Primarul comunei gorjene Drăguţeşti dă cu piciorul unei investiţii de peste două milioane de euro pentru că s-a săturat de reclamaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei gorjene Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, dă cu piciorul unei investiţii de peste două milioane de euro, pe motiv că s-a săturat de reclamaţiile care sunt depuse împotriva lui.

Federaţia Română de Pescuit a trimis, în urmă cu aproximativ doi ani, conducerii Primăriei comunei Drăguţeşti o propunere de a încheia un parteneriat privind transformarea unei zone de peste 40 de hectare folosită ca groapă de gunoi ilegală într-o pistă internaţională de pescuit. Investiţia se ridică la suma de peste două milioane de euro şi ar fi urmat să fie realizată exclusiv de către Federaţie, din fonduri europene, iar primăria trebuie să participe cu terenul. Nici până acum, Primăria Drăguţeşti nu a dat vreun răspuns acestei iniţiative, care ar fi transformat localitatea într-un adevărat rai al pescarilor. 

Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Pescuit, este foarte dezamăgit de reacţia autorităţilor locale: „Vrem să realizăm o investiţie şi tot aşteptăm avizul autorităţilor locale. Vrem să amenajăm o pistă de competiţii de nivel internaţional. Am făcut o cerere la Primăria Drăguţeşti, am fost la Consiliul Local şi a fost de acord. Nu ştiu de ce primarul nu avansează proiectul de hotărâre. Am vorbit cu el de nenumărate ori, dar ne-a prezentat diferite scuze. Ultima dată că i s-a făcut plângere a Prefectură, ca să fie suspendat din funcţie. Ţine mai mult de Consiliul Local, dar cineva trebuie să aibă iniţiativa“. 

Reacţie uluitoare a primarului 

Primarul comunei Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, spune că nu vrea să mai intre în parteneriate pentru că, în mod sigur, va fi reclamat şi s-a săturat de plângeri:

„E de bună credinţă, dar în România nu poţi să faci absolut nimic. Tot cea am încercat să fac în Drăguţeşti, am încercat să fac după legislaţia în vigoare, dar nu există lună să nu fiu reclamat. La toate proiectele pe care le-am avut am primit câte două - trei reclamaţii la toate instituţiile. Iniţiativa este foarte bună, mai ales că acolo este un focar de infecţie. Am vrut să facem un parteneriat public – privat. Este singurul investitor care nu a venit să-mi spună că nu vrea balast , şi că vrea să-l luăm noi să balastăm dumurile. Am familie, un viitor, dar politica mi-a adus numai probleme. Sunt tot felul de trepăduşi, care indiferent de ce ai face, ţi se pun beţe în roate. Iniţiativa este bună, dar m-am sătura de reclamaţii. Investiţia ar fi bine venită, dar nu are rost când ai lângă tine doar oameni care sunt «Gică Contra»“. 

Terenul este folosit ca groapă ilegală de gunoi

Terenul pe care ar urma să fie amenajat lacul este un focar de infecţie, fiind folosit ca groapă de gunoi. Aici a fost înainte groapa de cenuşă de la fostul CET Târgu Jiu. „E un teren care nu produce nimic, dimpotrivă se aruncă tot felul de gunoaie. Vroiam să excavăm pentru că este o pânză freatică de suprafaţă, chiar la confluenţa Şuşiţei cu Jiul. Facem proiecte de acest fel în toată ţara şi vroiam să facem şi în judeţul Gorj, pentru că este unul dintre primele judeţe care şi-a constituit asociaţie judeţeană de pescuit sportiv. Am făcut cererea de doi ani de zile şi am tot revenit la ea, dar mai mult de atât nu am ce să fac. Eu nu pot obliga autorităţile publice, dacă nu doresc. Totul se face prin hotărâre de consiliu local. E păcat, pentru că terenul respectiv e degradat, e teren despăgubit care nu se poate băga la retrocedări. Acolo este o pânza freatică de excepţie. Este păcat de terenul care se degradează“, a spus Ştefan Popescu. 

Primăria va prelua investiţia după 25 de ani 

Lacul care va fi amenajat va fi preluat după 25 de ani de către primărie. Aici ar putea să vină pescari din toată ţara. „Lucrăm pe parteneriate cu primăriile. Sunt investiţii de utilitate publică şi nu se fac decât în asociere cu consiliile locale, pe proprietatea publică. Nu înţelegem ce se întâmplă. Vine cineva să facă o investiţie şi nu vrei s-o faci. Ei oferă terenul respectiv şi noi venim cu banii de investiţii şi facem toată lucrarea, iar după 25 de ani, când expiră contractul de asociere, toate investiţiile rămân în proprietatea primăriei. Poate să pescuiască oricine face pescuit sportiv, indiferent că este pescuit de agrement, de recreere sau de competiţie. Avem un proiect de acest fel la Orăştie, la care lucrăm, şi acolo s-a susţinut anul trecut finala Campionatului de Pescuit Sportiv“, a menţionat Ştefan Popescu. 

20 de locuri de muncă şi dezvoltare turistică

Lacul s-a putea întinde pe aproximativ 50 de hectare şi ar putea să ducă la crearea de 20 de noi locuri de muncă, dar şi la apariţia un or pensiuni. „Suprafaţa pe care am măsurat-o noi ar fi de 47 de hectare incinta. Ar nemaiomenbit pentru ceea ce vrem noi să face, pentru că s-ar putea face o pistă de pescuit la crap, care este cel mai spectaculos pescuit. Intenţia noastră este să dezvoltăm şi câte o şcoală de pescuit şi să aducem copii în tabere. Am făcut cursuri de antrenori de pescuit sportiv. Tot ce facem ca investiţie sunt de utilitate publică. Cel puţin 20 de locuri de muncă s-ar crea. Este vorba îngrjitori de bază, supraveghetori, bucătărese, dacă se face o cantină, instructori sportivi“, a mai precizat Ştefan Popescu. 

Primarul Moşoiu ar putea fi suspendat din funcţie de Prefectura Gorj, după ce împotriva sa a fost depusă plângere privind condamnarea la un an de închisoare cu suspendare într-un caz aflat în exerciţiul funcţiunii. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite