Bebeluş de 7 luni, în comă din cauza rujeolei la Spitalul Municipal Oradea. Părinţii susţin că s-a îmbolnăvit în spital şi au sesizat Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Bălan şi părinţii lui
Antonio Bălan şi părinţii lui

Un bebeluş de 7 luni a ajuns în comă la Spitalul Municipal din Oradea, cu complicaţii ale rujeolei, părinţii copilului acuzând că boala ar fi contactat-o în perioada în care a fost spitalizat cu pneumonie, în luna decembrie a anului trecut.

Atunci, micuţul Antonio Bălan a ajuns la Spitalul Municipal Gavril Curteanu chiar în Ajunul Crăciunului, cu bilet de trimitere de la medicul de familie care îl diagnosticase cu bronşită. În realitate, după investigaţiile medicale din spital, s-a descoperit că starea bebeluşuşui era mai gravă: avea pneumonie interstiţială cu insuficienţă respiratorie acută.

Copilul a stat în spital o săptămână, fiind externat pe 31 decembrie, cu recomandarea de a evita contactele cu persoane străine şi să se prezinte la control la medicul de familie. 

Din nou bolnav

Potrivit părinţilor, câteva zile mai târziu, pe 9 ianuarie, copilul a început să tuşească şi i-au apărut pete pe cap. Iniţial, medicul de familie i-a liniştit, spunând că ar putea fi o reacţie la antibiotice. Însă starea bebeluşului s-a agravat, iar pe 11 ianuarie, a fost adus la spital chiar de medicul de familie, în stare gravă, fiind transportat direct la secţia de Terapie Intensivă. Se îmbolnăvise de rujeolă şi intrase în comă, medicii acordându-i "prognostic rezervat".

Tatăl lui Antonio e convins că bebeluşul a contactat boala în săptămâna în care a fost internat la spital. A aflat, spune el, de la alţi părinţi cu copii internaţi că, în perioada Crăciunului, la aceeaşi secţie a spitalului ar fi fost un copil bolnav de rujeolă. „Nu pot să înţeleg de ce nu au pus carantină şi de ce nu ne-a spus nimeni nimic", a declarat Vasilică Bălan, nemulţumit şi de personalul medical care, spune el, i-a învineţit copilului încheieturile, sub pretextul că nu i-au găsit venele.

 

Nu-i din spital

Reprezentanţii Spitalului Municipal Oradea resping acuzele familiei, susţinând că perioada de incubaţie a virusului rujeolic este de aproximativ 10 zile şi, ca atare, cel mai probabil, copilul a contactat boala de la o persoană cu care a intrat în contact acasă. 

„Eu nu doresc să intru într-o polemică cu familia, pentru că le înţeleg durerea, iar noi facem tot ce se poate pentru a salva acest copil care este în stare critică. Dar aşa cum ei fac speculaţii, noi avem adevăruri. Nu am avut nici un caz de rujeolă în perioada 24-31 decembrie anul trecut la secţia de pediatrie III”, a declarat, pentru Adevărul.ro, managerul spitalului, Dacian Foncea.

La rândul ei, epidemiologul spitalului, Anca Hnatiuc, spune că transmiterea rujeolei se face prin contact direct cu bolnavul infectat. "Trebuie să am maximum 2 metri de la omul bolnav. Nu există stare de purtător sănătos în rujeolă, în sensul că m-am întâlnit cu o mamă a cărui copil e bolnav de rujeolă şi mama mi-a transmis mie. Sursa este clar omul cu infecţia", a explicat doctoriţa, convinsă şi ea că bebeluşul s-a îmbolnăvit în afara spitalului, după ce a intrat în contact cu o persoană bolnavă, copil sau adult.

Cazul va fi lămurit de anchetele dispuse de Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclamaţiei părinţilor. Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor, susţine că verificările sunt deja în curs. „Din datele pe care le avem, la Spitalul municipal Oradea a existat un focar de rujeolă, înainte de internarea bebeluşului. Au fost doi copii diagnosticaţi cu această boală, dar care au fost izolaţi imediat, pe o altă secţie şi avem şi dovada efectuării dezinsecţiei în secţia de Pediatrie. Acum încercăm să stabilim persoanele cu care copilaşul a intrat în contact după externare, în comunitatea din care vine”, a declarat pentru Adevărul.ro Daniela Rahotă. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite