Prof. Gheorghe Chivu va deveni Doctor Honoris Causa la Universitatea Valahia

Prof. Gheorghe Chivu va deveni Doctor Honoris Causa la Universitatea Valahia

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 martie 2017, ora 11.00, la Centrul Internaţional de Conferinţe al universităţii, Sala Senatului universitar (Sala roşie) din str. Mr. Ion Alexandrescu nr. 39

Ligvistul Gheorghe Chivu, titular al Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti, cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică, precum şi la Institutul de Istorie şi Teorie Literară ale Academiei Române, membru corespondent al Academiei Române, va deveni Doctor Honoris Causa la Universitatea Valahia din Târgovişte (UVT).

Gheorghe Chivu a făcut studii de filologie, este Doctor în Filologie, profesor de istorie a limbii române, de istorie a limbii române literare şi conducător de doctorat. Are ca domenii de cercetare şi de predare limba română în diacronie, probleme de stilistică, editarea ştiinţifică a textelor religioase şi, în general, a textelor vechi româneşti. În calitate de cercetător ştiinţific, este coordonator al Tratatului academic de istorie a limbii române, al Enciclopediei literaturii vechi româneşti şi al părţii privind literatura veche din Dicţionarul general al literaturii române. 
 
Pentru lucrările sale a primit mai multe premii, între care Premiul ”Timotei Cipariu” al Academiei Române şi Premiul ”Perpessicius”. Printre realizările de excepţie ale domnului prof. univ. dr. Gheorghe Chivu se numără ediţiile academice ale celui dintâi dicţionar original al limbii române, respective, a celei dintâi gramatici a limbii române scrise în limba latină.
               
În calitate de cercetător şi cadru didactic, a îndrumat activitatea unui mare număr de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice din cele mai diverse colţuri ale ţării, inclusiv de la Târgovişte. A sprijinit eficient organizarea Colocviului Internaţional „Latinitate, Romanitate, Românitate”, autorizarea şi acreditarea programelor de litere la Universitatea „Valahia”din Târgovişte, la nivel de licenţă şi master. 
    
Este un bun şi eficient apărător al valorilor umane, al valorilor creştine în Europa, precum şi al cauzei româneşti în lume. Prin activitatea sa ştiinţifică, editorială şi didactică, se manifestă întotdeauna cu sobrietate, echilibru şi cu autoritatea academică dobândită prin soliditatea argumentelor ştiinţifice privind contribuţia fiecărui popor la evoluţia culturii universale.
    
Pentru toate aceste merite, considerăm că primirea domnului profesor Gheorghe Chivu, în rândurile laureaţilor ,,Doctor Honoris Causa" este onorantă şi contribuie la sporirea autorităţii ştiinţifice a instituţiei noastre.
 
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 martie 2017, ora 11.00, la Centrul Internaţional de Conferinţe al UVT, Sala Senatului universitar (Sala roşie) din str. Mr. Ion Alexandrescu nr. 39.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările