Cine răspunde în caz de inundaţie într-o asociaţie de proprietari. Problema încurcată, descâlcită în instanţe de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întamplă, uneori, ca în asociaţiile de proprietari, vecinii să se războiască între ei după ce un apartament sau mai multe au fost inundate ca urmare a obturării accidentale a coloanei menajere, o problemă frecventă, mai ales în blocurile vechi.

Cel mai adesea, proprietarul apartamentului afectat se îndreaptă, uneori chiar în instanţă, împotriva proprietarului apartamentului sau apartamentelor în perimetrul cărora a apărut avaria, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor vecini a căror problema a ajuns, anul trecut, în faţă magistraţilor Judecătoriei Caransebeş.

Reclamantul şi pârâţii locuiau, la momentul producerii inundaţiei, într-un bloc vechi de patru decenii, în care sistemul de canalizare pe o coloană care trece prin bucătăriile a 5 apartamente a avut probleme repetate de deversare a apelor menajere prin sifoanele spălătoarelor, mai ales la apartamentul de la parter, în care locuieşte omul care şi-a reclamat vecinii.


Asociaţia de Proprietari nu a luat măsuri de decolmatare a canalizării menajere iar oamenii au făcut tot felul de improvizaţii ca să se apere de inundaţii. Iată, pe scurt, cum s-a ajuns la inundaţia care a provocat scandalul.

Ca să se pună la adăpost, proprietarul  apartamentului de la parter (reclamat, în acest dosar) a blocat branşamentul propriu la coloana menajeră comună şi a dirijat apele menajere, printr-o conductă separată, direct în căminul menajer exterior. Problema generală a rămas însă tot nerezolvată. O obturare accidentală a coloanei menajere comune a dus la refularea apelor menajere la vecinul de deasupra (unul dintre pârâţi) şi inundarea apartamentului de deasupra, dar şi a apartamentului de la parter. Cum proprietarul de deasupra nu locuia în apartament, a găsit şi el o soluţie: blocarea branşamentul cu un dop de lemn, astfel încât, la un potenţial alt accident, apa să nu-i mai intre în casă. La următoarea obturare, s-a creat o şi mai mare presiune pe conductă. Apele menajere au împins dopul provocând noi inundaţii, inclusiv dedesubt.

Din punct de vedere al proprietarului de la parter care a suportat cel mai mult inundaţia, şi proprietarul de deasupra ar fi trebuit să procedeze, ca şi el, la realizarea unei scurgeri proprii.

Expertiza realizată în acest caz a arătat că ideea n-ar fi fost tocmai o soluţie şi că dacă pârâtul ar fi procedat identic cu reclamantul, ar fi apărut avarii, întrucât coloana menajeră nu este gândită să reziste la presiunea creată prin astfel de măsuri. Din raportul de expertiză a reieşit că pentru inundarea apartamentului reclamantului, culpa aparţine tuturor locatarilor blocului, care nu au luat măsuri de întreţinere a instalaţiilor de canalizare şi problemele s-au înrăutăţit tocmai din cauza acţiunilor individuale ale reclamantului, care au dus la refularea apei.

"Din probele administrate în cauză nu rezultă că vina directă şi determinantă este a păratului, în producerea inundaţiei care să cauzeze răspunderea civilă delictuală a acestuia şi obligaţia să repare prejudiciul suferit de reclamant. (....). Nu rezultă fapta ilicită a pârâtului, dimpotrivă, este evidentă culpa reclamantului, care acţionând individual asupra conductei cu apă menajeră a deteriorat în mod direct şi involuntar refularea apelor la etajul superior şi inundarea apartamentului său" se arată în sentinţa civilă dată de Judecătoria Caransebeş nr. 999/2016, portal.just.ro, citată de legal-land.ro

"Întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina Asociaţiei de Proprietari"

Conform art. 34 al.1 din Legea 230/2007, însă, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţilor comune sunt în sarcina asociaţiilor de proprietari.

"Proprietarii apartamentelor, prin Asociaţia de Proprietari, sunt răspunzători de părţile indivize ale blocului, fiecare într-un procent proporţional cu suprafaţa apartamentului. Aceste părţi indivize sunt acoperişurile, casa scării, subsolurile, coloanele comune de apă canal, gaz, coloanele de cabluri electrice, coloanele de ventilaţie etc. Prin urmare, proprietarilor le revine obligaţia de a efectua repararea şi recondiţionarea acestora în vederea evitării eventualelor probleme ce pot apărea", explică, pentru Adevărul, avocatul Cătălin Gherzan.

Dar, conform dispoziţiilor art. 34 din Legea 230/2007, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina Asociaţiei de Proprietari, care poate angaja persoane fizice sau juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.

"În situaţia unor probleme apărute la părţile indivize, culpa aparţine tuturor proprietarilor de apartamente prin prisma Asociaţiei de Proprietari", mai spune avocatul, explicând de ce instanţa amintită a stabilit că Asociaţiei de proprietari îi revenea obligaţia de a efectua repararea conductelor de apă.

"Pentru aceste considerente, în baza art. 1357 Noul Cod civil, Instanţa va respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul C.N. în contradictoriu cu pârâţii C.C., J.G., L.P., C.F., pentru pretenţii.” (Judecătoria Caransebeş, Sentinţa civilă nr. 999/2016, portal.just.ro).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite