Scenariu roşu. Şcolile din zece localităţi vâlcene, inclusiv din Râmnicu Vâlcea, închise

Scenariu roşu. Şcolile din zece localităţi vâlcene, inclusiv din Râmnicu Vâlcea, închise

Elevii din 10 localităţi din Vâlcea vor învăţa de acasă, în sistem online în perioada 14 - 28 octombrie Foto Shutterstock

Zeci de şcoli din Vâlcea îşi vor închide porţile de miercuri, 14 octombrie, pentru că rata infectărilor cu SARS - CoV-2 a explodat, în unele localităţi. Cursurile se vor face în sistem online, după scenariul roşu.

Vâlcea se află în topul zonelor cu cea mai mare rată de infectare cu SARS - CoV-2, după Alba şi Bucureşti. Luni, 12 octombrie, la nivelul judeţului rata era de de 2,32 bolnavi la mia de locuitori, dar existau localităţi unde aceasta era şi de patru ori mai mare, cum este cazul comunei Milcoiu. 

În 10 localităţi din Vâlcea incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, motiv pentru care s-a luat decizia de a se închide şcolile pentru următoarele două săptămâni.
 
Printre localităţile vizitate se numără şi reşedinţa de judeţ, Râmnicu Vâlcea, unde toate unităţile de învăţământ vor trece pe scenariul roşu, iar copiii vor învăţa online. Aici rata de infectare s-a dublat în doar câteva zile ajungând la 4,45. Şcolile au început să se închidă una după alta, odată cu depistarea unor focare de COVID - 19. 
 
Ultima unitate unde doi elevi şi o profesoară au fost depistaţi cu virusul SARS - CoV-2 este Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari”. Directoarea acestei unităţi de învăţământ, Isabela Ioniţă, a recunoscut însă că numărul bolnavilor este mult mai mare, doar că părinţii au decis să-i ţină pe copii acasă, fără să mai anunţe şi şcoala cu privire la situaţia exactă a stării de sănătate.
 
Părinţii îşi pot lua concediu plătit dacă au copii care învaţă online
 
Directorilor unităţilor de învăţământ din cele zece localităţi li s-a solicitat, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, să anunţe dacă există cazuri de dascăli care refuză să facă lecţii online cu elevii şi li s-a cerut să anunţe părinţii cu copiii până în 12 ani că au posibilitatea de a beneficia de zile libere plătite, dacă sunt nevoiţi să rămână acasă cu aceştia. Pentru acest lucru, trebuie să înainteze o cerere angajatorului, care se va ocupa de documentaţia pentru Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Părinţii vor trebui să facă dovada faptului că micuţul face cursuri online, printr-o confirmare din partea IŞJ, motiv pentru care inspectoratul şcolar a cerut directorilor să trimită săptămânal tabele cu elevii care sunt incluşi în scenariul roşu - preşcolarii şi şcolarii cu vârsta până în 12 ani. 
 
Localităţile cu sistem online de predare pentru elevi
 
Iată lista celor zece localităţi unde de miercuri, 14 octombrie se va trece la învăţământul online, precum şi rata de infectare cu SARS - CoV-2 din fiecare oraş / comună: Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoeneşti (4,16), Titeşti (4,15), Drăgoeşti (3,10), Olanu (3,10), Şirineasa (3,09), Goleşti (3,07), Pietrari (3,05) şi Vlădeşti (3,00).
 
Acestora li se mai adaugă încă două şcoli şi o grădăniţă, provenind din zone unde incidenţa cazurilor de infectare nu a depăşit deocamdată 3/ 1000 de locuitori, dar unde se va preda tot în sistem online, din cauza focarelor COVID din aceste unităţi: Şcoala Gimnazială Rusăneşti din comuna Fârtăţeşti, Colegiul Naţional Gib Mihăescu din Drăgăşani, Grădiniţa cu program normal din satul Pârâienii de Jos - Livezi. Aici au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 fie în rândul profesorilor, fie în rândul elevilor. 
 
Mai există câteva şcoli unde una sau mai multe clase au trecut la scenariul roşu, din cauza îmbolnăvirii de COVID - 19 a unor cadre didactice sau copii: „Şcoala Gimnazială Valea lui Stan” din Brezoi - clasele a II-a şi a III-a; Liceul „Preda Buzescu” din Berbeşti - o clasă a VIII-a; Şcoala Gimnazială din satul Măgura - Mihăeşti - clasa pregătitoare, unde învăţătoarea a fost diagnosticată cu noul coronavirus; Şcoala Primară din satul Modoaia - Cernişoara - o clasă;  
 
„Scenariile modificate vor intra în vigoare începând cu data de 14 octombrie 2020,  urmând să fie actualizate săptămânal în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice de la nivelul judeţului. 
Menţionăm, de asemenea, că în perioada 14 - 28.10.2020, activitatea creşelor din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi suspendată”, au precizat autorităţile vâlcene.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările