Îngropat în excavator, sub sute de tone de beton, după prăbuşirea unei hale cu opt etaje. Câte ore a durat intervenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea probuşită avea opt etaje. FOTO ISU Neamţ
Clădirea probuşită avea opt etaje. FOTO ISU Neamţ

Accidentul de muncă s-a petrecut în zona unei mari platforme industriale, care a fost vândută la fier vechi după o privatizare nereuşită

Un teribil accident, care s-a soldat cu decesul unei persoane, a avut loc ieri după-amiază, 6 octombrie 2020, după ce un colos de beton s-a prăbuşit peste un excavator al cărui şofer lucra la baza sa. 

Nefericitul eveniment s-a produs în incinta fostei Platforme Chimice Săvineşti, judeţul Neamţ, la o clădire ce aparţinea acum unei societăţi comerciale, care efectua lucrări pentru a introduce hala în circuitul productiv. 

Alarma pentru intervenţie a fost dată în jurul orei 16.00,

echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Piatra Neamţ intervenind cu o autospecială complexă pentru intervenţie, alta pentru descarcerare, un modul multirisc şi o ambulanţă, după ce se anunţase că o persoană este prinsă sub dărâmături. 

Încă de la ajungerea la locul indicat, pompierii şi-au dat seama că şansele ca bărbatul să mai fie în viaţă erau minime, deoarece peste utilajul cu care lucra se prăbuşiseră sutele de tone de beton ale clădirii ce avea 8 etaje. 

„Salvatorii ISU încearcă de 2 ore să scoată un bărbat de sub dărâmături. Intervenţia este extrem de dificilă din cauza cantităţii mari de moloz din zidul/construcţia care s-a prăbusit peste utilajul în care victima se afla. Molozul conţine şi foarte mult fier beton, ceea ce face misiunea pompierilor şi mai dificilă“, comunica ISU Neamţ, în jurul orei 18.00 a zilei de ieri. 

Apoi, într-un alt mesaj, se transmitea că pompierii au reuşit să îndepărteze o parte din beton şi au ajuns la partea superioară a excavatorului în care se afla victima, însă mai sunt de dizlocat tone

de materiale rezultate în urma prăbuşirii, până să ajungă la cabina utilajului.

Anchete ale Poliţiei şi Inspectoratului de Muncă

Abia în jurul orei 21.00 victima avea să fie scoasă din cabină, stabilindu-se că era vorba despre un bărbat în vârstă de 48 de ani, care suferise leziuni care nu i-au dat nicio şansă de supravieţuire. În

acest caz s-au deschis anchete de către Poliţie şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ. 

Cea din urmă instituţie trebuie să stabilească circumstanţele producerii accidentului şi eventuale culpe. S-a vehiculat ipoteza că, în timp ce lucra, şoferul excavatorului a atins cu cupa o structură de rezistenţă, care a generat o prăbuşire în lanţ a celor 8 etaje ale clădirii. 

savine1

Pompierii au ajuns la victimă după 5 ore de la începutul misiunii. FOTO ISU Neamţ

Cât priveşte Platforma industrială Săvineşti, în anii comunismului ea era una dintre cele mai mari din România, aici lucrând aproape 20.000 de oameni la  Combinatul de Fire şi Fibre Sintetice (Fibrex), Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Azochim, Institutul de Cercetări pentru Fire şi Fibre Sintetice, plus alte structuri ce asigurat utilităţile necesare. 

Platforma era în anii de dinainte de revoluţia din 1989 o unitate etalon a economiei din Neamţ, mare parte din producţie fiind destinată exportului. În noiembrie 1999, prin HG 940/1999, Fibrex, care începuse să producă în 1956, a fost transferată de la FPS la  Ministerul de Finanţe, iniţiatorul acestui proiect fiind ministrul de Finanţe, Decebal Traian Remeş. 

Pachetul de 51% din acţiuni deţinut de stat a fost scos la vânzare pe Rasdaq, iar în ianuarie 2000, Radici Nylon a cumpărat fabrica cu 130 de miliarde de lei vechi. Ce a urmat a fost o copie fidelă a altor mari combinate: disponibilizări, reducerea producţiei până la zero, demolarea halelor şi vânzarea, bucată cu bucată, a utilajelor ca fier vechi.  

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Ministrul Muncii vrea schimbarea şefilor de la casele de pensii neperformante

Un român este acuzat că a dat foc la zeci de mii de euro, în Germania. Ce solicită autorităţile judiciare străine

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite