Impasul uriaş în care a ajuns un oraş din România. Peste 90% dintre asociaţiile de proprietari, în ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel
Foto Facebook Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel

Din cele 71 de asociaţii de propretari/locatari din Câmpulung Muscel, doar două sunt cu acte în regulă. Este bilanţul unei recente inventarieri care face ca municipalitatea să rişte oportunitatea de a accesa, prin PNRR, fonduri europene pentru eficientizarea energetică a blocurilor.

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consumul propriu al asociaţiior, reabilitarea termică a imobilelor, instalarea sau modernizarea sistemelor de climatizare, modernizarea instalaţiilor de iluminat în clădiri, inclusiv instalare de staţii de încărcare rapidă pentru vehiculele proprietarilor şi multe alte investiţii care ar duce la creşterea confortului acestora ar putea fi realizate la nivelul asociaţiilor de proprietari din Câmpulung cu bani europeni, prin PNRR.

Dar una dintre condiţiile esenţiale ale accesării fondurilor este legalitatea constituirii şi funcţionării asociaţiior, care, în Câmpulung, lasă de dorit. În urmă cu o săptămână şi jumătate, primarul municipiului, Elena Lasconi, atrăgea atenţia că, din cele 71 de asociaţii de propretari/locatari din Câmpulung Muscel, doar două sunt cu acte în regulă.
 

Celelalte, funcţionează, într-un fel sau altul, la limita sau în afara legii.

„În primul rând, sunt mai multe reguli ca acestea să fie constituite legal: trebuie să aibă un preşdinte, un cenzor, banii să fie gestionaţi corect, să existe transparenţă, preşedintele trebuie să aibă cursuri avizate, dar principala problemă este că multe nu au datele actualizate. Aceşti administratori nu şi-au făcut cursurile necesare, aşa cum prevede legea”, explică, pentru „Adevărul", Andrei Grecu, consilierul primarului Elena Lasconi.

Ca toate asociaţiile de proprietari din ţară, şi cele din Câmpulung au avut şi au încă obligaţia să se alinieze Legii asociatiilor de proprietari nr. 196/2018, care presupune, printre altele, reorganizarea lor.

Termenul de 12 luni prevăzut de actul normativ pentru acest proces n-a fost respectat decât de o parte dintre cei vizaţi. Iar acest lucru este doar una dintre multele nereguli identificate la asociaţiile de proprietari din municipiu. 
 

„Există un cumul de factori, nu numai această obligaţie de reorganizare. Unii adminstratorii n-au un certificat de atestare profesională. Alţii sunt şi administratori, şi preşedinţi. În momentul în care eşti un administrator autorizat, cu atestat, tu ştii exact că n-ai voie să ocupi şi funcţia de preşedinte. Unele asociaţii sunt organizate sub OG 26/2006, care, de fapt, vizează doar asociaţiile de chiriaşi, fundaţiile, alte tipuri de asociaţii, nicidecum asociaţiile de proprietari”, explică, pentru „Adevărul", Irina Udrescu, reprezentatul firmei de consultanţă angajate de Primăria Câmpulung pentru verificarea acestor aspecte şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari. 

„Ca să nu fie puşi la plată, migrează la altă asociaţie”

„Migrarea" unor părţi din asociaţii către alte asociaţii cu care n-au niciun spaţiu comun face ca lucrurile să fie şi mai încurcate. Se ajunge la situaţii în care un corp al unei asociaţii din centrul Câmpulungului să fie administrat de o asociaţie din cartierul Grui, de exemplu, sau viceversa.

“Sunt discuţii legate de reparaţia acoperişului, să spunem. Dacă ştiau legea de la început, ştiau şi că n-au voie să repare individual, n-au voie să umble la faţada individuală, n-au voie să-şi vopsească fiecare partea lui de imobil. Ei ce au făcut?! Unii şi-au reparat acoperişul, să zicem la scara A, iar la scara B curge. Cei din scara A, care şi-au reparat individual acoperişul, ca să nu fie puşi la plată migrează la altă asociaţie. Dacă nu ai o proprietate comună, nu ai de ce să te asociezi. Care este scopul unei asociaţii de proprietari? Să administreze coproprietatea forţată! Nicidecum nu te asociezi de dragul de te asocia, de a fi asociat. Cei care <<migrează>> fac apoi o cerere ca să li se emită facturile pe asociaţia respectivă şi cred că sunt în legalitate, ceea ce nu este ok", mai spune, pentru "Adevărul", Irina Udrescu.

Sunt şi imobile în care proprietarii nu vor să se constituie în asociaţii, iar aici apar alte probleme. Neorganizarea lor în asociaţii poate lăsa loc unor operaţiuni la limita sau în afara legii.

De o săptămână şi jumătate primăriţa Elena Lasconi face apel către administratorii asociaţiilor de proprietari să intre în legalitate pentru a nu rata şansa de eficientizare cu bani europeni, prin PNRR, a acestor blocuri şi, implicit, creşterea confortului şi reducera cheltuielilor proprietarilor.

"Vă putem sprijini doar dacă sunteţi organizaţi conform legii!", a precizat, încă de la început, edilul.

Peste 90% dintre asociaţiile de proprietari din Câmpulung Muscel, în afara legii. Cum riscă municipiul să rateze accesarea de fonduri europene
Peste 90% dintre asociaţiile de proprietari din Câmpulung Muscel, în afara legii. Cum riscă municipiul să rateze accesarea de fonduri europene

Foto Facebook Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel

Primarul Elena Lasconi şi reprezentanţii firmei de consulanţă au purtat discuţii cu reprezentanţii acestor asociaţii cu privirea la actualizarea documentaţiei şi rezolvarea celoralte probleme de legalitate. 

"Au luat la cunoştiţă şi mulţi spun că vor schimba situaţia", mai spune, pentru "Adevărul", Irina Udrescu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 Elena Lasconi, primăriţa din Câmpulung Muscel: „Dintre cele 71 asociaţii de proprietari, doar două sunt în regulă“

Accident la Curtea de Argeş. A ratat curba şi a intrat într-un gard de beton. Şoferiţa este în stare critică, pasagerul a murit

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite