FOTO A fost descoperit un nou fragment din "zidul" de palisade din Timişoara otomană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care lucrează pe şantierul din Piaţa Unirii au descoperit o nouă porţiune din zidul turcesc. Arheologii speră să dea şi de urmele unuia din cele patru turnuri ale cetăţii.

Lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii au scos la iveală o nouă bucată din zidul de pământ şi lemn, care înconjura Cetatea Timişoara în perioada ocupaţiei otomane. Primele urme ale zidului au fost descoperite în luna februarie, la intrarea în Piaţa Unirii dinspre Palatul Justiţiei. Se ştia că zidul se continua până la Biserica Sârbească, construită chiar pe o porţiune din el.

„Este vorba de zidul de incintă a cetăţii turceşti. Conform descrierilor călătorului Evlia Celebi (n.r. a trăit între anii 1611-1682), zidul avea o lăţime 50 de picoare şi o bază de 20 de metri. Zidul care înconjura cetatea era construit din pământ şi lut. Stâlpi erau de palisadă”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, şeful arheologilor de la Muzeul Banatului.

Conform legii, orice descoperire istorică are nevoie de descărcare arheologică, astfel că în dreptul Bisericii Sârbeşti lucrările sunt oprite. Arheologii vor scoate din pământ tot ce consideră că ar putea fi conservat şi expus într-un muzeu dedicat Timişoarei otomane, care se va face în cadrul Muzeului Banatului. 

Arheolgii speră ca săpăturile din această zonă să scoată la iveală şi unul din cele patru turnuri de apărare care exista în partea de Nord-Vest, în timpul otomanilor. 


„Cetatea interioară, de pământ, este construită din două rânduri de trunchiuri înalte, iar îndemânaticul meşter a umplut spaţiul dintre ele cu ciment, var şi argilă, pe care le-a bătătorit aşa de bine, încât, chiar dacă obuzele nimeresc între ziduri, nu se produc crăpături ca la cetăţile de piatră şi cetatea nu se teme de nimic. Nimeni nu se poate apropia de cetate din cauza întinderilor nesfârşite de apă şi de mlaştini...De jur împrejur zidul e înconjurat cu un şanţ adânc, având în trei părţi încăperi pentru observaţie...Meşterul constructor, prevăzător şi priceput, a făcut această cetate de lemn. El a ous toată ştiinţa sa inginerească în construirea acestei cetăţi şi a realizat o construcţie atât de desăvârşită, încât cine o cercetează cu atenţie îşi dă seama că, sub atlasul ceresc, nici un constructor din vechime nu a săvârşit o asemenea lucrare”, a scris călătorul Evlia Celebi, după o vizită în Timişoara otomană.  
 

Citeşte şi:

FOTO A fost scos la suprafaţă vechiul drum de cărămidă roşie pe care treceau trăsurile în faţa Domului Catolic
 

FOTO Amfiteatru scufundat cu păstrarea zidurilor bisericii iezuite şi rămăşiţele moscheii sultanului, în Piaţa Sf.Gheorghe

FOTO Timişoara din Ungaria medievală dispare definitiv din cauza unei ciuperci distrugătoare

FOTO “Epoca neagră” a Timişoarei, scoasă la suprafaţă. Muzeu în aer liber în Piaţa Libertăţii

FOTO Timişoara otomană iese la iveală în Piaţa Libertăţii. Băile turceşti erau "mall"-urile cetăţii de atunci


FOTO A fost scoasă la iveală vechea Casă Camerală, una dintre primele construcţii austriece din Timişoara

FOTO Timişoara otomană iese la iveală în Piaţa Libertăţii. Băile turceşti erau "mall"-urile cetăţii de atunci
 
FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

FOTO O a doua moschee, Ali Bey, a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei

FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

FOTO Vechea linie de tramvai a Timişoarei descoperită întreagă pe şantierul arheologic din Piaţa Libertăţii

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite