Neamţ: Casa lui Ştefan cel Mare, redeschisă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În complexul muzeal au fost amenajate 21 de mini-muzee care „vorbesc" despre istoria clădirii.

Cetatea Neamţului a fost redeschisă ieri pentru public, după doi ani în care complexul muzeal a fost supus unui program de reabilitare. Noutatea adusă de renovare este dată de construirea mai multor încăperi în incinta clădirii istorice. „Practic, am transformat Cetatea Neamţ în Muzeul Cetatea Neamţ, pentru că am realizat 21 de spaţii muzeale, în care se vorbeşte despre istoria cetăţii", a precizat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.

Oficialii implicaţi în proiect se aşteaptă ca obiectivul să atragă mii de vizitatori anual şi să devină principala atracţie turistică din zonă. Inaugurarea a coincis cu reluarea sărbătorii „Zilele Cetăţii Neamţ", completată cu o primă ediţie a Festivalului Medieval. În acelaşi timp, nemţenii şi turiştii prezenţi la manifestări au putut urmări piesa de teatru „Apus de Soare" de Barbu Ştefănescu Delavrancea, pusă în scenă de actorii teatrului „Mihai Eminescu" din Botoşani.

Concert Nicu Alifantis

Atât la cetate, cât şi la stadionul din vecinătate, oaspeţii au fost întâmpinaţi de străjeri îmbrăcaţi în costume de epocă, cântând la instrumente folosite în urmă cu 500 de ani. În acelaşi timp, turiştii au fost atraşi în spectacole interactive în cadrul cărora
s-au folosit arme, armuri sau unelte evocatoare. Cei mai mulţi cavaleri şi domniţe au venit la Neamţ din zona Transilvaniei.

„Noi suntem de la Bistriţa, iar grupul celălalt este de la Târgu Mureş şi suntem pasionaţi de tradiţia medievală", a precizat unul dintre cavaleri. Astăzi, evenimentul cel mai important este sfinţirea paraclisului din cetate, la care este aşteptat Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan. Manifestările se vor încheia înspre miezul nopţii, cu un foc de artificii care va avea loc după concertul susţinut de Nicu Alifantis&Compania de sunet începând de la ora 21.00.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Neamţ a fost finanţat în proporţie de 67,5% din fonduri europene, iar lucrările au început pe 16 martie 2007. Valoarea contractului a fost de trei milioane de euro. Publicul va plăti intrarea începând din 6 iulie. Un bilet pentru adulţi va costa 5 lei, iar unul pentru copii 2,5 lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite