Gomboţi cu caise. Cum se pregăteşte reţeta şi ce alte ingrediente se folosesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
galuste

Gomboţii, sau găluştele, umplute mai ales cu prune, cum le  numesc bănăţenii, sunt preparatul care poate sta pe orice masă, lângă orice alt desert rafinat.

Găluştele pot fi dichisite cu sos de iaurt şi lămâie, ornate cu sirop de zmeură, cu îngheţată  sau cu topping de ciocolată. Bucătarul Uica Mihai spune că oricum le-aţi face, importantă e umplutura. Chiar dacă la celebritate au ajuns găluştele cu prune, Uica spune că el pregăteşte pe la târguri, gomboţi cu caise, care au un succes nebun. Iată, mai jos, reţeta.

 Întocmiţi alene şi cu grijă un aluat pentru găluşte conform reţetei cunoscute: cartofi , făină albă, ouă, numai adăugaţi în plus în aluat câteva linguri de brânză proaspătă de vacă, sare mai multă, piper râşnit şi nişte seminţe de susan trase la tigăiţă.

 Dacă aţi tocmit aluatul daţi- vă peste cap să găsiţi nişte caise din sortul acela micuţ cu gust dulce acrişor şi spintecaţi fructele pentru a le scoate sâmburul. Iar în căuşul caisei (să nu fie desfăcută de tot astfel încât să o puteţi reconstitui) puneţi un cubuleţ de brânză sărată înveliţi caisa cu o felie străvezie de costiţă afumată şi îmbrăcaţi- o în aluat pentru a obţine gomboţul trufaş.

 Şi batalionul de gomboţi vine fiert obşteşte aşa cum ştiţi, în apă cu sare şi chimion.

Iar găluştele fierte vin tăvălite pentru a isprăvi printr- un rumeguş făcut din biscuiţi săraţi daţi pe răzătoarea fină, amestecaţi cu caşcaval ras, nucă rasă, sare, piper şi un strop de unt fierbinte.

 Minunile astea aşezate în farfurie acceptă diverse sosuri alături, chiar şi smântână neaoşă şi sunt atât de bune că cer vin alb sec lângă şi se mănâncă paşoptist, adică numai câte opt o dată”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite