Comoară naţională renăscută. Arhiva Studioului Cinematografic al Armatei va fi digitalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea regelui Ferdinand I şi a armatei române în Bucureşti, la 1 decembrie 1918 Foto: Arhivele Militare Naţionale Române
Intrarea regelui Ferdinand I şi a armatei române în Bucureşti, la 1 decembrie 1918 Foto: Arhivele Militare Naţionale Române

Digitalizarea documentelor arhivate la Piteşti, unde funcţionează Depozitul Central al Arhivelor Militare Naţionale Române, va fi completată în curând cu digitalizarea producţiilor video.

Arhiva istorică a Armatei Române reprezintă un tezaur de o inestimabilă valoare, prin numeroasele documente de importanţă istorică care sunt tot atâtea mărturii destinate generaţiilor viitoare pentru a cunoaşte luptele şi sacrificiile ostaşilor români pentru apărarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei României.

Depozitul central al  Arhivelor Militare Române, care marţi a împlinit 102 ani de la înfiinţare şi care, de 49 de ani, funcţionează la Piteşti (unde a fost mutat, de la Râmnicu Sărat, din 1973) este în plină procedură de digitalizare a documentelor arhivate aici.

„Vom începe digitalizarea colecţiei de filme pe care o avem în patrimoniu”

Acţiunea va fi completată cu digitalizarea producţiilor video aflate la Depozitul Central.

„În curând vom începe digitalizarea colecţiei de filme pe care o avem în patrimoniu. Practic, vorbim despre transformarea din analog în digital a Arhivei Studioului Cinematografic al Armatei pe care Depozitul Central de Arhivă Piteşti îl păstrează. Avem deja o selecţie de o sută de titluri de importanţă istorică şi documentară. Sunt filme care, pe lângă evenimente care acum au caracter istoric precum vizita preşedintelui egiptean Anwar el Sadat, arată şi activităţile de instrucţie ale soldaţilor români din perioada comunistă. Acest proiect este gestionat de către biroul domnului colonel Diaconu”, a precizat colonelul Liviu Corciu, şeful Arhivelor Militare Naţionale Române. 

La Piteşti a avut loc marţi o sesiune de comunicări, care a marcat aniversarea a 102 ani de la înfiinţarea Arhivelor Militare Naţionale Române şi a Depozitului Central de Arhivă, iar în holul corpului central al Universităţii din Piteşti - gazda evenimentului - a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Armata Română şi Casa Regală a României”, care va rămâne deschisă publicului.

Title
Title

Expoziţia fotodocumentară „Armata Română şi Casa Regală a României”  Foto CJ Argeş

În iulie 1926 se înfiinţa un depozit de arhivă istorică 

Aniversarea, în iulie, a Zilei Arhivelor Militare este legată de momentul 26 iulie 1920, dată la care, în cadrul Secţiei a VI-a Istoric din Marele Stat Major, a fost înfiinţat un depozit de arhivă istorică, unde urmau a fi adunate documentele create de structurile Armatei Române în perioada Campaniei din 1913 şi a Războiului de Întregire din 1916-1919.

În anul 1923, prin decizie ministerială, se prevedea constituirea arhivei generale a Ministerului de Război, compusă din dosarele mai vechi de trei ani ale direcţiilor şi serviciilor ministerului. Depozitarea, conservarea şi manipularea materialului documentar intra în atribuţiile Secretariatului General, care se servea în acest scop de direcţiile şi serviciile ministerului, de arhivarul general şi de Şeful Depozitului de Unelte şi Materiale de la Mogoşoaia, care era, în acelaşi timp, şi şeful Depozitului Arhivelor.

Lua naştere un al doilea depozit de arhivă militară la nivel central, cunoscut sub numele de Depozitul  de Arhivă al Ministerului de Război, ce avea în păstrare, încă din 1925, un număr de circa 20.000 de dosare.

În anul 1931, arhiva generală a Ministerului de Război a fost mutată în zona Obor din Bucureşti, pe lângă Depozitul general de imprimate, iar un an mai târziu s-a stabilit ca arhiva neoperativă şi arhiva creată înainte de anul 1900 să fie predată Direcţiei Generală a Arhivelor Statului.  

În anul 1939, Depozitul de Arhivă al Ministerului Apărării Naţionale a fost dislocat de la Obor la fortul Otopeni.

După Al Doilea Război Mondial, fostele depozite de arhivă ale comandamentelor teritoriale s-au transformat în depozite regionale.

Microfilmarea arhivei istorice a început în 1970

În anul 1970 a început operaţiunea de microfilmare a arhivei istorice în vederea conservării şi securizării patrimoniului arhivistic militar naţional, iar în anul 1973 Depozitul de Arhivă al Ministerului Forţelor Armate a fost mutat de la Râmnicu Sărat, unde funcţionase în ultimii ani, la Piteşti, în fosta cazarmă a Regimentului 4 „Argeş”, unde se află şi în prezent. 

Arhiva istorică a Armatei României constituie un tezaur de inestimabilă valoare prin numeroasele documente de o deosebită importanţă istorică care sunt tot atâtea mărturii destinate generaţiilor viitoare pentru a cunoaşte luptele şi sacrificiile ostaşilor români pentru apărarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei României.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Folclorul argeşean, succes răsunător în Italia. „Românii s-au anunţat între ei şi au umplut pieţele“ VIDEO

Alte trei proiecte pentru Spitalul de Recuperare care, în 1975, revigora staţiunea Brădet

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite