VIDEO Cum este distrusă una dintre cele mai frumoase cetăţi dacice din România. Dezastrul din situl UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Costeşti a rămas un loc al nimănui, de unde mulţi turişti pleacă dezamăgiţi, deşi este monument UNESCO, iar autorităţile s-au lăudat că vor avea grijă de ea.

Au trecut aproape şase ani de când Consiliul Judeţean Hunedoara a propus preluarea în administrare a cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei, împreună cu aşezările Costeşti – Blidaru, Băniţa şi Piatra Roşie. De atunci, situaţia monumentului istoric s-a înrăutăţit, iar autorităţile s-au dovedit incapabile de a reacţiona.

GALERIE FOTO


Din februarie 2014 datează proiectul de hotărâre a Consiliului Judeţean Hunedoara de a prelua de la Ministerul Culturii, cetatea dacică de la Costeşti – o aşezare aflată pe lista monumentelor istorice şi din patrimoniul mondial UNESCO.

Situl arheologic se întinde pe 8 hectare, cu o zonă de protecţie de 23 de hectare în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.


În cei cinci ani şi jumătate trecuţi de la iniţiativa Consiliului Judeţean şi în ciuda numeroaselor promisiuni pe care politicienii şi autorităţile din judeţ le-au făcut de-a lungul timpului, situaţia cetăţii dacice din Munţii Orăştiei s-a agravat, iar mulţi dintre turiştii care o vizitează îşi arată dezamăgirea faţă de ceea ce văd la Costeşti. Ultimii doi kilometri ai drumului spre monumentul UNESCO nu au mai fost modernizaţi, iar oamenii urcă cu greu panta acoperită cu pietriş. La intrarea în cetatate, turiştii sunt întâmpinaţi de un panou din lemn, rupt şi rezemat de un bastion antic, pe care existau câteva informaţii despre aşezare. Panoul vechi de circa 10 ani este degradat, dar nu a mai fost înlocuit. O potecă urcă spre cele două „turnuri – locuinţă”, fostele palate antice ale regilor daci.

image

În ultimii ani, blocurile de piatră le turnurilor au fost dislocate, sparte, vandalizate, distruse iremediabil, iar acoperişul metalic menit să le protejeze s-a degradat şi, oricum, nu le mai apără în faţa ploilor şi vântului. Structura metalică datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic, şi este necesară înlocuirea ei. De la „turnurile gemene” o cărarecoboară în pădure şi se ramifică spre cele patru temple ale aşezării şi spre celelalte vestigii antice. „Mai este ceva de vizitat?”, întreabă adesea turiştii înainte de a merge pe potecă. Cei mai mulţi se arată debusolaţi, neştiind încotro să meargă, pentru că nimeni nu a montat indicatoarele necesare. Panourile informative lipsesc astfel că atunci când dau de ruinele ascunse după buruieni, oaspeţii aşezării nu află mai nimic despre ele. După o rătăcire prin pădure, mulţi diintre vizitatorii aşezării sunt nevoiţi să se mulţumească doar cu clipele de relaxare în mijlocul naturii, fără să poată afla pe viu povestea locului istoric pe care l-au vizitat.



Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante aşezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Asfaltul a ajuns la poalele cetăţii Piatra Roşie. Până la şoseaua din munţi, drumul judeţean a rămas dezastruos

VIDEO Panorama fabuloasă din cetatea dacică Piatra Roşie. O stâncă solitară de la marginea prăpastiei oferă senzaţii tari

VIDEO Cetate antică înghiţită de pădure. Arborii seculari prăbuşiţi peste vestigii provoacă distrugeri iremediabile

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite