Portret/ Ioana Mardare, violonista pasionată de muzica folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut zeci de diplome şi a cântat cu Tatiana Stepa, Mircea Vintilă şi Vasile Şeicaru. Visează să devină solistă la Filarmonica din Berlin. Talentul muzical al Ioanei Mardare a fost descoperit de învăţătoare în clasa a III-a, când dascălul le-a sugerat părinţilor să o înscrie la Liceul de Artă.

„Prima dată mi-am dorit să cânt la vioară, dar nu m-au primit pentru că mi-au spus că ar fi trebuit să încep din clasa I“, povesteşte artista. A încercat să se îndrepte spre chitară sau pian, dar chiar şi aşa ar fi trebuit să înceapă studiul mai devreme. I s-a deschis însă uşa la clasa de violă, unde a început să studieze cu profesoara Maria Zan.

A adunat zeci de premii

„Mi-a plăcut foarte mult şi m-am îndrăgostit imediat de violă“, recunoaşte Ioana, care, cu trecerea timpului, a reuşit să înveţe să cânte la vioară şi pian. „Îmi doresc să pot să cânt la cât mai multe instrumente“, adaugă tânăra.  La gimnaziu, Ioana a participat la prima olimpiadă, după care s-a impus la toate competiţiile de acest fel. „Pot să spun că sunt mândră de locul II obţinut în clasa a XII-a la Olimpiada Naţională“, povesteşte pietreanca.

De asemenea, doi ani la rând, Ioana Mardare a câştigat locul I la concursul pentru vioară şi corzi grave de la Sibiu. Prin studiu intens, tânăra artistă a adunat 30 de diplome şi premii la violă. „Este un instrument mai mare decât vioara şi mai dificil pentru că tehnicile sunt diferite“, explică tânăra. Pe lângă muzica clasică, Ioana cântă cu plăcere de patru ani şi folk.

„Folk-ul este o muzică pentru suflet“

În 2007 a obţinut locul III la Festivalul de la Târgul Jiu „Poarta Sărutului“, iar în 2009 a câştigat premiul special „Tatiana Stepa“. Ioana Mardare şi-a făcut debutul în lumea folkului alături de Adrian Bezna cu care a cântat la mai multe festivaluri din ţară, dar şi la patru ediţii ale Galelor Folk de la Piatra Neamţ. Astfel, tânara a avut ocazia să cânte alături de Tatiana Stepa, Cristian Buică, Mircea Vintilă sau Vasile Şeicaru.

„Am învăţat că pe scenă comunicarea între artişti este foarte importantă. Am reuşit să-mi dezvolt auzul în ansamblu cu acest prilej“, explică tânăra. Recunoaşte că folk-ul rămâne pentru ea un hobby. „Este o muzică pentru suflet, la fel ca şi muzica clasică şi o cânt atunci când simt nevoia“, mai spune Ioana Mardare.

Profil

Născută: 5 octombrie 1990, Piatra Neamţ.
Studii. Studentă în anul I la Facultatea de Interpretare Muzicală de la Universitatea „George Enescu“, Iaşi.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Câte genuri muzicale ai cântat public până acum?
Cânt muzică clasică la violă, folk vocal şi la chitară, dar chiar şi rock pentru că am fost membra unei astfel de trupe. Timp de un an şi jumătate am cântat muzică, rock vocal şi la chitară bass în trupa Amurg. Mi-a prins bine pentru că am învăţat să cânt bine la chitara bass şi chiar mi-ar plăcea să repet experienţa.

Ce artişti apreciezi în mod special?
Pe Yury Bashmet. Pot să spun că este unul dintre interpreţii mei favoriţi şi asta pentru că se apropie mult de stilul meu de interpretare. De asemenea, îl apreciez mult şi pe profesorul meu Stanciu Constantin, care este bracist într-unul dintre cele mai bune cvartete din Europa.

Ce-i place
Activităţile Ioanei sunt legate în timpul liber tot de muzică. Îi place să cânte la chitară, la pian şi la vioară. Sporturile ei preferate sunt înotul, călăritul şi ciclismul. „Apreciez oamenii sinceri, deştepţi şi cei care iubesc muzica şi cu care am subiecte comune de discuţie“, spune tânăra artistă.

Ce nu-i place
Detestă prostia, mediocritatea şi persoanele care nu pot fi sincere. Nu agreează oţetul în mâncăruri şi nici varza. Îi displac manelele pentru că le consideră „un soi de corcituri între genurile muzicale“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite