Patronii de pensiuni spun că drumurile proaste omoară turismul din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infrastructura, serviciile sau dezinteresul investitorilor ucid afacerile. Problemele turismului românesc trimit clienţii peste graniţă, unde românii ridică la cer profiturile maghiarilor.

Patronii pensiunilor din Moneasa, judeţul Arad, se plâng că turiştii nu au foarte multe variante de distracţie şi de aceea nu vin în staţiune. „Omul trebuie să aibă ce să facă. Ar mai fi nevoie de alte servicii date de comunitate. Vara există variante pentru divertisment, dar iarna nu prea sunt”, a spus Emilia Cîndea, proprietarul vilei „Club Castel“ din Moneasa.

Soluţii pentru iarnă


Hotelierii din Moneasa spun că o pârtie de schi ar salva situaţia. „Ar trebui o pârtie de schi, ca să prelungim sezonul. Am depus un proiect, dar noi suntem abia la 300 de metri şi prioritate au staţiunile de la peste 1.000 de metri. În plus, administraţia locală le-a propus agenţilor economici un parteneriat public privat pentru pârtie, dar au spus că nu au bani”, a spus Terente Condea, primar în Moneasa.

Edilul mai spune că eforturile comunităţii de a atrage turişti sunt anulate de serviciile proaste şi preţurile mari ale patronilor de pensiuni. „Aici am pus la punct drumurile, organizăm festivaluri numeroase să le prezentăm turiştilor ce au hotelierii mai bun, dar ei îşi dau singuri autogol cu servicii slabe şi preţuri mari”, a spus Terente Condea, primar în Moneasa.

Variantele puţine de petrecere a timpului sunt o problemă şi pentru agenţii economici din Caraş –Severin. „Zona nu e animată. Până şi la pontoanele de la Trei Ape trebuie să plăteşti taxă de intrare, ca să bei un suc”, a spus Monica Paşcalău, proprietara pensiunii Gotschna din Gărâna.

Spaima turiştilor

Patronii de pensiuni Valea Jiului se confruntă cu infrastructura deficientă. „Drumul spre Herculane ar scoate Valea Jiului din fund de sac. Asta ar fi o prima lucrare serioasă care să ne ajute să ne punem turismul în valoare”, a spus Danuţ Buhăescu, primarul localităţii Uricani. Gărâna este oclită de turişti tot din cauza drumurilor proaste. „Clienţii noştri sunt din întreaga ţară. Toţi se uită pe hartă şi vor să vină, dar drumul cel mai scurt este impracticabil, aşa că trebuie să ocolească”, a mai spus Paşcalău. Şi în Buziaş, judeţul Timiş, lucrările prelungite la şosele şi drumurile proaste îi îngrijorează şi hotelieri. „Se lucrează la drum. E deranjant pentru turişti. Ar mai fi şi problema animaţiei. Vin şi turişti mai pretenţioşi, pentru care nu e suficient să asiguri servicii de cazare şi masă”, a spus Ioana Oesescu, administratorul Hotelului Silvana din Buziaş. 

Zero PR, zero profit


Parcul Retezat, din Hunedoara, este o zonă de interes mare chiar şi pentru turiştii străini. Reprezentanţii hotelierilor de aici spun că acesta ar trebui promovat mult mai mult, pentru a-i fi recunoscut potenţialul. „Şi criza afectează numărul turiştilor. Chiar dacă preţurile de aici au scăzut până la jumătate, sunt puţini turişti. Oricum, cred că ar trebui mai multă promovare”, a spus Dan Sârbu, proprietar de pensiune în Retezat.

Hotelurile uitate de lume, construcţii comuniste lăsate în paragină, transformă peisajul superb, pe care turiştii îl caută la o staţiune de munte, într-un loc ce dă fiori. Asta se întâmplă pe Muntele Semenic, cautat iarna doar în treacăt. „Acolo sunt închise hotelurile şi uitate de toţi. Noi îi amendăm constant, pentru că strică imaginea zonei şi pentru că sunt periculoase. Nimeni nu are grijă de ele”, a spus Marius Mocanu, primarul din Văliug.

Vacanţele aproape costă puţin

O vacanţă în Vest poate fi achiziţionată şi la preţuri mici. Un sejur de şapte zile cu mic dejun în Moneasa costă 300 de lei. În Retezat, pentru un pat turiştii plătesc şi 35 de lei pe noapte. La Gărâna, pentru o noapte se va scoate din buzunar minim 30 de lei în timp ce la Buziaş se plăteşte 140 de lei pentru o noate de somn, micul dejun şi relaxarea de la piscină.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite