Situaţie extrem de periculoasă: dealul pe care a fost prelungită pista Aeroportului din Sibiu alunecă din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalizată în 2008, lucrarea de extindere a pistei Aeroportului internaţional Sibiu s-a prăbuşit parţial în 2010, când o parte din dealul construit în cadrul proiectului a luat-o la vale, lăsând un capăt al căii de rulare în aer. A durat şapte ani refacerea lucrării, care tot nu a fost încă recepţionată: au apărut din nou fisuri.

Actualul Aeroport internaţional Sibiu este rezultatul unor ample investiţii de modernizare şi extindere, ale căror costuri aproximate la peste 70 de milioane de euro au fost acoperite din bugetele Consiliului Judeţean Sibiu şi al Primăriei municipiului Sibiu în perioada 2006 – 2008. Alături de un nou terminal, aeroportul sibian a beneficiat şi de o nouă pistă, modernizată şi extinsă. Iar pentru extinderea pistei a fost nevoie de prelungirea unui deal, lucrare care la aproape zece ani de la finalizare continuă să dea bătăi de cap autorităţilor şi constructorilor germani de la Max Boegl.

Refacerile cedează după o lună

În august 2010, o porţiune de 80 de metri lungime din dealul prelungit pentru extinderea pistei a luat-o la vale, afectând atât sistemul de ghidaj al aeronavelor în condiţii de vreme nefavorabilă, cât şi drumul perimetral căii de rulare. Au urmat procese, în care autorităţile locale au invocat faptul că lucrarea este în garanţie şi trebuie remediată pe banii celor implicaţi: constructor, consultant, proiectant. Constructorii de la Max Boegl au suspendat procesele în 2015, asumându-şi remedierea defecţiunilor din propriile fonduri.

Lucrările au presupus „îndulcirea“ pantei dealului, astfel încât aceasta să ajungă la un raport de 1:4, de la 1:2 cât era iniţial. Extinderea dealului a presupus noi exproprieri. Luna trecută, constructorii au invitat autorităţile să semneze recepţia lucrărilor refăcute. „În data de 12 iulie 2017 comisia de recepţie, în prezenţa reprezentanţilor executantului şi a proiectantului, a decis amânarea recepţiei datorită faptului că a fost constatată lipsa/neterminarea unor lucrări prevăzute în proiect, precum şi pentru faptul că apăruseră deformări verticale şi fisuri la nivelul drumului perimetral şi a ultimei trepte de taluz. Comisia de recepţie a solicitat constructorului să dispună măsurile de remediere faţă de cele constatate“, răspund reprezentanţii Aeroportului sibian. Lucrările de refacere au o garanţie de doi ani de la momentul semnării procesului verbal de către comisia de recepţie. La fel ca şi în 2010, deficienţele apărute în capătul pistei nu au impact asupra operaţiunilor de aterizare/decolare, astfel că deocamdată autorităţile nu au anunţat restricţii.

Semne ca în 2010

Alunecările de teren din 2010 au fost precedate de o serie de defecţiuni apărute pe rând. Astfel, tot în zona în care acum au apărut fisurile şi tasările de teren, în iulie 2010 au fost descoperite mici surpări alte terenului. În urma acelor surpări, între autorităţi, constructor, consultant şi proiectant au fost transmise o serie de informări şi adrese, ultimele solicitând intervenţii de urgenţă. Acestea nu au mai apucat a fi făcute, deoarece în noaptea de 21 spre 22 august, terenul a luat-o la vale.

image

Acum şapte ani, dealul pe care a fost prelungită pista aeroportul sibian a alunecat pe o lungime de aproximativ 80 de metri FOTO Silvana Armat

Cum constructorul, consultantul şi proiectantul nu şi-au asumat vina pentru aceste defecţiuni, Consiliul Judeţean Sibiu (în subordinea căruia funcţionează aeroportul) a dat în judecată toate cele trei părţi. În cadrul acestor dispute au fost realizate mai multe expertize, potrivit cărora printre principalele cauze ale alunecărilor de teren se află sistemul de drenare a apelor pluviale. Acest sistem a fost proiectat fără să ţină cont de realitatea din teren, a fost defectuos executat de către constructor, iar dirigintele de şantier a monitorizat insuficient lucrarea.

Solicitaţi, în scris, să ofere declaraţii pe tema noilor deficienţe apărute la Sibiu, reprezentanţii Max Boegl nu au răspuns până la redactarea acestui material.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite