Doar nouă propuneri la bugetarea participativă în Piteşti. „S-au săturat de modul ăsta de lucru: voi propuneţi ce vreţi, că facem noi ce trebuie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Primăria Piteşti
Foto: Primăria Piteşti

Timp de 30 de zile, din care 15 s-au dus deja, piteştenii pot propune proiecte în cadrul primului program de bugetare participativă din istoria oraşului. Oamenii nu s-au înghesuit însă să facă propuneri, deşi, pe grupurile de socializare, curg ideile cu privire la ce are nevoie municipiul.

Până pe 15 aprilie 2022, piteştenii pot propune proiecte pentru dezvoltarea oraşului, în cadrul programului de bugetare participativă, înregistrându-se pe platforma https://eportal.primariapitesti.ro.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: 

- Infrastructură: străzi, alei, locuri de parcare, trotuare, zone pietonale;
- Parcuri, spaţii verzi şi locuri de joacă;
- Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
- Amenajare spaţii publice (mobilier stradal, iluminat public etc);
- Infrastructură educaţională şi socială;
- Smart City. 

Bugetul estimativ propus în cadrul procesului de bugetare participativă, pentru proiectele selecţionate, este de 400.000 lei, inclusiv TVA.

"Cetăţenii sunt încurajaţi să se implice în procesul de luare a deciziilor privind priorităţile de investiţii de interes local, prin stabilirea modalităţii de cheltuire a unei părţi din bugetul local", explica primarul Cristian Gentea (PSD) la momentul startului acestui program.

Doar două săptămâni în care se mai pot face propuneri

Concret, ca şi în alte localităţi care au implementat programe de bugetare participativă, cetăţenii au ocazia să se implice în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, în îmbunătăţirea calităţii vieţii la nivelul comunităţii locale.

Doar câţiva piteşteni au dat însă curs acestei invitaţii, deşi programul a ajuns la jumătatea perioadei în care se pot face propuneri. 

"Până astăzi (30 martie) sunt nouă propuneri! Au timp până în 15 aprilie. Până în 13 mai se fac anumite clarificări  - cei care au depus proiecte au posibilitatea să aducă, dacă sunt cerute, completări, în 28 mai se fac publice proiectele eligibile şi respinse (n.r. o comisie de evaluare va analiza, anterior, propunerile şi va decide care sunt eligibile). Cetăţenii votează până în 25 iunie! În 8 iulie se publică proiectul/proiectele câştigătoare", explică, pentru "Adevărul", Cristina Munteanu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piteşti.

Doar nouă propuneri la bugtarea participativă în Piteşti.
Doar nouă propuneri la bugtarea participativă în Piteşti.

"Am participat la câteva dezbateri care erau făcute doar ca să fie bifate"

Faptul că piteştenii nu s-au îmbulzit să facă propuneri nu înseamnă că există un dezinteres pentru cheltuirea banului public. Din contră, interes e. Dovadă, grupurile de socializare locale, devenite adevărate platforme de dezbateri pe teme administrative şi nu numai.

Doar că experienţa mandatelor trecute le-a arătat piteştenilor cât de puţin contează părerile lor. Aşa a ajuns Piteştiul să aibă WC de 400.000 de euro, deşi obiecţii au existat încă de la avansarea ideii unei re-reabilitări a Pieţei Primăriei (pavată de două ori în decurs de 14 ani).  Aşa s-a dat undă verde unor construcţii imobiliare controversate, deşi au curs sesizările care semnalau nereguli (e notoriu cazul în care municipalitatea a trimis notificare unui mort şi a luat lipsa de răspuns a celui notificat drept un acord tacit, dar a ignorat obiecţiile zecilor de vecini vii). Dezbaterile pe marginea noului Plan Urbanistic General al Piteştiului au lăsat şi ele un gust amar, iar exemplele pot continua.

“Probabil unul din motivele pentru care platforma nu a fost accesată de mai multe persoane e legat de cum au fost implicaţi cetăţenii în mandatul trecut. Atunci eram simplu cetăţean şi am participat la câteva dezbateri care erau făcute doar ca să fie bifate, doar pentru că aşa erau cerinţele legale”, explică, pentru "Adevărul", viceprimarul Mihai Mihăilescu (USR).


Viceprimarul e însă optimist.

"E primul program de bugetare participativă din istoria oraşului. E o idee bună şi e un început. Probabil, pe ultima sută de metri, vor fi depuse mai multe proiecte", mai spune Mihai Mihăilescu.

Sunt şi voci în Consiliul Local Piteşti care spun că programul nu a fost suficient promovat şi că nu este suficient de transparent.

“Când tu, ca cetăţean, propui pe platforma aia un parc, aştepţi ca vecinii tăi sau cei din jur, să aibă şi ei o opinie. Doar că n-o vede nimeni decât după ce o comisie va analiza proiectele, le va evalua şi va decide care sunt eligibile şi care nu. Adică ce proiecte merg mai departe pentru a fi votate de cetăţeni. Platforma aia nu te face să te implici, nu lasă loc dezbaterii, nu lasă posibilitatea ca şi alţii care ar putea agrea ideea să facă unele propuneri pe marginea ei, ceva care să te provoace", explică, pentru "Adevărul", consilierul local Mihai Coteţ, preşedintele PNL Piteşti.
 

Consilierul local spune că programul nu încurajează dialogul. 
 

"Formatul acesta a fost gândit de executiv. Noi, consilierii locali, nu avem calitatea de a face un regulament şi a ieşit ceva de genul: puneţi-le pe site, că vedem noi pe urmă cum facem şi vă spunem noi care intră la vot. Asta nu înseamnă transparenţă. Oamenii s-au săturat de modul ăsta de lucru din ultimii ani: <<Voi propuneţi ce vreţi, că facem noi ce trebuie!>>”, mai spune consilierul local.

Propunerile se fac AICI
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Pas important pentru bisericile de lemn din Argeş. Patrimoniul pentru care va fi solicitată finanţare prin PNRR

Bărbat rănit grav într-un accident absolut bizar: un tobogan gonflabil luat de vânt a izbit un stâlp de electricitate, din care s-a deprins o piesă care l-a lovit pe trecător 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite