săptămână a lunii ianuarie erau deja 59 de pacienţi, numărul acestora fiind în creştere. „Coronavirusurile – o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât şi oamenii. Coronavirusurile umane pot cauza simptome similare răcelii comune, în vreme ce altele cauzează boli mai severe – pneumonii cu sindromul respirator acut sever”, a explicat ministra. Coronavirusurile umane se răspândesc prin contact personal neprotejat cu o persoană infectată: atingere, strângere de mână. Semnele şi simptomele sunt de obicei respiratorii şi includ febră, tuse, dificultăţi la respiraţie şi alte simptome asemănătoare răcelii comune. Ministra a mai spus că rujeola, difteria şi tuberculoza sunt boli mai contagioase decât coronavirusul.

Viorica Dumbrăveanu a menţionat că au fost dispuse mai multe măsuri de prevenire şi control. Instituţiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamente şi consumabile pentru o perioadă de 60-90 de zile. Stocul de medicament antiviral Tamiflu, în 58 de instituţii, constituie 1180 ambalaje, suficient pentru acoperirea medicamentoasă a cazurilor de infecţii respiratorii pentru perioada sezonieră. Totodată, a fost realizată procurarea suplimentară a 3114 ambalaje.

Ministra a precizat că în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de coronavirus de tip nou, iar situaţia epidemiologică în ţară este monitorizată în permanenţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: