A murit faimosul bucătar Uica Mihai, părintele show-urile culinare bănăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uica Mihai (1957-2021)
Uica Mihai (1957-2021)

Uica Mihai era vreme de 13 ani personajul principal al showului gastronomic Sarea în bucate de la TVR Timişoara (difuzat în toată ţara pe TVR 3), care promova specificul bucătăriei bănăţene.

„I-a plăcut viaţa, pe care a trăit-o intens în fiecare clipă. A dăruit ca nimeni altul din bunătatea-i fără margini şi din talentul lui uriaş. Nimeni nu-i va lua vreodată locul, nici la tv, nici în inimile noastre, ale celor care am avut bucuria să îl putem descoperi. Rămâne doar regretul de a te aflat atât de târziu…Uica Mihai! De acum doar îngerii vor gusta din bucatele tale, dar mai ales din molipsitoarea ta bună dispoziţie. Dacă nu te-aş fi iubit atât, te-aş fi certat şi te-aş fi întrebat, pe noi cui ne laşi, Uico! Drum lin spre îngeri!”, a scris pe Facebook Florin Mihoc, realizator de emisiuni de la TVR Timişoara. 

În ultimii ani, bucătarul şi-a pus toată experienţa şi reţetele pe hârtie şi pe site-ul său, ca urmare a diagnosticării cu o boală gravă. Medicii i-au spus atunci că mai are de trăit doar cinci ani. Nu a vrut să lase poveştile nespuse, mai ales că are o experienţă de zeci de ani în gastronomie. A lucrat în Spania, Franţa, Italia sau Germania. A mai trăit însă 11 ani.  

„Împietrită de durere, anunţ trecerea spre nefiinţă a celui care a fost mentorul meu, Uica Mihai, părintele show-urile culinare bănăţene, cel mai inverşunat promotor al gastronomiei bănăţene, un mare scriitor bănăţean. Ne lega o frumoasă prietenie şi amintiri frumoase. L-am vizitat acasă la Buziaş marţi, am povestit, am glumit şi ne-am făcut planuri. Mi-a spus, Puştoaico, io mă duc... Şi mi-a lăsat zestre arhiva lui de cercetare şi manuscrise de cărţi de bucate, reţetele lui, pentru ca într-o zi să vadă tiparul. Şi eu i-am promis că îi voi respecta şi îndeplini această ultimă a lui dorinţă! S-a luminat la faţă şi l-am văzut fericit, în toată acea suferinţă transformatoare! Povestea lui Uica Mihai merge mai departe! A inspirat generaţii şi va continua, prin angajamentul pe care eu, Romana Rista, mi l-am luat faţă de Uica Mihai când era pe patul de moarte. Drum lin, Uico! O să ne lipseşti!”, a transmis Claudia Romana Rista, cunoscută ca “Fata care Găteşte cu Flori”.

Uica Mihai

Uica Mihai şi Claudia Romana Rista 

Uica Mihai s-a născut în 8 noiembrie 1957, la Reşiţa. Pasiunea pentru gătit i-a dat târcoale încă din clasa a cincea, când a intrat pentru prima dată în bucătăria unui restaurant unde lucrau tatăl şi sora mamei sale. Iniţial şi-a dorit să fie jurnalist şi a ajuns la celebra şcoală „Ştefan Gheorghiu”, însă a renunţat după un an de zile şi a ajuns executor judecătoresc. Ulterior, la Revoluţie, a făcut primul ziar din Reşiţa, Fruncea, ca mai apoi, în 1995, să facă parte timp de un an din Comisia parlamentară pentru aflarea adevărului de la Revoluţie. 

„Românii mănâncă total nesănătos. De vină sunt magazinele de tip fast-food. Au uitat să savureze mâncarea cu adevărat. Mănâncă pe fugă, mult şi foarte prost. Răul cel mai mare este reprezentat de carnea congelată din export care este extrem de nocivă şi nu mai are nicio valoare nutritivă. Carnea de pui din SUA care ajunge la noi are aceeaşi problemă, pentru că animalele crescute forţat pierd din nutrienţi şi săruri minerale”, spunea Uica Mihai. 

Uica Mihai era personajul principal al showului gastronomic Sarea în bucate de la TVR Timişoara (difuzat în toată ţara pe TVR 3), care promovează specificul bucătăriei bănăţene. 

Emisiunea Sarea în bucate, moderată de Veronica Mihoc, a fost distinsă cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Programelor de Televiziune şi Radio pentru Minorităţi, Ujgorod, Ucraina 2009 cu episodul „Ţiganii de mătase”. 

În primăvară, Uica Mihai a anunţată că după 13 ani de la apariţia în emisiunea Sarea în bucate este nevoit să se retragă, pentru că avea probleme de sănătate. 



Vă mai recomandăm:

Cât de profitabilă este afacerea vatei de zahăr pe băţ. „Aparatul scoate o vată pe minut, adică în jur de 50 pe oră“

Răchia de Banat, „apă chioară“ faţă de pălinca ardeleană, de 70 de grade: „Este băubilă, nu te doare nici capul“
 

Câteva reţete pentru umpluturi de clătite, uşor de făcut şi foarte gustoase

Gomboţi cu caise. Cum se pregăteşte reţeta şi ce alte ingrediente se folosesc
 

Reţetă originală de plăcintă cu cireşe. Cum se pregăteşte şi ce ingrediente sunt necesare

   

Cum se face zeama ţărănească de urzici în Banat. Lista ingredientelor folosite

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite