Facultatea privată a ajuns mai ieftină decât cea de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gratuit doar în teorie şi Constituţie, învăţământul universitar de stat a ajuns un lux. Concurenţa dintre universităţile private şi cele de stat din Vestul ţării face ca taxele „la particular” să fie mai mici decât la stat.

Universităţile particulare se bat pe studenţi cu universităţile de tradiţie din Vest şi de aceea taxele şcolilor private au ajuns mult mai mici decât cele pe care tinerii le plătesc pentru locurile din facultăţile de stat. Foame de bani la UVT.


Universitatea de Vest din Timişoara are aproape cele mai scumpe taxe de şcolarizare din ţară. Studenţii de la Muzică şi Arte scot din buzunar câte 10.000 de lei pentru un an de studiu. „La această facultate se lucrează cu formaţii chiar şi de un student. Faptul că grupele sunt atât de mici duce la un cost foarte ridicat, astfel finanţarea bugetară e de aproape cinci ori mai mare”, a spus Ioan Talpoş, rectorul UVT.
La Universitatea „Tibiscus”, una dintre universităţile private, taxa pentru un an de studiu nu depăşeşte 2.400 de lei, în timp ce la „Dimitrie Cantemir”, un an de şcoală costă sub 2.000 de lei. „În ultimii ani am stat sub nivelul taxelor de la stat, aceasta a fost o politică de atragere a studenţilor”, a spus Cornel Haranguş, rectorul Universităţii „Tibiscus”. Chiar dacă la UVT taxele vor fi mai mici în următorul an universitar, un an de studiu va costa  2.500 de lei, mai scump ca la „privat”. „Noi evoluăm în liga întâi, iar universităţile private sunt în liga a patra, ca urmare taxele noastre sunt mai mari”, a completat Talpoş.


Diferenţe uriaşe


La Reşiţa universităţile private au taxe mai mici cu 400 de lei decât Universitatea „Eftimie Murgu”, care este de stat. Taxa anuală pe care un student reşiţean o plăteşte pentru că optează pentru o facultate din cadrul Universităţii de stat „Eftimie Murgu” este de 1.800 de lei, cu aproape 400 de lei mai mult decât taxa anuală percepută de Universitatea „Spiru Haret” din localitate. Aici un an de studiu ajunge la aproape 1.400 de lei. O taxă anuală de şcolarizare, de 3.450 de lei, o vor plăti studenţii Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, care nu vor fi admişi pe locurile bugetate, în timp ce pentru un an de studiu la Universitatea Ecologică „Traian”, şcoala privată din Deva, taxa a fost stabilită la 2.100 de lei. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este singura şcoală privată din Vest  care aplică taxe de studii mai mari decât universitatea de stat „Aurel Vlaicu” din acelaşi oraş.


Suma ce trebuie plătită pentru un an de studiu este în  medie 1.800 de lei, în timp ce la universitatea de stat aceasta nu depăşeşte 1.600 de lei. Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior a oferit şcolii private arădene calificativul maxim, „grad ridicat de încredere”.

Titularizare 2010: Află de aici ce notă ai luat la examenul de titularizare

Concurenţa dintre universităţile private şi cele de stat este foarte dură şi urmăreşte doar profitul

10.000 de lei plătesc pentru un an de studiu studenţii care vor să devină artişti la Universitatea de Vest din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite