Iarna din '84, anul în care vasluienilor le-au crăpat caloriferele în apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coşmarul alb care s-a abătut asupra judeţului Vaslui în ultimele două zile este departe de a concura cu cele mai grele ierni cu care s-a confruntat judeţul de-a lungul anilor. 1984 este anul când în judeţul Vaslui s-a înregistrat una dintre cele mai cumplite ierni.

Vasluienii îşi amintesc de iernile cumplite din istoria recentă, când la sate casele erau îngropate în zăpadă, iar la oraşe oamenii curăţau geaţa de pe pereţii din interiorul apartamentelor. Una dintre cele mai grele ierni s-a înregistrat în judeţul Vaslui în 1984. După ninsorile abundente din luna ianuarie, când stratul de zăpadă depăşea un metru a urmat o lună februarie cu temperaturi de până la minus 30 de grade.

"Fără îndoială, iarna din 1983 - 1984 rămâne una dintre cele mai grele ierni care s-a abătut asupra judeţului Vaslui. S-au înregistrat cantităţi impresionante de zăpadă, dar şi temperaturi extrem de scăzute, între minus 25 şi minus 30 de grade. A fost un ger cuplit pe care vasluienii cu siguranţă nu îl vor uita. Gheaţa era de două degete pe pereţi, în apartamente, au îngheţatşi crăpat caloriferele în casă. La blocul turn din centrul Civic, din cauza gerului au crăpat ţevile de evacuare, iar locatarii nu mai puteau folosi băile. A fost o adevărată urgie.", îşi aminteşte istoricul vasluian Paul Zahariuc.

Iernile care au făcut istorie

Cea mai grea iarna României, care a rămas în istorie, a fost cea din 1953-1954. Prin frecvenţa şi violenţa episoadelor de viscol, dar şi prin abundenţa ninsorilor din acea iarnă au fost stabilite mai multe recorduri meteorologice  vântul bătând în rafale de peste 126 km/h în.  "Marele Viscol", aşa cum a rămas în consemnări, s-a înregistrat în prima săptămână din luna februarie a anului 1954, a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Troienele au ajuns atunci chiar şi la 5 metri înălţime în sud-estul ţării.
Meteorologii îşi amintesc însă de un viscol şi mai puternic, cel din ianuarie 1966, când  viteza vântului în zona Moldovei s-a apropiat de 200 de km/h. 
 

Pe aceeaşi temă:

 
Iarna din '63, anul în care lacul de acumulare de la Bicaz a fost traversat cu tractorul

Brăilenii au vie în memorie iarna cu nămeţi cât casa din 2012 

Cea mai grea iarnă din istoria judeţului Dâmboviţa. Cât măsura zăpada şi care a fost minima absolută

Cum au înfruntat „Marele Viscol”, din februarie 1954, deportaţii bănăţeni din Bărăgan

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite