19 câini rămaşi fără hrană şi apă, după ce stăpânul lor a murit în spital, salvaţi de Protecţia Animalelor Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caini în adăpost. Foto Facebook Aulim
Caini în adăpost. Foto Facebook Aulim

Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Argeş au intervenit pentru salvarea a 19 câini, unii dintre ei pui, rămaşi fără hrană şi fără apă într-o gospodărie din localitatea Rociu, după ce stăpânul lor a murit la spital şi i-au plasat către o asociaţie.

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Rociu, împreună cu poliţişti Biroului pentru Protecţia Animalelor Argeş au ajuns pe 1 iulie la o gospodărie din Rociu, unde mai mulţi câini au rămas timp de mai multe zile fără îngrijire. Din păcate, în urma verificărilor s-a stabilit că persoana care deţinea animalele la domiciliu a murit la o unitate medicală din Bucureşti. 

„Având în vedere că animalele se aflau într-o stare de pericol, fiind lipsite de hrană, îngrijire şi adăpost, animalele au fost capturate, ridicate şi transportate de către reprezentanţii Asociaţiei Aulim la sediul acestora. În total au fost ridicate 19 exemplare canine, dintre care trei cu vârsta de aproximativ trei luni şi două cu vârsta de aproximativ şase luni, cu privire la care a fost emis emis Ordin de plasare în adăpost de către poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş", precizează IPJ Argeş.

La activitate au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi pompieri argeşeni.

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Argeş recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum şi de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile faţă de alte persoane, pentru a ne bucura de beneficiile deţinerii unui animal.

„Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar şi deţinerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condiţiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum şi lăsarea fără hrană şi adăpost, sunt sancţionate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea 61/1991 privind normele de convieţuire socială, OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi şi Legea 205/2004 privind protecţia animalelor", explică IPJ Argeş.

Lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire, elemente constitutive ale unei infracţiuni

Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deţinătorii temporari sunt obligaţi să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancţionată contravenţional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni.

De asemenea, deţinerea unui câine (şi a oricărui animal, de altfel), implică deopotrivă, ca omul să fie responsabil. Chiar şi lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire faţă de animalul deţinut poate să întrunească elemente constitutive ale unei infracţiuni, aidoma situaţiilor în care aceste fapte constituie în mod evident o încălcare a legii, cum sunt actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept.

„Pentru proprietarii sau deţinătorii temporari de câini încadraţi la categoria câinilor periculoşi sau agresivi, poliţiştii argeşeni reamintesc nevoia de a respecta obligaţiile prevăzute de O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi", arată IPJ Argeş.

  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Primarul acuzat că a pretins favoruri sexuale unei angajate a fost reţinut. „Să fii la dispoziţia mea“, i-a cerut edilul 

Un tânăr din Argeş şi-a şantajat fosta concubină cu fotografii erotice ca s-o convingă să reia relaţia | adevarul.ro

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite