150 de elevi din Mureş sunt în grevă japoneză, din cauza banilor de navetă nedecontaţi. Elevii din Covasna vor ieşi în stradă joi

150 de elevi din Mureş sunt în grevă japoneză, din cauza banilor de navetă nedecontaţi. Elevii din Covasna vor ieşi în stradă joi

Elevii din Mureş şi Covasna protestează pentru că nu li s-au decontat banii pentru abonamentele de navetă

Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Mureş, Răzvan Azamfirei, a anunţat că în jur de 150 de elevi din liceele din tot judeţul au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat, în semn de solidaritate cu colegii cărora nu li s-au decontat banii pentru abonamentele pentru navetă.

Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Mureş, Răzvan Azamfirei, a declarat că în judeţ există elevi care fac naveta şi 50 de kilometri pe zi, iar în unele cazuri, transportul nu a mai fost decontat din luna aprilie a anul trecut. În semn de solidaritate cu aceştia, în jur de 150 de elevi din liceele din tot judeţul au intrat, luni, în grevă japoneză pe termen nelimitat, potrivit lui Azamfirei.

„În judeţul Mureş, sunt în jur de 150 de elevi, de la fiecare liceu aproape, care au intrat în grevă japoneză. Din câte ştim noi, restanţele cele mai mari sunt din luna aprilie anul trecut. Spre exemplu, în zona Luduş, e un singur liceu pe o rază destul de mare şi există cazuri în care elevii fac naveta şi 50 de kilometri pe zi. Problema cea mare este că mulţi dintre aceşti elevi provin din familii care nu au posibilităţi şi au de ales între a merge la şcoală şi a avea strictul necesar. Situaţia duce la abandon şcolar, în condiţiile în care un obiectiv la nivel european este scăderea abandonului şcolar“, a declarat Răzvan Azamfirei.

El a mai afirmat că elevii vor rămâne în grevă japoneză până când Ministerul Educaţiei va rezolva problema decontării navetei, adăugând că marţi ar urma să aibă loc şi un protest în faţa Prefecturii Mureş, de la ora 15, pentru care s-a solicitat avizarea încă de vinerea trecută.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a precizat că restanţele deconturilor la transport, la nivel de judeţ, se ridică la circa 4,5 milioane de lei.

„Cele mai multe datorii se înregistrează faţă de elevii din mediul rural, care fac naveta la liceele din Târgu Mureş, Reghin şi Luduş. Restanţele cumulate pe lunile în care nu s-a decontat transportul se ridică la circa 4,5 milioane de lei. Nu ştim exact de câţi elevi e vorba, pentru că nu noi ţinem evidenţele“, a arătat Someşan.

Elevii din Covasna organizează un miting de protest

În judeţul Covasna, peste 2.000 de elevi au intrat în grevă japoneză, de pe 21 mai, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat, din octombrie până în prezent, banii pentru abonamentele pentru navetă. Elevii din judeţul Covasna nu au mai primit bani pentru navetă de aproape şapte luni, iar restanţele depăşesc 2,2 milioane de lei.

Cei peste 2.000 de elevi din judeţul Covasna, care continuă greva japoneză declanşată în urmă cu o săptămână, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat banii pentru abonamentele pentru navetă, au anunţat că vor organiza, joi, mitinguri în patru oraşe din judeţ.

Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Maghiari (EMI) din Covasna şi-au exprimat, luni, într-o conferinţă de presă, nemulţumirea faţă de faptul că ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a dat doar o "declaraţie simplă" într-o videoconferinţă în legătură cu banii pentru abonamentele pentru naveta elevilor.

Ei au spus că au constatat cu părere de rău că Ministerul Educaţiei nu a luat măsuri serioase pentru rezolvarea problemei şi că nu mai au încredere în promisiunile făcute de acesta.

Astfel, reprezentanţii EMI au afirmat că vor continua protestele "pentru drepturile elevilor".

EMI Covasna şi reprezentanţii elevilor de la 15 licee au dat publicităţii, luni, şi un comunicat în care arată că sunt "revoltaţi de povestea" privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia Ministerul Educaţiei ar fi efectuat plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane de euro peste preţul real.

"Cerem domnului ministru să nu efectueze aceste plăţi şi să găsească o soluţie ca aceşti bani să fie utilizaţi pentru plata abonamentelor elevilor navetişti", se arată în comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: