Pitesti: Străzi piteştene cu legende uitate

Pitesti: Străzi piteştene cu legende uitate

Pitesti: Străzi piteştene cu legende uitate

Scoroboaia, Trivale sau Exerciţiu sunt doar câteva dintre străzile al căror nume nu mai spune nimic piteştenilor. Cele mai multe străzi din Piteşti poartă nume de personalităţi sau ale unor evenimente importante. Altele însă, au nume deosebite, despre care nimeni nu mai ştie de unde provin.Pe lângă străzile cu nume a cărui provenienţă e cunoscută de toată lumea, există şi unele deosebite atât prin sonoritate, cât şi prin legenda care a dus la acea denumire.

Denumiri bazate pe legende

Câteva străzi sau alei din oraş sunt denumite după întâmplări sau după personaje de mult uitate de majoritatea piteştenilor. De exemplu, locuitorii de pe Scoroboaia nu mai ştiu de unde provine numele străzii pe care stau. Singurul care mai cunoaşte istoria numelui este viceprimarul oraşului, care spune că denumirea a fost preluată după numele unei familii care ar fi trăit într-o râpă, exact pe locul unde acum se găseşte Biserica Sfânta Treime. „Acea familie şi-ar fi luat numele de Scoroboi şi de acolo numele de azi al străzii“, spune viceprimarul Cornei Ionică.

În cazul străzii Trivale, doar vârstnicii care locuiesc aici mai ştiu de unde vine acest nume. „Strada Trivale a fost botezată după numele pădurii care demult se numea Trei Văi“, spune Maria Petru, în vârstă de 75 de ani, care de-o viaţă stă în Trivale.

„Trivale şi Scoroboaia sunt denumiri foarte vechi, iar povestea acestor nume aproape că s-a pierdut“, mai spune viceprimarul.

Strada Exerciţiu, un mister

Alte străzi au fost denumite după numele îndeletnicirilor locuitorilor acelei zone. Strada Lânăriei a fost numită astfel pentru că acolo era adusă, prelucrată şi vândută lâna din toate colţurile ţării.
Un nume de stradă despre care nimeni nu mai ştie nimic este Exerciţiu. „Nu ştiu care este explicaţia pentru numele acestei străzi. Stau aici de foarte mulţi ani, dar chiar nu ştiu de ce se numeşte Exerciţiu“, spune Constantin Stan, în vârstă de 54 de ani.

Nici cei mai vârstnici nu mai ţin minte povestea numelui. „Tot ce ştiu e că se numeşte aşa de mulţi ani. Care este explicaţia, nu ştiu, deşi m-am tot întrebat şi i-am întrebat şi pe alţii“, spune Titi, în vârstă de 76 de ani.

Numele provine, conform profesoarei de istorie Viziana Capel, de la faptul că pe locul unde este strada Exerciţiu se afla în urmă cu mai bine de 150 de ani poligonul de tragere al armatei.
Popa Şapcă, necunoscut de piteşteni

Câteva personaje istorice importante şi-au „împrumutat“ numele unor străzi, dar mulţi piteşteni au uitat sau nu au ştiut niciodată cine au fost aceşti oameni. Este cazul străzii Popa Şapcă, un haiduc care a participat la Revoluţia de la 1848.

„Nu ştiu de unde e numele străzii. De la vreun popă, poate!“, spune Marian David, în vârstă de 30 de ani. Un alt exemplu este strada Sergent Elena Chiriţă, singura femeie din Argeş care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, la Budapesta, unde şi-a pierdut de altfel viaţa.

Numele străzii: Numele străzii Exerciţiu vine de la poligonul de tragere al armatei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: