Mezeluri făcute acasă. Cum se pregăteşte toba de porc în Banat şi ce anume dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vin Sărbătorile de Crăciun şi chiar dacă tradiţia s-a mai pierdut, prin satele din Banat încă mai sunt săteni care îşi pregătesc mezeluri de porc aşa cum au învăţat de la bătrâni.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne-a dat reţeta după care pregăteşte toba, unul dintre cele mai îndrăgite mezeluri de casă.

“Regina mezelurilor, toba nu este niciodată îndeajuns de multă ca să ostoiască toate poftele. Se mânâncă şi proapătă şi uşor afumată, însoţită de orice băutură, iar ultimul dumicat se înghite cu lacrimi în ochi.

Ingrediente: un stomac de porc, limbă, ficat, muşchiuleţ, urechi de porc, rât, picioarele porcului, şorici de pe spinare, slănină de la burtă. Se pun următoarele mirodenii: sare, piper, dafin, cimbru, măghiran, ienibahar, un pahar de vin sau chiar două şi făină de mălai.

Stomacul porcului se spală în mai multe ape, se freacă cu sare grunjoasă şi se răzuie uşurel cu muchia cuţitului. Se mai limpezeşte, se freacă cu făină de mălai ca să se albească apoi se lasă la zvântat.

Toate cărnurile se fierb în apă cu vin şi sare, piper boabe, dafin cimbru, măghiran şi ienibahar, în ordinea următoare, la început picioarele, râtul, şoriciul, apoi limba, ficatul, muşchiuleţul, slănina. Când sunt bine fierte se taie în fâşii, se mai dreg cu piper şi sare şi se amestecă cu un polonic două, din zeama în care au fiert.

Se umple stomacul cu grijă, se coase cu aţă rezistentă şi se fierbe în zeama în care a fiert carnea, cam două ceasuri. Se lasă să se răcească peste noapte în zeamă, iar a doua zi se pune la presă pentru 24 de ore, între două scânduri”, spune Uica Mihai. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite