FOTO VIDEO Cinci ani de pedalare susţinută în Timişoara: “Oraşul este pe un drum de modernizare şi de occidentalizare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.000 de biciclişti au participat la Pedalarea de Toamnă Foto: Ştefan Both
Peste 3.000 de biciclişti au participat la Pedalarea de Toamnă Foto: Ştefan Both

Campania Verde pentru Biciclete sărbătoreşte cinci ani, timp în care s-a creat o comunitate de biciclişti bine conturată şi puternică în Timişoara

În urmă cu cinci ani, la prima pedalare prin oraş organizată de Verde pentru Biciclete, au fost număraţi 652 de biciclişti. În această primavera numărul celor care pedalează a depăşit 3.000. În 2008 au existat în jur de şase kilometri de pistă pentru biciclete, acum sunt aproximativ 60. Au fost peste 40 de proiecte dedicate mersului pe bicicletă, care a schimbat total percepţia despre acest mijloc de transport sănătos, ecologic şi economic. De cinci ani Timişoara este mai verde în urma campaniilor de conştientizare a populaţiei despre beneficiile bicicletelor.

“Când am început campania, biciclistul era considerat un om sărac. Era o activitate foarte periculoasă şi din cauza infrastructurii proasete cât şi din cauza şoferilor. Acum a devenit o modă, atitudinea şoferilor s-a schimbat, bicicliştii sunt peste tot în oraş, în jurul oraşului în timpul liber. Timişoara este pe un drum de modernizare şi de occidentalizare, iar Verde pentru Biciclete face parte din acest proces”, a declarat Emil Cristescu, iniţiatorul proiectului Verde pentru Biciclete.
În următorii ani, Cristescu speră ca numărul pistelor de biciclete să crească exponenţial şi să ajungă la câteva sute de kilometri. Noul trend va fi construirea de piste care să lege zonele metropolitane şi chiar ţările. Un exemplu este pista de biciclete, de 37 de kilometri, care se va construi pe digul canalului Bega, până la graniţa cu Serbia.

“Foarte încurajator a fost primul eveniment. Acesta mi-a dat curajul să continui. Nu ne vom opri. Sper ca la zece ani de Verde pentru Biciclete rezultatele să fie excelente. După Olanda şi Danemarca, Ungaria este a treia ţară din Europa ca număr de biciclişti care folosesc acest mijloc de transport. Nouă la sută din populaţie foloseşte zilnic bicicleta. Dacă ungurii pot, trebuie să putem şi noi. Măcar noi cei din Timişoara”, a mai declarat Emil Cristescu.

Omul de afaceri spră să convingă oficilităţile locale să implementeze un manual realizat la Bucureşti, pentru realizarea de piste de biciclete. De asemenea, Emil Cristescu este convins că se va reveni şi asupra regulamentului Primăriei care îngrădeşte mersul pe bicicletă în Piaţa Victoriei în anumite intervale orare.

Biciclişti se vor întâlni la Pedalarea de toamnă duminică, 13 octombrie, de la ora 10.00, în parcarea de la Timco. De la ora 11.00 va începe plimbarea prin oraş cu sosirea la stadionul “Dan Păltinişanu”, unde vor avea loc diverse ateliere sportive şi ecologice.



Citeşte şi:

FOTO Pedalarea de primăvară: Timişoara a devenit un oraş al bicicliştilor

FOTO Pistă de biciclete din Timişoara până în Serbia, pe digul canalului Bega

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite