Soluţia unui primar pentru a opri dezastrul sanitar: Slobozia se testează gratuit anti-COVID

Soluţia unui primar pentru a opri dezastrul sanitar: Slobozia se testează gratuit anti-COVID

Cortul unde va avea loc testarea gratuită COVID-19 la Slobozia FOTO Adevărul

Autorităţile din Slobozia caută soluţii ca să oprească dezastrul sanitar şi au intensificat controalele în oraş şi pregătesc testarea gratuită a populaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am stabilit că vom face testare gratuită, în masă. Vom instala un cort în centrul oraşului, vom pune la dispoziţie teste gratuite. O dată la şapte zile, fiecare cetăţean va avea posibilitatea, de bună voie şi nesilit de nimeni, să vină să se testeze gratuit”, spune primarul Dragoş Soare.
 
Rata de vaccinare în zonă este printre cele mai reduse din ţară. Iar Slobozia şi localităţile învecinate formează, în acest moment, unul dintre polii antivaccinării din România. Pentru prima etapă, autorităţile locale au achiziţionat 5.000 de teste rapide antigen. "Sunt exact aceleaşi care se folosesc şi în şcoli. În prima etapă au fost achiziţionate 5.000, la preţul cel mai mic, 10 lei/bucata. Ne dorim ca acţiunea să aibă succes. Câştigul pentru comunitate va fi depistarea celor infectaţi şi izolarea lor, iar pentru oameni înseamnă că nu vor mai plăti pentru a se testa", a explicat Andreea Conescu, director în cadrul Primăriei Slobozia.
 
Consilierii locali din Slobozia au aprobat pe 21 octombrie, în şedinţă de îndată, proiectul de hotărâre privind începerea programului de testare antigenică rapidă gratuită a locuitorilor municipiului Slobozia, iniţiat de primarul Dragoş Soare. Decizia a venit în urma exploziei de infectări care avansează pe zi ce trece la Slobozia, rata incidenţei cazurilor de COVID 19 fiind de peste 15 la mia de locuitori (770 de cazuri), dar şi suprasolicitarea spitalului judeţean şi a serviciului de ambulanţă, din cauza numărului tot mai mare de infectări. 
 
„Activitatea se va desfăşura în cadrul unui punct de testare amenajat în Piaţa Revoluţiei şi va fi realizată de către personalul medical din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Slobozia şi funcţionari din cadrul aparatului de specialitate al primarului pentru realizarea operaţiunilor de înregistrare şi comunicare. Programul de testare gratuită va fi funcţional până în momentul în care rata de incidenţă cumulativă va scădea sub 6 la mia de locuitori”, a anunţat Dragoş Soare. De asemenea, persoanele doritoare pot solicita o nouă testare gratuită, dar nu mai devreme de 7 zile de la testarea gratuită anterioară.
 
Toate testele rapide efectuate vor fi raportate către DSP, în vederea înregistrării lor în CoronaForms.
 

Unde va fi amplasat cortul

 
Programul de testare antigenică rapidă, gratuită, "Slobozia se testează", este iniţiativa primarului din Slobozia, Dragoş Soare. Astfel, începând cu data de 27 cctombrie 2021, persoanele cu domiciliul în Municipiul Slobozia se vor putea testa gratuit pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS CoV-2 (COVID-19), la Punctul de Testare Rapidă amplasat în Piaţa Revoluţiei (în faţa Prefecturii). Se pot testa toate persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în Municipiul Slobozia, atât adulţi, cât şi copiii care au împlinit vârsta de 4 ani. Punctul de Testare Rapidă va fi amplasat în Piaţa Revoluţiei (în faţa Prefecturii) şi va avea program de funcţionare de Luni până Duminică, între orele 10.00 – 18.00.
 
Pentru adulţi este necesară cartea de identitate, pentru copii cu vârsta între 14 şi 18 ani, carte de identitate (atât a copilului cât şi a părintelui), iar pentru copii cu vârsta între 4 şi 14 ani, certificat de naştere (al copilului) şi carte de identitate (a părintelui). De asemenea, trebuie completat formularul ce vizează consimţământul recoltării probelor. Formularul poate fi descărcat folosind următorul link: https://municipiulslobozia.ro/.../Formular-Constimtamant...
Spitalul este sufocat, îndemn pentru vaccinare
 

S-ar duce şi acum şi s-ar vaccina

 
Autorităţile locale îndeamnă în continuare cetăţenii să se vaccineze, pentru că doar aşa putem preveni infectarea cu virusul SARS CoV-2: „Deşi nu vă garantează imunitate pe deplin, în cazul intrării în contact cu virusul COVID-19, vaccinul vă garantează o formă mult mai uşoară a bolii, similară cu cea a unei răceli obişnuite. Eficienţa vaccinului a fost dovedită ştiinţific şi da, vaccinul salvează vieţi! Vaccinul este o soluţie sigură, eficientă şi dovedită ştiinţific. Nu aştepta până este prea târziu! Vaccinează-te!
 
La Spitalul Judeţean de urgenţă, medicii fac eforturi uriaşe pentru pacienţii cu COVID-19, aflaţi în stare gravă. „Pacienţii sunt şi tineri, şi bătrâni, cu stare foarte avansată de afectare pulmonară. Din tot ce avem pe izolatoare, unul singur este vaccinat, dar este fără dependenţă de oxigen. În fiecare zi se găsesc la domiciliu decedaţi de COVID, să-i spunem, câte 6 - 7 pe zi. La noi la UPU este plin, locuri pe secţie nu mai există. Medicamentele nu ne ajung. Pentru că este un aflux foarte, foarte mare de pacienţi, facem eforturi foarte mari ca să le asigurăm tot necesarul”, explică Anca Telhuz, medic-şef al UPU Slobozia. „99 la sută dintre cei care sunt aici ar fi vrut să se vaccineze. Sau acum s-ar duce şi s-ar vaccina. Dar este un pic cam târziu pentru marea majoritate a lor”, adaugă medicul. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările