Una dintre cele mai grave erori judiciare din România. Un taximetrist a stat 4 ani după gratii pentru o crimă comisă de un pictor

Una dintre cele mai grave erori judiciare din România. Un taximetrist a stat 4 ani după gratii pentru o crimă comisă de un pictor

Criminalul Cozmici Romca. FOTO Adevărul

În vara anului 1977, o tânără de 18 ani a fost omorâtă în Bucureşti. Vinovatul stabilit iniţial a fost un taximetrist pe nume Gheorghe Samoilescu. Asasinul adevărat urma să fie descoperit ulterior în persoana lui Cozmici Romca, un pictor care a comis o nouă crimă la cinci ani după ce Samoilescu a fost băgat după gratii.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul lunii iulie 1977, Anca Brocăteanu (18 ani), din judeţul Sibiu, a mers la Bucureşti, unde urma să susţină examenul de admitere la Academia de Studii Economice din Capitală. Tânăra a mers să se intereseze când urmează să se prezinte la examen, însă nu a mai fost de găsit. Mătuşa sa, la care stătea în Bucureşti, a dat-o dispărută a doua zi după ce Anca nu a mai revenit la domiciliul ei.

În cursul zilei de 8 iulie 1977, miliţienii au descoperit mâinile fetei într-un pachet ce a fost lăsat în Parcul Hipodrom. Zilele următoare aveau să fie găsite şi alte bucăţi din cadavrul tinerei, capul fiind descoperit în apropiere de Spitalul Colţea. Medicii legişti au concluzionat că victima a fost violată şi apoi strangulată.

„În ziua de 8 iulie, în parcul Hipodrom, este găsit un pachet macabru, care conţinea două mâini de femeie învelite în folii de plastic. Aveau unghiile proaspăt date cu ojă, ceea ce însemna că victima fusese o femeie îngrijită. Miliţia intră în alertă maximă. Toate echipajele de teren primesc ordin să caute pachete suspecte, abandonate. Într-un tufiş, în regiunea Arcului de Triumf, este găsit alt colet, care conţinea bazinul unei femei. Până în 12 iulie, sunt descoperite alte patru colete, conţinând restul trupului femeii ucise. Capul avea să fie găsit ultimul, pe 12 iulie, într-un WC, în spatele Spitalului Colţea. Între timp, au fost studiate cazurile de dispariţie recente. S-a constatat că trupul depesat (îmbucătăţit) aparţinea unei tinere din Sibiu, Anca Maria Rodica Broscăteanu, în vârstă de 18 ani, care venise la Bucureşti pentru a da examen de admitere la ASE. Dispăruse de la locuinţa mătuşii sale pe 6 iulie, ora 16, când plecase să studieze listele cu repartiţiile candidaţilor pe săli. Pe 7 iulie, mătuşa anunţase dispariţia fetei”, se arată pe site-ul www.criminalicelebri.ro.

Cum crima a avut loc la scurt timp după asasinatele comise de Ion Rîmaru, comuniştii au dat ordin ca autorul să fie prins cât mai repede pentru a nu recidiva. Zeci de miliţeni şi procurori au început să-l caute pe criminal, astfel că în cursul zilei de 15 iulie 1977 a fost reţinut taximetristul Gheorghe Samoilescu (26 de ani), care a declarat faptul că a întâlnit-o pe Anca Brocăteanu şi că i-a furat acesteia un lanţ de aur. Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind principalul suspect în comiterea Ancăi.

                             Taximetristul Gheorghe Samoilescu. FOTO www.luju.ro

Samoilescu a fost audiat extrem de dur, el fiind torturat şi ameninţat astfel că a recunoscut crima deşi nu el a comis-o. Taximetristul a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, însă a fost eliberat în 1981 când a fost prins adevăratul criminal. Anchetatorii au stabilit că Anca Brocăteanu a fost ucisă de către Cozmici Romca, un pictor ce avea să comită o nouă crimă aproape identică câţiva ani mai târziu.

„În urma tuturor verificărilor, Samoilescu rămâne singurul bărbat pe care îl cunoscuse Anca în Bucureşti. Generalul Buzea decide: el este criminalul. Ordonă anchetarea suspectului <<prin epuizare>>, metoda care n-avea cum să dea greş, deoarece torturile fizice şi psihice aplicate determina suspecţii să recunoască tot ce li se cere. Este bătut din prima zi de anchetă, dar asta avea să fie doar <<încălzirea>>. (...) Cel mai nenorocit moment pentru Samoilescu a fost când a aflat că părinţii lui s-au sinucis”, se arată pe acelaşi site www.criminalicelebri.ro.

Gheorghe Samoilescu a fost pus în libertate în cursul anului 1981, însă starea sa de sănătate era una şubredă. El avea să moară în cursul anului 2005 din cauza cancerului pulmonar. La începutul anului 2014, fiica sa a obţinut o compensaţie de 500.000 de euro.

Alte ştiri pe această temă:

EXCLUSIV Documentul care l-ar fi „scăpat“ pe Lucan de arest conţine informaţii false. Avocatul medicului: „Este o eroare materială“

A murit unul dintre ultimii partizani din munţi. Ioan Roşca a fost arestat în timpul Bacalaureatului şi condamnat la 12 ani de temniţă grea

Supravieţuitor al mişcării „Rugul Aprins“: „Nu regret nicio clipă că am făcut patru ani de puşcărie degeaba. Am cunoscut oameni adevăraţi“

citeste totul despre: