Un nou bust al lui Nicolae Titulescu va fi dezvelit la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul bust al lui Nicolae Titulescu de la Slatina este amplasat lângă sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de sediul BRD de pe bulevardul ce poartă numele marelui patriot român (Foto: Mugurel Manea)
Noul bust al lui Nicolae Titulescu de la Slatina este amplasat lângă sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de sediul BRD de pe bulevardul ce poartă numele marelui patriot român (Foto: Mugurel Manea)

Autorităţile locale şi judeţene invită slătinenii interesaţi să participe, joi – 6 decembrie, la dezvelirea unui nou bust al diplomatului român Nicolae Titulescu. Acesta a fost amplasat vizavi de sediul BRD de pe bulevardul ce-i poartă numele. În municipiu se mai află un bust al lui Nicolae Titulescu, la liceul cu acelaşi nume.

Omagierea marelui diplomat român are loc în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea sa, evenimentul dezvelirii bustului fiind programat la orele 11.00. Descendent dintr-o familie de moşieri, fiu de avocat, Nicolae Titulescu s-a născut la 4 martie 1882 la Craiova, unde a terminat clasele primare şi liceul. Copilăria şi-a petrecut-o în judeţul Olt, în comuna Tituleşti, numită ulterior după numele său După absslvirea Facultaţii de Drept la Paris, unde şi-a luat şi doctoratul, el s-a întors în ţară. În 1905 ajunge profesor la Facultatea de Drept din Iaşi, iar în l907 - la cea din Bucureşti. Devenit diplomat, a urcat rapid scara unei cariere strălucite. În perioada 1928-1936 a fost de mai multe ori ministru de externe al României, iar, începând cu anul 1921, a fost delegat al României la Liga Naţiunilor (organism ce a precedat ONU de astăzi, n.a.), fiind ales de două ori preşedinte al organizaţiei.

Ca preşedinte al Ligii Naţiunilor, dar şi ca diplomat român, s-a remarcat prin fermitatea discursului diplomatic şi modul cum s-a impus, chiar în faţa marilor puteri. Iată câteva exemple de discurs din anul 1935: “Se spune că, la Geneva, ar fi state care îşi fac situaţia cu pumnul şi că ar fi altele care nu obţin doleanţele lor, cu toate gesturile de devoţiune repetate neîncetat de 15 ani. Or, domnilor, nu există religie care să nu fi creat, pe lângă paradis, şi un infern”. Sau: “Românii acceptă toate suferinţele, dar tot eu vă spun că ei nu vor accepta niciodata nedreptatea”.

Comună de la Olt numită după marele diplomat

Nicolae Titulescu s-a dovedit a fi unul dintre primii diplomaţi europeni capabili să prevadă ascensiunea fascismului. Totodată, tot Titulescu a fost susţinătorul moral al încheierii celor două alianţe regionale din care România a facut parte: “Mica Antantă” (alcătuită din Cehoslovacia, Iugoslavia, România) şi “Înţelegerea Balcanică” (Iugoslavia, România, Grecia şi Turcia). La puţin după izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Nicolae Titulescu se stinge la Cannes, în ziua de 17 martie 1941. În anul 1992, rămăşiţele sale au fost aduse în ţară şi înhumate în curtea Bisericii “Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului.

În perioada anilor 1907-1941, casa Titulescu din judeţul Olt, comuna Nicolae Titulescu, a servit ca loc de odihnă şi recreere pentru familia Titulescu. Sediul administrativ al moşiei se afla într-o clădire construită alături de către mama sa în 1899. După anul 1940 (până în 1949), casa Titulescu a fost în administrarea Academiei Române, care, conform voinţei testamentare a lui Nicolae Titulescu, a înfiinţat între 1945 şi 1949 o bibliotecă sătească şi o şcoală populară. În anul 1949, casa a intrat în posesia mai multor instituţii. Astăzi, Casa Titulescu este Muzeul Memorial “Nicolae Titulescu”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite