Afacerista din Bihor care a transformat judeţul în depozit pentru gunoaiele italienilor a fost trimisă în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 850 de tone de deşeuri zac de mai bine de 2 ani la marginea a 2 sate din Bihor foto: ebihoreanul.ro
Peste 850 de tone de deşeuri zac de mai bine de 2 ani la marginea a 2 sate din Bihor foto: ebihoreanul.ro

Bihoreanca Georgeta Trifa, cea care, prin două firme din judeţ, a importat 850 de tone de resturi de textile, plastic şi cauciuc din Italia, abandonându-le apoi la marginea unor sate din judeţ, a fost trimisă în judecată.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a înaintat instanţei, la sfârşitul săptămânii trecute, dosarul în care femeia este acuzată că, prin intermediul firmelor pe care le controla, Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group, a introdus în România peste 850 de deşeuri provenind de la agenţi economici din Italia, regiunile Toscana, Lombardia şi Emilia Romagna.

„O veritabilă groapă de gunoi”

Gunoaiele au intrat în ţară în perioada 2018 - 2019, se arată în rechizitoriu, iar firmele italiene au apelat la bihoreancă pentru că i-ar fi costat mult mai mult să neutralizeze deşeurile în propria lor ţară.

 “Nu au fost valorificate în Italia, ţara de provenienţă, din cauza costurilor ridicate ale tehnologiilor şi a calităţii proaste ale acestora. În schimb, pentru bani mult mai puţini, au fost trimise în România, o veritabilă groapă de gunoi”, acuză anchetatorii. 

Deşeurile au intrat în ţară cu documente false potrivit cărora urmau să fie incinerate de firme din Chişinău şi Timişoara cu care, însă, nu exista nicio înţelegere. În mod normal, în astfel de situaţii, femeia ar fi trebuit să returneze deşeurile. În loc de asta, le-a ascuns la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului, din Bihor, în spaţii închiriate, acoperindu-le apoi cu baloţi uriaşi de fân, în speranţa că nu vor fi descoperite Haldele uriaşe au fost însă găsite, în final, în februarie 2020, de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care apoi au anunţat autorităţile judiciare. 

Trafic cu otrăvuri

În timpul anchetei, procurorii au descoperit şi o altă afacere. Unul dintre transportatorii care au făcut naveta între Italia şi România cu deşeurile, Adrian Florin Popa, a fost găsit făcând comerţul clandestin cu Quickphos Up (fosfură de aluminiu), pesticid fumigant extrem de toxic, procurorii găsindu-l şi pe unul dintre clienţi, patronul italian al unei mori din Bihor, Faustino Razza.

În timpul percheziţiilor care l-au vizat, otrăvurile au fost găsite aruncate neglijent pe o masă şi pe un dulap, la parterul clădirii unde se aflau birourile şi locuinţele unor angajaţi. Ca atare, Adrian Florin Popa, Faustino Razza şi un angajat al acestuia din urmă, Iosif Ioan Pelak, bănuit că a fost intermediarul afacerii, au fost inculpaţi pentru trafic cu substanţe toxice, faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

La rândul ei, Georgeta Trifa şi una dintre firmele sale, Gaz&Oil Gross Group, vor fi judecate pentru constituirea unor depozite ilegale de deşeuri, infracţiune pedepsită cu închisoare între 3 şi 5 ani sau cu amendă. Cealaltă firmă a bihorencei, Intrarom Service, a scăpat pentru că a intrat în insolvenţă. 

„Gunoiera” mafiei

Femeia, despre care Adevărul a scris în trecut, a mai fost condamnată în anii ‘90 la închisoare pentru înşelăciune, şi se ocupă de afaceri cu deşeuri de ani de zile, cotidianul italian Il Mattino dezvăluind încă în 2016 că, prin firma Intrarom Service, aduce în România gunoaiele mafiei italiene. 

Înfiinţată în 2007, firma a declarat ca obiect de activitate "Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi neclasificate altundeva", însă în realitate, conform propriului site, intermedia importuri de gunoaie în România.

Deşeurile erau colectate de la firme din regiunea Campania, inclusiv Napoli şi ajungeau în România însă "Filiera romena" a picat, spuneau ziariştii, după o perioadă, când s-a aflat că gunoaiele urmau să fie pur şi simplu aruncate în depozite de deşeuri, şi nu prelucrate.

Potrivit presei italiene, în februarie 2016 Intrarom Service a cerut permisiunea ca o navă să ancoreze de două ori în portul Pozzuoli, pentru a încărca 6.000 tone de "ecoballe". Gunoaiele urmau să ajungă în port cu camioanele, după estimările firmei fiind necesare 200 de transporturi rutiere.

Primarul Vincenzo Figliolia a respins categoric solicitarea, nu doar din pricina poluării, ci şi pentru că Intrarom Service nu precizase nici originea, şi nici destinaţia deşeurilor. 

Femeia avea atunci legături cu personaje controversate din Italia, fiind asociată într-o altă firmă de apartament cu trei italieni: Marraffa Giuseppe Antonio, Monna Gianni şi Caserta Antonio, toţi trei au fost anchetaţi în ultimul deceniu pentru afaceri ilegale cu gunoaie în Italia, Marraffa şi Monna fiind chiar condamnaţi în toamna anului 2017 la câte 1 an şi 2 luni de detenţie.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cine este femeia care a ascuns sute de tone de gunoaie în Bihor: asociată încă din 2017 cu mafia deşeurilor din Italia. Localnici revoltaţi: „Sper că-l iei acasă!“

România, ladă de gunoi pentru Mafia calabreză. Patru motive pentru care ţara noastră este preferată de traficanţi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite