
Timişorenii iubitori de biciclete, atât cei care pedalează pentru relaxare, pe distanţe scurte, cât şi cei avansaţi, care caută trasee lungi, au de unde alege. Timişoara este fără îndoială capitala bicicliştilor. Raportat la numărul de locuitori, capitala Banatului este pe primul loc în ţară la posesori de biciclete. Ca atare, iubitorii mersului pe două roţi şi-au creat deja un obicei de a pleca pe „coclauri”.
Pe lângă pistele de biciclete, care răsar în oraş una după alta, fiind deja amenajate peste 60 de kilometri, cicliştii şi-au realizat propriile care se întind în jurul Timişoarei. Sunt distanţe mai scurte sau mai mulgi, pe şes sau pe deal, de-a lungul canalului Bega sau al râului Timiş.
Multe se datorează campaniei Verde pentru Biciclete, demarată în urmă cu şase ani de omul de afaceri Emil Cristescu, şi devenită una din cele mai importante campanii de promovare a mersului pe biciclete din România.
Verde pentru biciclete a schimbat percepţia timişorenilor legat de bicicletă ca mijloc de transport ecologic, sănătos şi economic.
Reabilitarea malurilor Begăi pe fonduri europene cuprinde şi realizarea de piste de biciclete pe toată lungimea canalului, de la Uzina de Apă până la Solventul. Lucrările avansează rapid iar pista poate fi deja folosită de timişoreni, chair dacă mai există anumite zone de şantier.
Pista pe malul Begăi până în Serbia
Una dintre cele mai interesante proiecte transfrontaliere între România şi Serbia este realizarea pistei de biciclete care va lega cele două ţări. Finanţarea europeană este în valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro şi cuprinde realizarea unei piste de biciclete de 37 de kilometri pe teritoriul României şi realizarea proiectului piestei de biciclete pe teritoriul ţării vecine.
Pista de biciclete pleacă de la Podul Modoş – ultimul pod din Timişoara, în continuarea pisei de biciclete a municipalităţii, şi se termină, în prima fază, la graniţa cu Serbia.
Lucrările la realizarea pistei de biciclete de pe digul canalului Bega se desfăşoară cu rapiditate, urmând să fie gata la sfârşitul acestui an. Termenul de finalizare pentru realizarea pistei este până în luna decembrie.
Drumul pentru biciclişti începe pe malul stâng al Begăi, iar la Utvin se va traversa podul, urmând ca până la graniţa cu Serbia să pedeze pe partea dreaptă a digului. Asfaltul a fost deja aşternut pe porţiunea de la Timişoara-Uivar şi a început asflatrarea şi după pod, spre Sânmihaiul Român.
Pista de cicloturism va treace practic pe lângă ecluza de pe Bega.
Tot în cadrul acestui proiect se va realiza şi un punct de trecere a frontierei pentru biciclişti.
Trasee turistice în Pădurea Verde
În Pădurea Verde care este împărţită de Timişoara şi Dumbrăviţa, au fost trasate, în 2009, patru rute marcate de un triunghi colororat. Traseele sunt amenajate pe diferite grade de dificultate, pentru a oferi oportunităţi de parcurge a Pădurii, în funcţie de experienţa utilizatorului bicicletei.
Acestea sunt precum urmează: Traseul Verde - 2.2 km (scurt) ; traseul Albastru - 3.2 km (mediu), traseul Roşu - 4.4 km (lung ) şi Orange - 4 km (Vânătoresc şi străbate principala zonă de vânătoare din pădure)
Rute pentru amatorii de pedalare prin judeţul Timiş
Iubitorii de biciclete din Timişoara au realizat câteva tresee semi-oficiale în jurul oraşului. Sunt însă rute şi mai îndepărtate, cum ar fi cele din zona lacului Surduc. Iată câteva idei de pedalare prin judeţul Timiş.
Buziaş-Niţchidor-Buziaş: Din staţiunea Buziaş se pedalează până la Niţchidorf, satul unde s-a născut cunoscuta scriitoare Herta Muller, distinsă cu Nobel pentru Literatură, în 1999- iar apoi înapoi la Buziaş, pe ruta Vucova, Chevereşu Mare, Bacova. Traseul are 46 de kilometri.
GALERIE FOTO cu hărţile realizate pentru câteva din rutele din jurul Timişoarei



O rută preferată de mulţi timişoreni este cel de la Şag, tot pe malul Timişului. Este valabilă şi pedalarea şi la Albina, tot pe cursul râului.


Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.
Vă mai recomandăm:
Vacanţe şvăbeşti în pensiuni româneşti. Aşa ar putea să sune reclama pentru câteva pensiuni turistice care s-au deschis în judeţul Timiş. Pensiunile încearcă să păstreze aroma satelor şvăbeşti, în care ordinea şi liniştea sunt cuvinte de ordine.
FOTO Pensiunile din Timiş care încearcă să păstreze aroma satelor şvăbeşti de altădată
Citeşte şi
Campania Verde pentru Biciclete a transformat Timişoara în capitala bicicliştilor din România
FOTO VIDEO Cinci ani de pedalare susţinută în Timişoara: “Oraşul este pe un drum de modernizare şi de occidentalizare”
FOTO Pedalarea de primăvară: Timişoara a devenit un oraş al bicicliştilor
Timişoara, oraşul unde bicicleta a devenit mod de viaţă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: