Zece lucruri bizare despre amazoane. Cât de temute erau cele mai faimoase triburi de femei războinice din lumea antică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războinice.
Războinice.

Amazoanele au fost membre ale unui celebru trib antic de femei, însă mărturiile despre existenţa lor s-au păstrat doar în legendele unor autori ai vremii.

Amazoanele ar fi locuit într-un ţinut din nordul Mării Negre şi s-au înrudit cu popoarele sciţilor şi sarmaţilor, care în Antichitate au ocupat şi zone din actualul teritoriu al României. Unii istorici au susţinut că legendele războinicelor antice, create de autori greci ca Herodot şi Apollonius, nu sunt cu totul neadevărate, descoperirile arheologice din ultimele decenii venind în sprijinul lor.

Iată zece dintre cele mai bizare mărturii despre faimoasele amazoane:

Cât de periculoase erau
Amazoanele erau înfăţişate în poemele antice ca o hoardă de femei războinice care luptau împotriva bărbaţilor şi cu care conflictul era deosebit de periculos, chiar şi pentru eroii cei mai viteji ai legdendelor antice. Autorii din Grecia antică nu aveau îndoieli că războinicele puteau distruge întreaga populaţie de bărbaţi adulţi şi că nu exista o apărare eficientă împotriva lor.

Ar fi avut două regine
Femeile guvernau triburile, care ar fi avut, potrivit unor autori, două regine, una pentru apărare şi război şi una pentru treburile interne. Amazoanele au făcut numeroase expediţii cuceritoare în teritoriile vecine.

Cum luptau amazoanele
Amazoanele luptau atât călare, cât şi pe jos. Purtau scuturi în formă de frunză de iederă sau de semilună şi erau dotate cu suliţe, arcuri, topoare şi săbii. Mânerele săbilor şi pumnalelor erau mai scurte decât cele găsite în mormintele bărbaţilor, susţineau arheologii.

Erau mutilate pentru vigoare

Ca să fie mai îndemânatice, îndată ce năşteau le era ars sânul drept. „De aceea pieptul lor devine ca la bărbaţi, iar mâna nu e stânjenită, când o întind ca să lovească. Datoria tinerelor fete este să tragă cu arcul, să călărească şi să vâneze”, informa autorul antic Pomponius Mela.

Îngropate alături de caii lor
Începând din anii 1950, zeci de morminte antice de femei înhumate alături de arme şi echipament militar au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice desfăşurate pe teritoriul Kazahstanului. Unii arheologi au indicat că ele au fost ale legendarelro amzoane. Mormintele conţineau şi armuri, arme şi hamuri de cai. Unii istorici au susţinut că amazoanele erau îngropate alături de caii lor.

Cum se îmbrăcau
Hainele lor erau compuse, de obicei, dintr-o o tunică scurtă, deseori deschisă pe o parte pentru a afişa figura femeii, din pantaloni lungi, strâmţi şi încălţări uşoare şi armură. Amazoanele îşi protejau pielea de temperaturile extreme ale stepelor şi de durerile provocate de călărie, prin aplicarea unor unguente pe bază de grăsime, afirmau alţi autori antici.

Tatuajele amazoanelor
Amazoanele s-au tatuat, potrivit unor autori antici, ca Herodot. Femeile îşi acopereau trupurile cu motive geometrice şi animale.

Îmblânzeau animalele sălbatice
Grecii antici au relatat că amazoanele erau mari îmblânzitoare de animale sălbatice precum leu, panterele, cerbi, tauri şi vulturi. Creşterea cailor era o îndeletnicire importantă. „Caii ele îi cresc prin locuri mlăştinoase şi atâţia câţi le trebuiesc pentru armată şi nu este îngăduit ca în ţara lor să locuiască bărbaţii”, informa istoricul antic Filostrat.

 Copii crescuţi cu lapte de iapă
Copiii amazoanelor nu erau hrăniţi la sân de mamele lor, ci cu lapte de iapă. Ele îşi hrănesc copiii cu lapte de iapă ori cu faguri de rouă care se găsesc sub formă de miere în trestia fluviilor”, informa istoricul elen Filostrat.

Nu voiau soţi
Femeile din tribul antic al amazoanelor, de pe ţărmul Mării Negre, trăiau separat de bărbaţi. Apelau însă la serviciile celor din triburile învecinate o dată pe an. „Fiindcă ele au nevoie de copii, se duc la fluviul Halys, se întâlnesc cu bărbaţi, se unesc cu ei şi, întorcându-se pe la sălaşurile şi pe la casele lor, copiii de sex masculin pe care i-ar naşte îi duc părinţilor lor de la marginea ţării să-i crească şi să le fie robi. Pe fete, se spune că acestea le cresc pentru privilegiul sexului lor şi le hrănesc după obiceiul mamelor, fără a le alăpta”, informa oratorul atenian Filostrat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

10 lucruri puţin ştiute despre Decebal, ultimul rege al Daciei. De ce era renumit drept cel mai temut duşman al Romei Antice

Decebal a fost ultimul rege al Daciei şi un personaj de legendă în istoria poporului român. A fost omul care a condus armatele Daciei în cele mai crunte înfruntări din Antichitate. Decebal a sfârşit ucigându-se, iar după moartea sa, o parte a teritoriilor aflate în stăpânirea lui au intrat în componenţa Imperiului Roman.

Ce limbă vorbeau, de fapt, dacii şi de ce nu foloseau scrierea. Sute de cuvinte mai puţin ştiute pe care ni le-au lăsat moştenire strămoşii noştri

Aproape 200 de cuvinte din limba română îşi au originea în limba vorbită de daci, potrivit celor mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă care s-au dedicat studierii limbilor arhaice. Dacii nu foloseau scrierea, este o altă concluzie la care au ajuns lingviştii consacraţi, însă cele mai multe dintre teoriile privind limba sau scrisul în vremea antică au stârnit controverse.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite