Caz fără precedent în România: primar arestat, consiliu local dizolvat, secretar lipsă. Oraşul Rădăuţi nu mai poate fi condus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Primăriei Rădăuţi, al doilea oraş ca mărime din Suceava FOTO Adevărul
Sediul Primăriei Rădăuţi, al doilea oraş ca mărime din Suceava FOTO Adevărul

Primăria oraşului sucevean Rădăuţi a ajuns la capătul a trei ani de scandaluri politice de un absurd fără precedent în România, iar în acest moment nimeni nu mai dreptul legal de a o conduce.

Cu primarul Aurel Olărean arestat în septembrie 2014, consiliul local dizolvat şi secretarul detaşat la capăt de mandat, municipiul Rădăuţi, din judeţul Suceava, rămâne de astăzi, 26 aprilie, fără "stăpân".

S-a ajuns în această situaţie la capătul a trei ani de lupte surde pentru putere purtate la Rădăuţi între reprezentanţii PDL şi cei ai PSD.

Totul a debutat în iulie 2012, când primarul Aurel Olărean  (PDL) a refuzat să emită un act administrativ de rutină. Mai precis, a refuzat să propună Consiliului Local Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului unui consilier PSD, pe nume Nistor Tătar. În urma alegerilor locale din vara anului 2012, Nistor Tătar a fost ales atât consilier local al municipiului Rădăuţi, cât şi consilier judeţen al Consiliului Judeţean Suceava. A ales mandatul de consilier judeţean şi urma să lase ca "moştenitor" la Rădăuţi pe viitorul candidat pe liste din partea PSD la alegerile pentru forul local, pe nume Simion Sticleţ. 

Primarul Olărean nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul Rădăuţilor şi nu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul lui Nistor Tătar, care-şi dăduse demisia. Asta, deşi primarul avea obligaţia să includă proiectul pe ordinea de zi a primei şedinţe ordinare.

Cei doi membri USL s-au adresat instanţei de judecată pentru a-l obliga pe primarul Aurel Olărean să valideze mandatul lui Stileţ. Abia după opt luni de zile, pe 28 martie 2013, Olărean a recunoscut mandatul de consilier local al lui Simion Sticleţ.

Cu toate acestea, pentru că nu şi-a îndeplinit cu ştiinţă atribuţiile de serviciu prevăzute de Statutul Aleşilor Locali, primarul Olărean a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Măsura a fost dispusă la 29 ianuarie 2014 de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Arestarea primarului, primul pas spre criză

Din acel moment a izbucnit un războiul total între consilieri şi primar, bătălia fiind dată pentru controlul asupra deciziilor ce urmau a fi luate în municipiul Rădăuţi. Aleşii locali PSD au refuzat să se prezinte la şedinţe, în perioada 1 aprilie - 30 mai 2014, deşi au fost convocaţi conform prevederilor legale. Din acest motiv, în lipsa cvorumului, şedinţele CL nu s-au putut desfăşura, fiind prezenţi doar 9 dintre cei 19 consilieri aleşi în Rădăuţi.

Pe 12 iunie 2014, fostul prefect al judeţului Suceava, Florin Sinescu (PSD), a trimis la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Suceava o cerere de dizolvare a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi. Prefectura Suceava a constatat atunci că, în perioada aprilie - mai 2014, nu s-a desfăşurat nicio şedinţă de consiliu local în Rădăuţi.


Primarul suspendat de Rădăuţi, Aurel Olărean

aurel olarean primar radauti. foto

Pe 12 septembrie 2014, primarul Aurel Olărean a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şantaj şi complicitate la şantaj. Olărean este cercetat într-un dosar penal de corupţie în care printre inculpaţii se numără judecătorii Daniela Prandea şi Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dâmbu şi afaceristul Costel Babiuc.

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie - aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea, Bogdan Bărbuţă, Dumitru Dâmbu, au făcut presiuni asupra lui Arcadie Plămadă, un afacerist din Rădăuţi, pentru ca acesta să renunţe asupra unei părţi dintr-o clădire din municipiul Rădăuţi, în care îşi desfăşoară activitatea un magazin şi o bibliotecă, în favoarea unei persoane din anturajul omului de afaceri Costel Babiuc.

De atunci şi până în prezent, primarul Aurel Olărean nu a fost eliberat, el fiind mutat între arestul Capitalei, Pentenciarul Gherla şi Penitenciarul Jilava.

Imediat după arestarea lui Olărean, mandatul său de primar a fost suspendat, iar atribuţiile sale urmau să fie preluate de viceprimarul Dumitru Ciubotariu, ales consilier local pe listele PP-DD, considerat mâna dreaptă a primarului Aurel Olărean. Profitând de arestarea acestuia, consilierii locali au convocat o şedinţă extraordinară prin care au cerut schimbarea din funcţia de viceprimar a lui Dumitru Ciubotariu.

Pe 19 septembrie 2014, PSD-istul Tiberiu Maerean a fost votat de către conilierii locali rădăuţeni - noul viceprimar al municipiului Rădăuţi, care a preluat şi atribuţiile de primar de la Aurel Olărean.

Tot atunci, PSD a reuşit după doi ani de luptă să obţină majoritatea în Consiliul Local Rădăuţi, deşi doar cu câteva zile înainte avea doar patru consilieri dintr-un număr de 19. Acest lucru s-a produs după ce consilierii locali Traian Andronachi şi Mirela Todorese, de la UNPR, respectiv PDL, s-au declarat independenţi, Simion Sticleţ şi Mihai Gavril, ambii din PNL, precum şi Petru Ciobanu, de la PDL, au trecut la PSD, în timp ce consilierul PDL, Vasile Maloş, s-a declarat şi el independent.

Aşadar, PSD a reuşit să obţină 10 locuri în Consiliul Local Rădăuţi, dintr-un total de 19, în mai puţin de o lună.

Dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi - al doilea pas spre colaps

Pe 9 octombrie 2014, Tribunalul Suceava a dizolvat Consiliul Local Rădăuţi, ca urmare a cererii făcute de Prefectura Suceava, după ce deliberativul nu s-a întrunit două şedinţe consecutive. Hotărârea instanţei nu a fost una defintivă, astfel că a fost atacată prin recurs.

Pe 25 martie 2015, comedia de la Consiliul Local Rădăuţi a început să capete un caracter dramatic. Viceprimarul Tiberiu Maerean a fost schimbat din funcţie cu Traian Andronachi, Maerean fiind chiar şi exclus din partid de membrii PSD Rădăuţi.

În final, pe 31 martie 2015, Curtea de Apel Suceava a decis definitiv dizolvarea Consiliului Local al municipiului Rădăuţi. În aceste condiţii nici fostul viceprimar cu atribuţii de primar, Tiberiu Maerean şi nici succesorul său, Traian Andronachi, nu mai au nicio calitate de a reprezenta executivul rădăuţean, aceştia având statut de consilieri locali.

Singura persoană îndrituită legal să mai ia decizii la primărie ar fi trebuit să fie, conform legii, secretarul consiliului local. Numai că şi aici, la Rădăuţi a fost o întreagă telenovelă.

În cursul anului 2013, secretarul titular pe post, Haralambie Herghiligiu, s-a pensionat, iar locul acestuia a fost ocupat prin detaşare, timp de un an, de Gheorghe Adrian Şcheul. De pe 27 octombrie 2014, postul de secretar al Primăriei Rădăuţi a fost ocupat de Adrian Valentin Onciul, detaşat şi el pentru o perioadă de 6 luni. „Acum, mă pot ocupa de plata salariilor şi utilităţilor, fără dezvoltare şi fără alte competenţe”, declara secretarul Adrian Valentin Onciul la învestire. Această detaşare a expirat pe 26 aprilie 2015.

Pentru a evita un blocaj la Primăria Rădăuţi, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a cerut acum mai mult timp indicaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi a formulat o cerere de prelungire cu încă şase luni a mandatului lui Onciul. Numai că prefectul n-a primit răspuns de la Bucureşti până astăzi.

Nepăsarea autorităţilor - al treilea pas spre un blocaj administrativ fără precedent

“În conformitate cu prevede-rile art.55, alin (7) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale şi cu prevederile art.9, alin (2) din Legea nr.67/2004, republicată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, am solicitat cu celeritate organizarea alegerilor, pentru că este o situaţie execepţională la Primăria Rădăuţi. Noi am propus ca dată pentru organizarea alegerilor parţiale, 17 mai 2015, însă aşteptăm Hotărârea de Guvern prin care se va stabili exact data şi calendarul organizării şi desfăşurării acestor alegeri”, a precizat Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava.

“Pentru că o asemenea situaţie nu a mai fost întâmpinată şi pentru că nu a mai fost luată în calcul în vederea reglementării ei de către legislativ, Instituţia Prefectului Suceava, care lua în calcul şi ipoteza ce s-a produs, a căutat indentificarea găsirii prevederilor legale”, a mai declarat Harasim.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Primarul de Rădăuţi, Aurel Olărean, arestat 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu

Doi primari, doi judecători, un procuror, un afacerist, avocaţi şi poliţişti, judecaţi pentru şantaj şi corupţie

Consilierii locali din Rădăuţi, daţi în judecată de primar

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite