Cum au fost arestaţi Ceauşeştii. Mărturiile revoluţionarului care a dispus reţinerea lor

Cum au fost arestaţi Ceauşeştii. Mărturiile revoluţionarului care a dispus reţinerea lor

Ilie Petre Ştirbescu se întorcea de la livada pe care partidul i-o făcuse una cu pământul, când a auzit de revoluţie

Ilie Petre Ştirbescu este omul care l-a predat pe dictator în mâinile călăilor săi şi singurul care susţine că l-ar fi luat la rost. El este, de altfel, şi singurul revoluţionar român care l-a înfruntat direct pe Nicolae Ceauşescu în zilele de cumpănă ale Revoluţiei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Ilie Petre Ştirbescu a declarat pentru RTV, că după ce a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central al PCR, Nicolae Ceauşescu a ajuns la Târgovişte. Deşi miliţienii au aflat de venirea lui şi au dus cuplul prezidenţial la sediul Miliţiei din oraş, statutul său era incert: nimeni nu se încumeta să-l aresteze.
 
Iniţial, Ceauşeştii şi ofiţerul de Securitate care-i însoţea i-au cerut unui oarecare Petre Petrişor să-i ducă la Târgovişte cu maşina sa, deoarece maşina lor rămăsese fără benzină. Acesta s-a conformat. În interiorul maşinii începe un joc bizar, în care rolurile se schimbă permanent. Ba securistul împreună cu noul şofer luat de pe marginea străzii sunt gardienii celor doi, ba primesc ordine de la aceştia, ordine pe care le îndeplinesc fără să crâcnească. Nimeni nu mai poate spune cine sunt arestati şi cine sunt paznici.
 
Petrişor îi duce finalmente la Protecţia Plantelor de la Târgovişte. Cei care se aflau acolo informează Miliţia care trimite două maşini să-i escorteze pe Ceauşeşti.
 
Miliţienii din maşină cu Ceauşescu, care primiseră ordin să-i ia pe cei doi, încep să primească ordine de la Ceauşescu, în timp ce colegii lor, care-i urmăresc, se pomenesc de cealaltă parte a baricadei faţă de cei de care plecaseră alături în misiune, astfel încât traseele celor două maşini se despart.
 
Un grup de tineri aflaţi într-un alt automobil îi zăresc pe Ceauşeşti şi încep să urmărească şi să lovească maşina acestora, dar la un moment dat trebuie să abandoneze urmărirea.
 
Ilie Petre Ştirbescu se întorcea de la livada pe care partidul i-o făcuse una cu pământul, când a auzit de revolutie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările