Alexandr Stoianoglo va fi anchetat penal în dosarul expulzării profesorilor turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general suspendat
Alexandru Stoianoglo, procuror general suspendat

Procurorul-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie (PA) a dispus anularea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Balan în privinţa procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, fiind pornită urmărirea penală în dosarul expulzării profesorilor turci, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PA, procurorul-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, fiind împuternicit de către Consiliul Superior al Procurorilor de a examina în ordinea controlului ierarhic superior, plângerea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale din 22 decembrie 2021, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan în privinţa procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul Andrei Balan a fost desemnat de CSP la 22 decembrie 2021 ca să  examineze sesizarea ex-deputatei Inga Grigoriu, prin care se invocau acţiunile pretinse a fi ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin imixtiune în înfăptuirea justiţiei, care s-au soldat cu investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”.

Ex-deputata din partea Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu menţiona că este vorba despre investigarea defectuoasă a unui caz de rezonanţă internaţională şi anume expulzarea profesorilor turci, care aveau reşedinţă permanentă în Republica Moldova. Potrivit ei, scopul a fost scoaterea ilegală a profesorilor, folosind ilegal resursele financiare ale statului, în interesele unui stat străin, fapt constatat şi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) printr-o hotărâre din iunie 2019. De asemenea, potrivit ei, este vorba despre exonerarea arbitrară de răspundere penală a fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru faptele săvârşite.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Cetăţenii expulzaţi au fost condamnaţi în Turcia. Pe 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor şapte cetăţeni turci şi a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 125 de mii de euro.

Fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare. Ex-directorul SIS a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei.

La trei ani de la expulzarea profesorilor, dosarul aşa şi nu fusese desecretizat, deşi Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei recomandase acest lucru autorităţilor de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite