Protestul salvatorilor de la Ambulanţa Suceava: „Nu putem să testăm pacienţii pentru COVID-19. Suntem expuşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Salvatorii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava s-au solidarizat cu colegii lor din ţară şi au participat miercuri, 10 iunie, la un protest paşnic. Acţiunea a avut loc în curtea unităţii din Suceava. Ambulanţierii au cerut mai mulţi bani şi scăderea vârstei de pensionare.

Sirenete autosanitarelor din Suceava au răsunat minute în şir, miercuri, 10 iunie, în semn de protest faţă de faptul că nu toţi ambulanţierii din ţară au primit sporul de risc pentru COVID-19, în valoare de 2.500 de lei.

Salvatorii de la Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava spun că stimulentul financiar a fost acordat doar judeţelor unde numărul celor infectaţi a fost mare. Ei consideră că această decizie a Guvernului este profund nedreaptă. 

„Noi când ne deplasăm la caz nu ştim dacă persoana respectivă este confirmată sau are doar suspiciune de COVID-19. Noi nu avem posibilitatea de a face testare imediată şi suntem expuşi, fiind în prima linie”, a declarat liderul de sindicat Dan Feher.

 El a mai spus că peste tot în ţară ambulanţierii au fost nevoiţi să se bazeze pe sinceritatea pacienţilor şi au fost situaţii în care bolnavii au ascuns adevărul din diferite motive. Liderul de sindicat a amentit că-n pandemia de COVID-19, doi angajaţi de la Serviciul de Ambulanţă Suceava s-au stins din viaţă după ce s-au infectat cu noul coronavirus. Judeţul Suceava s-a aflat pe primul loc pe ţară la numărul de persoane infectate şi la numărul de decese cauzate de SARS-CoV-2. 

Dan Feher a amintit şi alte revendicări pe care le au ambulanţierii. El a spus că sindicaliştii au cerut în repetate rânduri să se modifice legislaţia în aşa fel încât salariaţii de la Ambulanţă să poată să se pensioneze la vârsta de 57 de ani, dacă au o vechime de 20 de ani.

O altă revendicare vizează majorarea salariilor asistenţilor medicali din Serviciul de Ambulanţă, care acum sunt, conform lui Dan Feher, de 4.000-5.000 de lei net. O majorare considerată acceptabilă ar fi cu „măcar 2.000 de lei”.

Sindicaliştii mai solicită majorarea sporului de urgenţă, de la 55% la 85%, şi scăderea vârstei de pensionare la 57 de ani, cu minimum 20 de ani vechime.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite