VIDEO Protestul minerilor. Localnicii le sărută picioarele pline de băşici. Ortacii dorm pe unde apucă şi vor, neapărat, să discute cu Cioloş în faţa Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În localităţile prin care au trecut, minerii au fost întâmpinaţi cu căldură de oameni, care le-au oferit apă, alimente şi chiar bani FOTO Ionuţ Dima
În localităţile prin care au trecut, minerii au fost întâmpinaţi cu căldură de oameni, care le-au oferit apă, alimente şi chiar bani FOTO Ionuţ Dima

„Nu ne vom opri decât la Guvern“, este dorinţa zecilor de ortaci plecaţi de şapte zile de acasă, din Rovinari. Minerii şi energeticienii Complexului Energetic Oltenia (CEO) îşi continuă drumul Bucureşti, în încercarea lor de a atrage atenţia guvernanţilor asupra situaţiei dificile în care se află compania energetică. Dacă la început au plecat aproximativ 60 de persoane din Gorj, în Dâmboviţa numărul lor a crescut la 110.

Minerii şi energeticienii spun că CEO se produce eneregie ieftină, dar aceasta ajunge la consumatorul final şi de patru ori mai scumpă. Oamenii dorm în corturi, pe marginea drumului, iar unii dintre ei au bătături grave la picioare. În total au parcurc peste 250 de kilometri şi spun că mâine se vor afla în faţa Guvernului.

Sindicaliştii spun că nu au primmit răspuns, până acum, la dolenaţele lor, deşi au făcut nenumărate demersuri 

mineri gorj in Dambovita

“Guvernanţii nu ne ascultă. Am încercat să le spunem pe orice cale că nu numai în Gorj, ci în toată România se pierd anual mii de locuri de muncă. Ce a umplut paharul este faptul că noi importăm energie scumpă de la străini, pe timp de noapte, ca tâlharii, în timp ce colegii noştri sunt trimişi acasă în şomaj sau se fac disponibiliări. Nu mai accpetăm aşa ceva. Noi dăm stabilitate în sistemul energetic naţional. Energia produsă cu cărbuni este discriminată. Ne bagă în bandă după cum vor ei, dar nu mai accpetăm aşa ceva. Din preţul facturii, 70% ajunge la samsari, iar noi producătorii, restul. E foarte greu”, spune Manu Tomescu, lider sindicat Termocentrala Rovinari. 

"Suntem determinaţi să facem gălăgie"

"Am ales să facem ce au făcut pandurii lui Tudor. Este un marş paşnic. Ne ducem la guvernanţi pentru că ei fac mai multe drumuri la Bruxelles decât la noi în ţară. Ţara se guvernează de aici. Suntem determinaţi să facem gălăgie. Majoritatea avem nevoie de îngrijiri medicale. Chiar eu am glezna umflată, băşici în talpă", mai spune Tomescu.

mineri gorj in Dambovita

Sindicaliştii cred că statul îşi doreşte să ajungă în situaţia de a importa absolut totul. “Sperăm să se întâmple ceva în urma acestui marş, pentru că, din păcate, inechităţile şi discriminările din piaţa de energie au mers prea departe în România. Mult prea departe cu implicarea anumitor persoane dincolo de sfera statului în reglementarea primară şi secundară în acest segment. În ultimii ani, companiilor tradiţionale din energie le-a scăzut preţul, în schimb, la consumatori preţul a crescut mereu. Se doreşte să devenim o ţară care să importăm absolut tot? Nu e normal ca statul să nu aibă interesul să îşi păstreze în viaţă societăţile prin care poţi, la un moment dat, să obţii un preţ rezolnabil pentru populaţie”, a spus Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţională Mine Energie.

În localităţile prin care au trecut, minerii au fost întâmpinaţi cu căldură de oameni, care le-au oferit apă, alimente şi chiar bani. 

“Trebuie să mergem înainte, chiar dacă avem bube pe picioare. Avem carne vie. Dacă nici acum nu se rezolvă ceva, când să se mai rezolve?”

Carne vie, din cauza mersului pe jos

Din cauza drumului, mai mulţi ortaci au abandonat marşul, însă alţi colegi care au venit cu maşinile din Gorj le-au luat locul, aşa că numărul lor creşte constant. Localnicii au ajuns să le sărute picioarele, iar femeile plâng la poartă de parcă văd ostaşi plecând la război.

“Nesperat de mult ne-au ajutat oamenii pe traseu. Oameni bătrâni ne ajutp cu apă, cu pâine. Un bătrân din Balj, de exemplu, ne-a spus că din pensiua lui de 45 de lei, 20 de lei ne dă nouă că mergem pentru o cauză nobilă. Femeile  plâng când ne văd, de parcă mergem la război. Avem carne vie la picioare, dar o să ajungem la Bucureşti”, spune unul dintre mineri.

Demersul ortacilor este promovat cu ardoare şi de către scriitorul şi jurnalistul Lorin Stănchescu. 

Minerii poartă tricouri inscripţionate cu mesajul "Salvaţi CE Oltenia" sau tricolore, iar când vor ajunge în Capitală vor depunde un memorandum la Guvern, Parlament şi la Preşedintie, prin care îşi propun să tragă un semnal de alarmă cu privire la distrugerea sistemului energetic naţional. Au de gând să campeze în faţa Guvernului câte zile vor trebui până ce demersul lor să îşi atingă ţelul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite