VIDEO Poluare majoră după incendiul devastator de la fabrica de uleiuri: „A murit cam tot ce mişca în râu”

VIDEO Poluare majoră după incendiul devastator de la fabrica de uleiuri: „A murit cam tot ce mişca în râu”

FOTO: ISU Huendoara.

Râurile Mureş şi Orăştie au fost grav afectate de poluarea produsă în urma incendiului de la fabrica de uleiuri din Orăştiei. „A murit cam tot ce mişca în apă”, a fost declaraţia comisarului adjunct Robert Szep, de la Garda Naţională de Mediu. Între timp, un tânăr se zbate între viaţă şi moarte, în urma arsurilor suferite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incendiul puternic de la fabrica de uleiuri din Orăştie a fost stins, însă efectele sale sunt resimţite din plin. Aerul a fost poluat cu benzen şi derivaţi ai acestuia, cu dioxid de sulf şi compuşi organici volatili, în perioada când incendiul a fost la cotele maxime, a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Totuşi, gazele au rămas sub limita admisă, potrivit măsurătorilor Agenţiei de Mediu Hunedoara.

Pârâul Orăştie aflat în imediata apropiere a halei incendiate a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ trei kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare.

„Probleme mai grave au fost în ce priveşte poluarea apei. Colegii noştri de la Apele Române au intervenit cu nişte flotoare cu care au reuşit să reţină o parte din aceste substanţe organice care au ajuns în râul Orăştiei. Din păcate o altă parte din aceste substanţe, care s-au dizolvat în masa apei, a au intrat şi în râul Mureş, au produs o mortalitate piscicolă, nu foarte însemnată în Mureş, dar în Râul Orăştiei a cam murit tot ce trăia pe un sector de câteva sute de metri. A fost o moarte biologică a tot ce mişca în apă şi a fost prins de unda de poluare. Angajaţii de la Apele Române au instalat două baraje de retenţie a substanţelor organice, una la revărsarea Râului Orăştiei în Mureş, iar cealaltă la 20 de kilometri pe Mureş, iar pelicula care mai pluteşte va fi reţinută de acestea”, a declarat Robert Szep.

Trei amenzi de la ISU şi Garda de mediu

Administratorii fabricii de uleiuri esenţiale au fost amendaţi în perioada 2016 – 2017 de trei ori, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi de Garda de Mediu. Au primit o sancţiune de 30.000 de lei, de la ISU Hunedoara, pentru că nu au actualizat planul de urgenţă internă, conform dezvoltării de pe amplasament, iar Garda de mediu le-a dat o amendă de 40.000 de lei, pentru neraportarea cantităţii depozitate şi o altă sancţiune de 20.000 de lei.

Şi ITM şi Direcţia Regională Vamală au sancţionat fabrica pentru nereguli în ultimii ani.

VIDEO

În prezent autorităţile efectuează cecetări pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs incendiul devastator.

Clădirea cu cinci niveluri a fabricii Terpena din Orăştie a fost ruinată, iar depozitele sale au fost devastate de incendiul izbucnit marţi, în jurul orei 17.

VIDEO

Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale şi chimicale aromatice a fost stins după o noapte întreagă în care la faţa locului au fost mobilizate forţe impresionante. Zeci de pompieri au acţionat ore în şir pentru a opri flăcările imense ce puteau fi văzute de la mai mulţi de kilometri şi fumul negru, dens, care s-a ridicat peste zona industrială a municipiului, şi care a dus la evacuarea unui cartier în care locuiau peste 400 de oameni. Timp de aproape 24 de ore, locul incendiului a oferit localnicilor o privelite de coşmar.

Flăcările neîncetate au fost mărite de numeroasele bubuitori şi explozii ale butoaielor cu substanţe chimice, inflamabile. Miercuri dimineaţă, rămăşiţele fabricii încă fumegau, însă pericolul a fost îndepărtat în cea mai mare parte. În urma incendiului a rămas un teren contaminat, ocupat de dărâmături şi mărfuri distruse, cinci oameni răniţi, dintre care un tânăr, transportat la o clinică din Timişoara, a rămas în stare gravă în urma arsurilor suferite, şi un adevărat dezastru economic şi social pentru comunitatea din Orăştie. Afacerea de milioane de euro a fost pusă pe butuci de incendiu, iar cei peste 100 de angajaţi ai întreprinderii vor fi nevoiţi, cel mai probabil, să îşi caute alte locuri de muncă.

VIDEO

VIDEO Incendiul din Orăştie, după şapte ore

 
 

Incendiul a izbucnit în jurul orei 17, la fabrica de uleiuri Terpena din Orăştie. O explozie puternică a fost auzită înainte ca flăcările să cuprindă hala de cinci niveluri, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5.000 m², un loc în care se prelucrează vopseluri, fiind depozitate uleiuri minerale şi alte produse chimice.

„În urma incendiului un bărbat în vârstă de 24 ani a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, de gradul III şi IV. Rănitul a fost transportant cu o ambulanţă la UPU Orăştie, urmând să fie preluat de o ambulanţă SAJ cu medic pentru a fi transportat la un spital de specialitate din municipiul Timişoara. Alte patru persoane au fost intoxicate cu fum şi au primit îngrijiri la faţa locului, nefiind necesară transportarea acestora la spital”,  a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

Din după-amiaza de marţi şi până în dimineaţa zilei de miercuri, zeci de pompieri au fost implicaţi în stingerea incendiului violent care a cuprins o fabrică de uleiuri esenţiale din zona industrială a municipiului Orăştie. Pompierii din Hunedoara au fost sprijiniţi de efective din judeţele Alba, Gorj şi Sibiu.

„Eforturile susţinute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectată de incendiu şi stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială”, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică. Marţi seara, Comitetul local al municipiul Orăştie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum şi din 25 de locuinţe situate pe străzile Nicolae Titulescu şi Câmpul Nou situate in apropiere de locul producerii incendiului.

VIDEO

 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Incendiu catastrofal la fabrica de uleiuri. Un cartier este evacuat, din cauza pericolului. „Au fost mai multe explozii”

Pompierii fac eforturi disperate pentru a stinge un incendiu mistuitor care a izbucnit la o fabrică de uleiuri din Orăştie. Cel puţin cinci oameni au fost răniţi, dintre care unul este în stare gravă. Potrivit martorilor, după izbucnirea flăcărilor au avut loc mai multe explozii. Peste 300 de oameni au fost evacuaţi din blocurile de la marginea Orăştiei.

Afaceri puse pe butuci de incendiul violent din zona industrială a Orăştiei

Zeci de pompieri au fost implicaţi în acţiunile de stingere a unui incendiu violent care aseară a cuprins mai multe clădiri din zona industrială a municipiului Orăştie. ISU Hunedoara nu a stabilit deocamdată împrejurările producerii incendiului, însă potrivit instituţiei, pagubele sunt foarte mari.

VIDEO Incendiu violent în Orăştie. Flăcările au cuprins două depozite, de peste 1500 de metri pătraţi

Depozitele unor firme din zona industrială a municipiului Orăştie au fost mistuite de flăcări. De mai multe ore, pommpierii sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiului izbucnit în această seară.

citeste totul despre: