Cum ne putem vindeca mobilizând resurse interne ale organismului. Efectul placebo, explicat de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai este o noutate faptul că o stare psihică bună a pacientului, indiferent de boală, face lupta cu maladia mai uşoară. Însă ideea că un tratament fără substanţe active ţintite poate totuşi să reuşească să vindece ceea ce nici medicamentele nu pot trata ridică în continuare semne de mirare. Iată cum explică un psiholog de ce efectul placebo poate face minuni.

“Efectul placebo reprezintă un mecanism psihologic foarte puternic, care are la bază nevoi şi credinţe fundamentale ale omului: speranţa, nevoia de ajutor şi încrederea. Dacă un pacient investeşte foarte multă încredere în tratament sau persoana specialistului, putem observa cum o substanţă inactivă sau o procedură comună îmbunătăţeşte vizibil starea acestuia”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

"Efectul placebo este direct legat de aşteptările şi percepţiile pacientului"

Efectul vindecător al licorilor fără calităţi curative, datorat doar credinţei pacientului în puterea lor de vindecare, a fost contestat ani buni, în primul rând de medici. În ultima jumătate de secol, efectului placebo i s-a acordat locul pe care-l merita în terapiile cu rezultate O serie de studii ale utimilor zeci de ani arată că efectul placebo a reuşit, în anumite cazuri, să facă miracole substituind medicaţia. 

Există exemple, de-a lungul timpului, în care comprimatele de zahar sau injecţiile cu ser fiziologic au avut efecte spectaculoase în lupta cu durerile, hipertensiunea arterială şi chiar cu maladia Parkinson, doar pentru că pacienţilor li s-a comunicat că li se administrează spubstanţele cele mai potrivite în cazul bolii de care suferă.

“Efectul placebo este direct legat de aşteptările şi percepţiile pacientului. În cazul în care substanţa sau tratamentul este considerată ca fiind de ajutor, acesta se poate vindeca mobilizând resurse interne ale organismului”, mai spune cunoscutul psiholog.

 Reversul medaliei: efectul nocebo

“În situaţia în care substanţa este privită ca fiind nocivă sau tratamentul inadecvat ori fără şanse de reuşită, efectul placebo poate cauza efecte contrare negative, acestea fiind cunoscute sub numele de efectul nocebo”,   precizează psihologul Ionuţ Ghiugan

Terapiile care mizează pe efectul placebo nu se prescriu în mod curent din considerente ce ţin de etica profesională, pornindu-se de la ideea că metoda în sine ar fi înşelătoare pentru pacienţi, prin utilizarea unui preparat care nu are efect therapeutic demonstrat. 

Sunt însă utilizate în cercetarea medicală, pe următorul algoritm: unui grup de pacienţi li se administrează medicamentul de studiat, iar altui grup de bolnavi, un produs placebo fără ca subiecţilor să li se spună care este medicamentul propriu-zis. Apoi se compară evoluţia afecţiunilo  bolnavilor din cele două grupuri. Un astfel de experiment a dus la concluzia că şi anumite medicamente îşi datorează puterea de vindecare nu doar capacităţilor lor curative, ci însuşi efectului placebo. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite