Singurul festival din Europa de Est cu şi despre refugiaţi revine la Timişoara. În România s-au triplat cererile de azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius Ilioni Loga, directorul festivalului TRAF FOTO Ş.Both
Flavius Ilioni Loga, directorul festivalului TRAF FOTO Ş.Both

Timişoara, oraş cu un renumit background multietnic, propune pentru a şasea oară un festival unic în România. Capitala Banatului găzduieşte, în perioada 17-20 iunie: Timişoara Refugee Art Festival (TRAF).

Timişoara Refugee Art Festival, singurul de acest fel din Europa de Est, revine cu ediţia a şasea. Evenimentul va avea loc din 17 până în 20 iunie, în mai multe locaţii din oraşul de pe Bega. Festivalul îşi propune mai mult ca oricând să faciliteze şi să menţină legătura dintre comunitate şi cei care au fugit din calea gloanţelor şi a bombelor. În acest sens, motto-ul actualei ediţii este „Better Together”, pentru a sublinia şi a aplauda implicarea fără precedent a societăţii civile în criza refugiaţilor ucraineni şi pentru a încuraja continuarea acestui gen de acţiuni şi pe viitor, indiferent de ţara de provenienţă a refugiaţilor.

“România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil faţă de anii precedenţi. De asemenea, anul 2022 aduce 100.000 de avize de muncă, cel mai mare număr de avize de muncă pentru cetăţenii non UE pentru România. Şi, nu în ultimul rând, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corectă a modului în care România este pregătită să integreze străinii care ajung în România, fie că ne referim la refugiaţi non EU sau din Ucraina, fie la muncitori, studenţi sau imigranţi căsătoriţi cu cetăţeni români. La LOGS, noi oferim asistenţă solicitanţilor de azil, refugiaţilor şi imigranţilor exact în această direcţie, de a crea o comunitate primitoare şi inclusivă în Timişoara şi de ce nu, în România”, a declarat Flavius Ilioni-Loga, preşedinte LOGS.

Artă contemporană, teatru, film, muzică şi artă culinară 

Timp de patru zile, publicul este invitat la Timişoara Refugee Art Festival, pentru a descoperi prin artă contemporană, teatru, film, muzică şi artă culinară cine sunt cei care au fost nevoiţi să o apuce pe diferitele rute migratorii şi cum putem să le facem viaţa mai bună atunci când drumurile ni se intersectează.
 

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 19:00, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, şi va fi urmată imediat de inaugurarea instalaţiei artistice „Bullets and Love” în Piaţa Libertăţii, a Reginei Damian – originară din Turkmenistan.

Parcursul primei zile continuă în Piaţa Unirii, cu o expoziţie a ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric care arată cum poate fi arta folosită ca o armă. Expoziţia este curatoriată de Daniel Petru Gagiu, Florin Arhire şi Adnan Vasile, şi organizată împreună cu Asociaţia culturală Contrasens.

Principalul eveniment al zilei de sâmbătă, 19 iunie, este concertul Beck Corlan, cu începere de la ora 20.00, la Faber. În deschidere va cânta ucraineanca Vanessa Serbul. 

Traf


Foto Ştefan Both 


Ziua Mondială a Refugiatului, sărbătorită la Timişoara

Duminică, 20 iunie, mâncarea devine liant între refugiaţi şi comunitatea care este invitată să se alăture tradiţionalului picnic intercultural, între orele 11 şi 14, la Muzeul Satului Bănăţean. 

Pe lângă preparatele pregătite de refugiaţi, cei prezenţi vor putea să ia parte la un atelier şi un spectacol de circ contemporan, împreună cu Şcoala de circ din Timişoara, precum şi la un tur ghidat al Muzeului. În aceeaşi zi, de la ora 19, în Piaţa Sfântul Gheorghe, Teatrul Basca prezintă piesa „Animal crossing”, care vorbeşte despre refugiaţi, şi nu numai, din perspectiva a doi poliţişti de frontieră.

În 20 iunie, ultima zi a festivalului, sărbătorim Ziua Mondială a Refugiatului prin proiecţia filmului „This rain will never stop” (2020) al regizoarei ucrainene Ana Gorlova. 

Documentarul, prezentat şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale, ne introduce în destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Războiului Civil Sirian, a fost nevoită să se răspândească în diferite colţuri ale Europei, mergând până în Ucraina.  

Intrarea este liberă. Descoperiţi detalii şi actualizări ale programului pe pagina de Facebook a Festivalului. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

La Timişoara există şi refugiaţi fericiţi. Ambiţia unei familii de afgani de a începe viaţa de la zero

Festival cu şi despre refugiaţi şi migranţi, la Timişoara. Iniţiativă unică în Europa de Est. Cum devine mâncarea un liant între comunităţi FOTO

Joel Benson, indianul care venit la Timişoara să se facă medic reputat, dar a ajuns să cânte în baruri VIDEO

Speranţă şi disperare în „Afgan Parc” din Timişoara: „Sunt oameni ca noi, au dreptul la o viaţă mai bună” FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite