Fetele de la ţară care au ajuns din solariile părinţilor în Liga 1 de fotbal: „Au creat această echipă din nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa fotbalistelor din Scărişoara FOTO: arhiva personală Octavian Diaconu
Echipa fotbalistelor din Scărişoara FOTO: arhiva personală Octavian Diaconu

Câteva eleve dintr-o comună de legumicultori din Olt pleacă în fiecare sfârşit de săptămână să susţină meciuri în Liga I de fotbal feminin. În urmă cu doar un an, mai toate erau încadrate cu risc crescut de abandon şcolar.

La Scărişoara, în judeţul Olt, se scrie de un an o poveste de succes fabuloasă. Echipa de fotbal feminin a şcolii gimnaziale din localitate a câştigat rând pe rând competiţiile şcolare, în cele din urmă fetele, eleve în clasele a VII-a şi a VIII-a, ajungând componente de bază ale unei echipe bucureştene din liga I.

Nu este vorba despre orice echipă, ci chiar cea care ocupă primul loc al clasamentului. Acum, fetele se visează în naţionala de fotbal feminin a României, studente şi, peste ani, profesoare de sport sau antrenoare.


Meciul amical care le-a schimbat viaţa

Echipa care nici măcar nu are un nume deocamdată, în competiţiile şcolare concurând sub titulatura „Echipa Şcolii Gimnaziale Scărişoara“, a cunoscut succesul anul trecut, când a ajuns până pe locul III în faza regională a Olimpiadei Gimnaziilor. Aşa au început, dar lucrurile au evoluat repede.

Se putea chiar mai bine, dacă ar fi gestionat eficient şi emoţiile, spune antrenorul lor, profesorul de educaţie fizică Octavian Diaconu (31 ani). Acelaşi lucru îl susţine şi soţia antrenorului, profesor de engleză la aceeaşi şcoală şi membru de bază al „staff-ului tehnic“, fiind secretară, şofer, prietenă, mamă şi tot ce au fetele nevoie, însoţindu-le peste tot.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

Şansa fetelor din Scărişoara de a se afirma la nivel naţional nu a fost, însă, competiţia şcolară, ci un meci amical jucat la Caracal cu o echipă din Liga 1, FC Fair Play, club pentru care astăzi joacă în baza unui contract de colaborare. Pentru că deja erau îndrăgostite de sportul în care nimeni nu le dădea vreo şansă, o altă prietenă de suflet din Caracal a gândit un proiect prin asociaţia sa, Future Impact, pe care l-a depus spre finanţare, astfel încât fetele să poată avea mingi, echipament de prezentare, echipament de joc, cam tot ce trebuie unui sportiv de performanţă, într-o vreme în care nici măcar mingi nu aveau suficiente.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

„Am lucrat împreună  la un proiect de vreo două miliarde lei vechi. Am lucrat cu toate forţele să încercăm să dezvoltăm acest sport în mediile dezavantajate, şi l-am pierdut la mustaţă. Aceşti bani erau pentru utilarea sălii de sport, noi avem o sală improvizată... Şi l-am pierdut, dar doamna a spus - Vreau să facem ceva oarecum măreţ pentru ele! - şi s-a gândit să obţină un meci amical. A găsit pe internet acest club“, a explicat prof. Diaconu. Culmea, amicalul a fost câştigat de fetele de la Scărişoara, iar din acel moment administratorul clubului a propus o colaborare. Aşa că fetele de la Scărişoara, cele mai bune 10 fotbaliste din cele 15 membre de bază ale echipei, au ajuns să joace pentru FC Fair Play în Liga 1 feminină.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

Cele mai bune fotbaliste joacă astăzi în liga 1, pentru FC Fair Play Bucureşti

„Am pornit cu acest lucru fără să ne dăm seama cât de departe putem ajunge. Fetele deja şi-au schimbat concepţia despre viaţă şi perspectiva despre sport şi performanţă. Perspectivele lor erau limitate, poate se gândeau la un liceu şi mai departe..., nu ştiu, acum şi-au mărit orizonturile. Ideea e că suntem în negocieri cu FCSB, cu Dinamo...“, a dezvăluit antrenorul cât de departe s-a ajuns.

„Acum mă întreabă şi părinţii elevilor de la clasele mici când pot să vină“

„E meritul lor, au crescut această echipă din nimic“, spune profesorul, care acum este oprit pe holurile şcolii de părinţii fetelor din clasele mici. „Acum mă întreabă şi ei când pot să vină, să le aducă pe fete la antrenamente“, a spus profesorul. Asta pentru că oferă şanse tuturor elevilor săi, şi nu doar celor care practică fotbalul, ci şi celor care joacă tenis de masă sau alte sporturi şi pe care de asemenea îi duce în competiţie.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

Beneficiile nu sunt însă doar pe plan sportiv. Fetele şi-au găsit motivaţia, nu mai absentează, nu se mai gândesc să abandoneze şcoala şi să muncească alături de părinţi în solarii, aşa cum s-a întâmplat cu atâtea generaţii înaintea lor. Chiar şi părinţii din familiile comunităţii rome din localitate, o comunitate mare, au acceptat că pentru ele este o şansă unică şi le susţin. Sau, cel puţin, nu le mai împiedică. Tot la antrenamente mai uită copilele cu părinţii plecaţi în străinătate de dorul acestora şi se concentrează pe ce au de făcut.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

O parte ar putea merge, au această şansă, chiar la un liceu sportiv din Bucureşti, susţinute  de clubul din capitală. Sunt însă planuri şi pentru Scărişoara. Profesorul Octavian Diaconu vrea să pună bazele unui club propriu şi să-şi convingă colegii de catedră (sunt trei profesori în şcoală) să dezvolte şi echipa de băieţi. Până atunci grija este să amenajeze un teren, pentru că terenul şcolii a fost retrocedat cu ani în urmă, o bază sportivă, şi să înscrie echipa şcolii într-o ligă. Sunt planuri mari, însă se bucură de susţinerea primarului şi a consiliului local. Multe cheltuieli, de altfel, aşa şi le-au permis, din buzunarul profesorului şi al primarului.

echipa de fotbal fete scărişoara-olt - foto arhiva Octavian Diaconu

„O văd ca pe o menire, ca ceva ce trebuie să fac pentru această comună. Simt că am participat şi eu cu o cărămidă la cunoaşterea ei. Pot să spun că acum sunt oameni care mă întreabă «unde este această Scărişoara a judeţului Olt»“, a conchis prof. Octavian Diaconu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite