Istoria aviaţiei în muzeul unic în Europa de la Pucioasa. Exponatele sunt realizate integral de către copii

Istoria aviaţiei în muzeul unic în Europa de la Pucioasa. Exponatele sunt realizate integral de către copii

Muzeul poart[ numele lui “Nicolae Mateescu”, acesta fiind cel care donat autorităţilor clădirea. În perioada comunistă s-a mai numit şi “Casa Pionierilor”

În incinta Clubului Copiilor „Nicolae Mateescu” din Pucioasa funcţionează încă din 1977 singurul muzeu din ţară şi chiar din Europa realizat în totalitate de copii. Este vorba de Muzeul Aviatic “Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”.

Muzeul cuprinde peste 300 de machete de aeronave, statice şi zburatoare, realizat dupa cartea “Construcţii Aeronautice Româneşti”, aparută în 1970, la editura Militară.


 
În 1977, la inaugurare, au participat chiar generali şi ofiţeri din comandamentul aviaţiei civile şi militare. 
Unul dintre profesorii de la Clubul Copiilor din Pucioasa, ne-a spus că în toate forurile din Aviatia Română există machete de avioane realizate manual de către elevii din Pucioasa.
 
Muzeul are o secţiune care cuprinde diplome, medalii, afise, trofee, insigne şi uniforme cu caracter aviatic, vizitatorii pot avea acces la cele 5 aeronave reale, aflate în parcul Clubului Copiilor Pucioasa şi pot urmării demonstraţii de zbor realizate cu exponate din muzeu, pe pista special amenajata în incinta acesteia, doar dacă timpul este favorabil zborului. Pista este folosită de asemenea şi ca helioport.
 

Palmares bogat

Cercul de aeromodelism de la Pucioasa este unul dintre cele mai mari şi mai vechi din ţară. A fost înfiinţat în anul 1953, iar în cei 57 de ani de activitate a instruit mii de elevi. 


 
Anual, la Pucioasa se organizează Memorialul “Henri Coandă”, competiţie la care participă copii din toate colţurile ţării. Unii dintre micii constructori de machete au ajuns piloţi desăvârşiţi.
 
Mai mult, machetele realizate de aceştia au ajuns şi peste hotare. Unele dintre ele sunt expuse la Primăria din Montesson (Franţa), Biblioteca Română de la New York sau Aspen (Austria). 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările