După o finanţare europeană ratată, o clădire de patrimoniu va fi refăcută integral din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Braunstein din Ia
Palatul Braunstein din Ia

Primăria Iaşi a anunţat demararea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor la Palatul Braunstein, aflat în centrul oraşului. Valoarea lucrărilor se ridică la 17,6 milioane de lei, iar banii sunt din bugetul local.

După ce s-a decis definitiv că Primăria Iaşi nu poate lua bani europeni prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru refacerea Palatului Braunstein, municipalitatea a trecut la organizarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor, ce vor fi decontate din bani publici. Reprezentanţii Primăriei Iaşi au anunţat că pe 15 decembrie vor deschide ofertele pentru execuţia lucrărilor de modernizare la clădirea construită între 1913 şi 1915.

Potrivit municipalităţii, valoarea estimată a contractului este de 17,6 milioane de lei. În momentul în care aleşii locali au decis preluarea investiţiei şi plata ei integrală din bugetul public, primarul Mihai Chirica a declarat: „Aşteptarea îndelungă privind reabilitarea pe fonduri europene a acestui proiect pare destul de incertă în momentul de faţă. Echipa de evaluatori de la ARDNE a spus că este un proiect care primeşte un punctaj eligibil, dar nu poate intra la finanţare pentru că au găsit o găselniţă de tipul: înălţimea cornişei este mai mare decât cea actuală”.

Potrivit reprezentanţilor ADRNE, proiectul a fost respins pentru că lucrările din proiect depăşeau limita de proprietate şi se modifica gabaritul construcţiei. Oficialii Primăriei Iaşi au spus că proiectul ce va fi derulat cu bani publici vizează: „consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influenţe art nouveau de la începutul secolului al XX-lea, înlocuirea şarpantei şi implicit a învelitorii (fapt care conferă posibilitatea amenajării unui spaţiu expoziţional în podul imobilului, aşa cum a fost gândit în 1915), recompartimentarea interioară, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare sanitare, termice şi electrice, reabilitarea termică a clădirii prin executarea unei anvelope interioare“.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

 






Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite