Greutăţile muncii unui asistent care lucrează pe ambulanţă: de la presiune uriaşă la victime care nu supravieţuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Sighiartău lucrează ca asistent pe ambulanţă de aproximativ 14 ani şi povesteşte că de munca pe ambulanţă este una specială.

A avut parte de sute de cazuri şi scenarii diferite la intervenţii, unele mai grele, alte mai uşoare, dar recunoştinţa oamenilor şi ideea că a făcut un bine, poate chiar că a salvat o viaţă, îl ajută, îi dau putere şi încredere să meargă mai departe.

Recent, au fost prezentate mai multe cazuri de echipaje agresate, atît verbal cât şi fizic de către aparţinătorii celor pentru care s-a solicitat ajutorul. Aceste scenarii fac parte deja din viaţa lor, le acceptă şi încearcă să le accepte, atâta timp cât nu le afectează integriatea fizică şi nu le obstrucţionează munca.

„De cele mai multe ori e foarte stresant, presiunea e foarte mare din partea oamenilor. Noi nu putem să facem minuni, încercăm doar să facem tot ce ne stă în puţinţă să facem cu medicalentele şi materialele pe care le avem, cu aparatura. Bineînţeles că nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Pe undeva e şi normal ca aparţinătorii, familia, să nu vrea să accepte boala celui drag sau problema celui suferind şi normal câteodată există şi momente în care eşti pus sub presiune. Încercăm să le rezovăm pe toate cu experienţa pe care o avem”, afirmă asistentul.

„Problemele le gestionam deja bine, din experientă, probleme legate de agresivitatea pacientilor sau a membrilor familiei. Probleme sunt la cazurile foarte grave. Se întâmplă, şi situaţii în care lumea vrea să vadă pacientul că e dus la spital. Dar lumea nu conştientizează faptul că în momentul în care ajung acolo este important să îi dau primul ajutor, să iau primele măsuri pentru a transporta în siguranţă pacientul. Nu poţi să iei un pacient aşa şi să îl duc la Urgenţă pentru că acolo va primi tratament mai bun. Tratament mai bun pot să îi ofer eu acolo în primul rând, după care îl transport în siguranţă iar în momentul în care am ajuns să fie mai stabil pacientul. ”, afirmă şi medicul Lucian Tarţa.

Nu fiecare intervenţie este însă uşoară şi se mai întâmplă ca pacientul să moară în ambulanţă, lângă el, poate chiar ţinându-l de mână, clipe deloc uşor de trecut peste.

„Până ajungi acolo te gândeşti ce te aşteaptă când ajungi acolo, ce ai avea de făcut în funcţie de ce ţi s-a spus, ce ai de pregătit până ajungi acolo. Din păcate la întoarcerea de la caz am avut şi situaţii în care pacientul a decedat. Vorbim de momentele de după ce manevrele de resuscitare şi tot ce poţi face pentru omul respectiv le-ai făcut. Încerci să te desprinzi puţin, nu poţi de tot,bineînţeles,eventual te gândeşti ce puteai să faci altfel sau să faci în plus.”, afirmă Claudiu Sighiartău, asistent pe ambulanţă.

În ciuda acestor momente neplăcute, echipajul de pe ambulanţă păstrează în amintire doar momentele fericite, momentele care le aduc bucurie şi le dau putere să mai urce încă o dată în autospecială şi să plece la o solicitare. Unele dintre acestea sunt glasurile tremurânde ale celor de pe targă,care le mulţumesc pentru ajutor sau vizitele pacienţilor, odată externaţi din spital, care trec pe la Serviciul Judeţean de ambulanţă pentru a le mulţumi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite