Mii de pet-uri şi resturi menajere au poluat golful Cerna la Orşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de metri cubi de peturi, resturi menajere, butuci şi chiar gunoi de grajd au ajuns în Golful Cerna. Deşeurile au fost adunate de la gropile de gunoi ale localităţilor riverane, de râul Cerna. Toate au transformat golful din dreptul localităţii Orşova într-o groapă de gunoi.

În golful Cerna din dreptul localităţii Orşova au fost aduse în ultimele zile de apele umflate ale râului Cerna milioane de peturi şi alte resturi menajere, care au transformat golful şi faleza Dunării într-o adevărată groapă de gunoi. Grav este că aşa se întâmplă ori de câte ori plouă abundent. Sticlele din plastic au fost aduse de apele crescute ale râului Cerna, care au „curăţat” gropile de gunoi neautorizate amenajate pe malul apei în mai multe localităţi din judeţul Caraş Severin. 

Pe lângă peisajul dezolant, sportivii lotului naţional olimpic de kaiak-canoe aflaţi la Orşova s-au antrenat astăzi printre peturi şi gunoaie. Sportivii îşi pun astfel viaţa şi echipamentele în pericol.

„Este greu să ne antrenăm printre pet-uri. Vedeţi acum pe apă se antrenează lotul naţional olimpic, care se pregăteşte pentru campionatele mondiale şi europene şi efortul lor este nu numai pur sportiv ci şi acela de a ocoli pet-urile. Pentru că orice fel de pet sau orice altfel de corp plutitor ar putea să îngreuneze vâslitul sau să deterioreze o barcă, şi sunt bărci de valoare ale lotului naţional olimpic. Cel mai grav lucru este lipsa de civilizaţie a oamenilor care din păcate în loc să adune aceste pet-uri şi să le predea locurilor special amenajate nu fac lucrul acesta” , a declarat Beniamin Zabet - antrenor CSS Orşova.

Localnicii din Orşova sunt revoltaţi şi spun că oraşul lor, care ar putea fi unul turistic are o imagine dezolantă.

„E trist ce se întâmplă. Dacă un turist străin vede în cel hal arată golful acum, cu siguranţă a doua oară nu ar mai călca piciorul pe aici. Dar asta este România, o ţară unde despre protecţia mediului se vorbeşte doar la simpozioane”, a spus un pensionar din Orşova.

Problema poluării cu PET-uri şi alte gunoaie este veche, autorităţile confruntându-se cu astfel de incidente încă din 2004. Autorităţile judeţului s-au plâns în nenumărate rânduri omologilor din Caraş Severin, dar problema nu a fost rezolvată.  Primăria din Orşova a amenajat un baraj care să oprească aceste peturi la intrarea în golf, însă acesta cedează.

”Ne confruntăm cu această mare problemă de multă vreme. Sursa acestor pet-uri o constituie Băile Herculane, Topleţul şi bineînţeles celelalte localităţi care sunt aşezate pe malul râului Cerna. Fără îndoială că există soluţii foarte bune, dar sunt necesare fonduri şi implicarea în mod concret a Apelor Române, a Agenţiei de Mediu”, a declarat viceprimarul municipiului Orşova, Constantin Negulescu.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite