Şi cărţile intră în carantină. Cum sunt dezinfectate volumele împrumutate de la bibliotecă şi cât stau în izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca din Piatra Neamţ poartă numele unui ilustru cărturar. FOTO: facebook
Biblioteca din Piatra Neamţ poartă numele unui ilustru cărturar. FOTO: facebook

Activităţile Bibliotecii Judeţene „Kirileanu“ Neamţ au fost reluate parţial, volumele împrumutate înaintea declanşării pandemiei de COVID-19 putând fi restituite de către cititori. Publicaţiile sunt păstrate în carantină mai multe zile, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate.

Biblioteca Judeţeană Neamţ a reluat o parte dintre activităţi din data de 20 mai, urmând ca programul de relaţii cu publicul să se facă treptat, în funcţie de evoluţia contextului epidemiologic naţional. 

„Vor fi reluate activităţile de împrumut şi restituire de documente, oferirea de informaţii legislative şi de referinţe bibliografice, prin multiplicare şi scanarea de documente, care vor putea fi expediate şi pe cale electronică: telefon, fax, e-mail, messenger. În această primă etapă, rămân suspendate serviciile internet şi serviciile de lectură oferite de modulele şi sălile de lectură“, a declarat Mihaela Mereuţă, directorul Bibliotecii „Kirileanu“. 

Tocmai pentru asigurarea unor măsuri de igienă şi prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, la instituţia din Piatra Neamţ au fost amenajate spaţii speciale de depozitare temporară a publicaţiilor restituite de public, în scopul carantinării acestora şi repunerii în circulaţie, în condiţii de siguranţă. 

Astfel, cele tipărite pe hârtie, care nu au elemente de plastic - carte, reviste - vor fi timp de trei zile în carantină. Altfel stau lucrurile în privinţa documentelor pe hârtie - monografii sau periodice cu coperte laminate, care sunt carantinate 10 zile. 

Pentru CD/DVD vor fi 10 zile de carantină şi dezinfecţie cu material îmbibat cu produse biocide avizate, respectând timpul de uscare, urmat de o perioadă de carantinare de 3 zile, dacă sunt documente din hârtie în coperţile de plastic. 

Conducerea bibliotecii a mai transmis că în starea de alertă, personalul sălilor de lectură va asigura doar servicii de referinţă şi comunicarea cu utilizatorii prin intermediul mijloacelor electronice, pentru solicitarea unor informaţii punctuale sau a unor referinţe legislative/bibliografice. 

Accesul utilizatorilor la serviciile Internet, studiul în sălile de lectură şi la publicaţii periodice rămâne suspendat. Programul de lucru va fi luni - vineri: 09.00-18.00 - la sediu; luni, miercuri şi vineri: 10.00-16.00, marţi şi joi 12.00-18.00 - la filiale. Utilizatorii trebuie să folosească covoraşelor cu substanţe dezinfectante aflate la intrări şi în secţii.

„Tezaurul“ de carte donat de Gheorghe Kirileanu, bibliotecarul Palatului Regal

Biblioteca deţine o colecţie unicat a ziarului Timpul, din anii 1877, 1878 şi 1881, în rerioada când scriau aici Eminescu, Slavici şi Caragiale. FOTO: Facebook

kirilcarte

Accesul va fi permis numai în condiţiile purtării măştii de protecţie pe toată durata prezenţei în instituţie. În ceea ce priveşte rezervările de documente, ele se vor face telefonic, prin e-mail sau pe site-ul www.bibgtkneamt.ro, cu stabilirea unor intervale orare de ridicare a cărţilor, pentru a elimina formarea de aglomerări. 

„Pentru susţinerea accesului publicului la lectură, dar şi pentru evitarea aglomeraţiei, sunt suplimentate atât numărul de publicaţii ce se pot împrumuta, cât şi perioada de împrumut a acestora. 

Concret, maximum 10 publicaţii - cărţi sau CD-uri Daisy pentru un utilizator, cu termen de împrumut de

şase săptămâni şi maximum cinci DVD-uri pentru un utilizator, cu termen de împrumut trei săptămâni“, mai anunţă Biblioteca „Kirileanu“. 

Instituţia din Piatra Neamţ poartă numele lui Gheorghe Teodorescu Kirileanu (13 martie 1872 - 13 noiembrie 1960), cărturar, bibliofil, folclorist, editor, membru de onoare al Academiei Române, secretar al Casei Regale şi bibliotecar al Palatului Regal. 

A donat bibliotecii un extrem de valoros fond de carte, care, alături de altele, asigură studiu şi cercetare, fiind puse la dispoziţie peste 30.000 volume (carte şi periodice). Fondul deţine importante valori bibliofile, între care 240 cărţi vechi româneşti (1643-1830), 51 cărţi vechi străine (1630-1800),

numeroase volume cu autografe şi însemnări manuscrise. 

Între rarităţi, se află cinci cărţi cu autografe din fosta bibliotecă a lui Ion Creangă şi cinci volume din colecţia a ziarului Timpul (anii 1877, 1878 şi 1881), din perioada în care Eminescu era, alături de Slavici şi Caragiale, redactor la celebrul cotidian, ce se mai păstrează astăzi doar la Piatra Neamţ şi în Biblioteca Academiei Române. 

G.T. Kirileanu a fost primul din ţară care a atras atenţia asupra risipirii manuscriselor lui Creangă, la 10 ani după trecerea acestuia în veşnicie. La îndemnul lui Titu Maiorescu, a devenit, din 1906, cel mai

important şi longeviv editor al scrierilor povestitorului din Humuleştii Neamţului şi unul din primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu, în 1905.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite