Curtea Constituţională, sesizată în cazul magazinelor duty-free

Curtea Constituţională,
sesizată în cazul magazinelor duty-free

Curtea Constituţionala Moldova FOTO IPN

Deputaţii Tudor Deliu şi Lilian Carp au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită să fie analizată noua politică bugetar-fiscală propusă de Guvern, care prevede facilităţi fiscale şi vamale pentru vânzările cu regim duty free, pe teritoriul ţării sau la intrarea în ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Solicitat de IPN, Lilian Carp a declarat că este vorba despre modificările la Codul Vamal şi la Codul Fiscal prin care se permite ca în zona liberă să fie deschise atât benzinării, cât şi restaurante şi baruri.
 
Potrivit parlamentarului, sesizarea la Curte vine în condiţiile în care Republica Moldova are anumite acorduri internaţionale, dar şi în Constituţie sunt stipulate prevederi care nu permit activitatea entităţilor respective în această zonă, pe motiv că nu sunt achitate impozite în bugetul de stat.
 
Pe lângă efectuarea controlului constituţionalităţii mai multor prevederi, autorii sesizării solicită, în cazul declarării neconstituţionale a normelor contestate, dispunerea retroactivităţii efectelor hotărârii Curţii Constituţionale în aceasta speţă.
 
În cadrul unor dezbateri la IPN, deputatul PLDM Grigore Cobzac a remarcat faptul că proiectul de lege cu magazinele duty-free la intrare a fost examinat în aceeaşi zi când în Parlament s-a propus includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie. „Este foarte fariseic ca în aceeaşi zi când propui în Parlament să se includă sintagma de integrare europeană în Constituţie, să vii şi să propui un proiect de lege care vine să dezvolte alt proiect de lege cu magazinele duty-free la intrare. Este o schemă criminală făcută legală”, menţiona parlamentarul.
 
Deputaţii din opoziţie au declarat, cu diferite ocazii, că modificările legislative privind vânzările cu regim duty free servesc ca şi mostră a promovării intereselor obscure ale guvernării actuale în detrimentul celor publice. Acestea au fost promovate fără avizul CNA şi netransparent, iar prejudiciul provocat în timp bugetului de stat, urmare a unei „activităţi economice” în baza acestei legi, pe teritoriul a tuturor punctelor de control vamal, este comparabil cu furtul miliardului.
 
Ideea deschiderii unor benzinării duty-free la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova a aparţinut celui mai mare operator duty-free din Moldova, companiei „Dufremol”, patronată de familia primarului de Orhei, Ilan Şor. Opoziţia priveşte aceasta posibilitate ca pe o favoare făcută de guvernare lui Ilan Şor, deţinătorul magazinelor duty-free.
 
În autodenunţul din 2015 al lui Ilan Şor, în urma căruia fostul prim-ministru Vlad Filat a ajuns la închisoare, se menţiona ca Şor i-ar fi propus mita ex-premierului inclusiv pentru nişte modificări în legislaţie care i-ar permite denuţătorului să îşi lanseze afacerea cu petrol la frontiera, în regim preferenţial, lucru care nu s-a mai întâmplat.
 
citeste totul despre: