„Jurnal de vacanţă“. Traseul montan care îţi arată marea din Munţii Bucegi – Lacul Bolboci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propunem astăzi, în campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un traseu montan de făcut la pas, care vă poartă prin locuri superbe, răcăroase şi care, la jumătatea sa, vă arată imaginea splendidă a mării din Munţii Bucegi: Lacul Bolboci.

Traseul propus de noi este Tabăra Vânătorul - Cheile Zănoagei - Lacul / Barajul Bolboci - Valea Brateiului - Tabăra Cerbul. Are 3,5 kilometri şi poate fi parcurs în aproximativ 7 ore, cu pauză de masă la Cabana Bolboci.

Punctul de plecare este Tabăra pentru copii „Vânătorul”, situată la altitudinea de 960 de metri, în judeţul Dâmboviţa, pe valea râului Ialomiţa. Se pot face trasee în zonă sau spre celălalte tabere (Căprioara sau Cerbul), însă, iubitorii muntelui pot merge spre lacul de acumulare de la Scropoasa, situat pe Valea Ialomiţei.  

image

Traseul Tabăra Vânătorul – Cabana Scropoasa – Cheile Zănoaga – Complex Zănoaga este semnalizat cu cruce albastră şi se poate parcurge în aproximativ două ore. De aici, se merge pe un drum forestier care face legătura între Cabana Bratei – Valea Bratei – Tabăra „Vânătorul” Dobreşti, nemarcat, care se continuă cu Cabana Bolboci – Cabana Brătei, semnalizat cu cruce roşie.

De la Cabana Brătei coborâm pe drumul forestier ce urmează firul apei până ajungem la ramificaţia cu drumul ce duce către taberele Cerbul şi Vânătorul (aici o să remarcăm şi marcajul cruce albastră). 

image

Cum se ajunge 

Din DN 71 Târgovişte - Sinaia“ se intră pe drumul asfaltat până la Tabără Vânătorul, locul unde se termină şi începe poteca marcată cu cruce albastră. Urcăm circa 45 de minute pentru a coborî în circa 30 minute la Lacul Scropoasa. Urmează un sector interesant şi spectaculos denumit Cheile Zănoagei. Se iese la Lacul Bolboci şi urmăm drumul ce se vede în partea dreaptă a direcţiei de mers. Cu atenţie vom observă cam după un kilometru, o potecă ce urcă tot în dreapta, marcată cu cruce galbenă. Locul de unde se desprinde poteca este unul mai greu de identificat.  

Echipament necesar: nu aveţi nevoie de un echipament prea elaborat, un rucsac şi nişte bocanci sau încălţăminte de munte/cu aderenţă de la bună în sus sunt suficiente pentru o tură scurtă, de o zi. Beţele de trekking mai mult vă încurcă aici.

image

Recomandat: oricui, indiferent de vârstă, atâta timp cât este echipament corespunzător în picioare şi nu se află la prima ieşire serioasă pe munte. Traseul are câteva porţiuni mai dificile, dacă aveţi grijă de copii, îi puteţi lua, dar de preferat ar fi să ieşiţi la drumeţie pe acest traseu cu copii de peste 10 ani.

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa se află în Munţii Bucegi, pe valea râului Ialomiţa. Este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. Lacul este situat la altitudinea de 1.197 de metri, cu o adâncime maximă de 15 metri şi ocupă o suprafaţă de 5,7 hectare.

Lacul Scropoasa se întinde între localităţile Scropoasa şi Dobreşti, pe o lungime de 2,5 kilometri şi alimentează hidrocentrala de la Dobreşti construită în anul 1936. În apropiere, se află Cabana Scropoasa.

image

Lacul Scropoasa este în prezent utilizat şi pentru agrement şi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia.

Turiştii care aleg să meargă în Dâmboviţa pot face excursii la diverse obiective turistice, cum ar fi: Obârşia Ialomiţei, Cheile Tătarului, Cheile Urşilor, Cheile Zănoagei, Lacul şi Cabana Bolboci, Lacul şi Cabana Scropoasa, platoul Munţilor Bucegi, Peşteră Ialomiţei, Cotă 1.000. 

Lacul Bolboci

Lacul Bolboci este situat în aria geografică protejată a Parcului Natural Bucegi, la numai 8 kilometri de Sinaia şi în jur de 10 kilometri de Peştera Ialomiţei, fiind format pe cursul râului Ialomiţa. Amplasată chiar în inimă munţilor, această întindere de apă încânta ochii turiştilor. Este un spaţiu în care frumuseţea şi puritatea naturii nu au fost deloc stirbite de influenţa umană. Fie că este privit de sus, de pe culmile înalte ale Bucegilor, sau doar de la câţiva metri distanţă, Lacul Bolboci are acelaşi farmec specific, îndemnându-te să evadezi din agitaţia cotidiană într-o oază de linişte. 

Să nu uităm nici de barajul de aici, ridicat în amonte de Cheile Zănoagei, amenajat în scop hidroenergetic, pentru alimentarea cu apă a oraşului Târgovişte. Barajul se înfăţişează impunător, măsurând aproximativ 55 de metri înălţime şi adăpostind în spatele său o întindere de apă ce înglobează în jur de 18 milioane de metri cubi. Pe malul lacului se găseşte şi Cabana Bolboci, ce dispune de aproximativ 60 de locuri de cazare, cu restaurant şi terasă exterioară. 

image

Atât cabana, cât şi lacul de aici reprezintă un punct de plecare spre celelalte atracţii turistice ale acestei zone a Munţilor Bucegi. Sunt marcate numeroase trasee montane ce străbat culmile semeţe şi sălbatice, conducându-i pe turişti către Lacul Scropoasa, Zona Peştera Platoului Padina, unde poate fi vizitată Peştera Ialomicioarei sau către Cabana Babele. La o distanţă foarte mică de lac trece şi Drumul Babelor, cunoscut şi sub numele de Transbucegi. Acesta a fost recent asfaltat şi surprinde, de-a lungul traseului său, din Sinaia spre Cabana Babele, o mică parte din spectaculozitatea panoramelor naturale ce definesc această zonă muntoasă. 

Cabana Bolboci se află pe malul lacului şi a fost construită în 1928. Până în 1971 putea fi folosită doar vara, pentru ca nu avea sobă şi nu era acoperită cu tablă. Este la o distanţă de 8 kilometri de Sinaia şi la 10 kilometri (2 ore de mers) de Peştera Ialomiţei.

Trasee spre Muntii Bucegi:

  • Cabana  Cheile Zănoagei – Moroieni
  • Cabana Cheile Zănoagei (1380 m) – Cabana Scropoasa (1205 metri) –Tabăra Şcolară Vânătorul (Dobreşti) (894 de metri)–Moroieni (590 de metri)

Durata: până la Tabăra Vânătorul 2-2,5 ore; de la Vânătorul Dobreşti la Moroieni, 3-3,5 ore (15 km);

Marcaj: cruce albastră; 

Grad de dificultate: uşor;

Puncte GPS: Cab. Cheile Zănoagei: N45.33409, E25.43020; Cab. Scropoasa: N45.31316, E25.41893; Tabăra Şcolară Vânătorul (Dobreşti): N45.29420, E25.40638; Moroieni: N45.22645, E25.43178;

Observaţii: accesibil tot timpul anului.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite