Sex interzis cu femeia de serviciu şi paciente violate pe patul de spital. Ce dezvăluiau anchetele din anii 1950

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe documente din anii 1950, păstrate la Arhivele judeţului Hunedoara, oferă detalii ţinute departe de publicul larg al acelor ani: relatări despre violurile petrecute în spitale, asupra unor femei de serviciu sau paciente.

Arhivele Naţionale din judeţul Hunedoara au păstrat numeroase dosare care dezvăluie „grozăviile” petrecute la începutul anilor 1950, în Hunedoara. Un astfel de dosar de la arhive, întocmit de Procuratura din Deva, oferă detalii despre faptele comise de un şef al pazei civile la Minele de fier din Ghelari şi administrator al spitalului din localitate. Ioan B. a fost trimis în judecată pentru violarea femeii de serviciu a unităţii medicale, pe care a lăsat-o gravidă.

„Profitând de funcţia de administrator în cadrul spitalului, sub ameninţarea că o va da afară pe reclamanta C.I., cei doi au avut raporturi sexuale în mai multe rânduri, fără consimţământul acesteia, astfel că reclamanta a rămas gravidă cu inculpatul, iar întrucât acesteia i-a fost ruşine să spună acestui fapt cuiva şi fiindu-i şi frică să nu fie dată afară, nu a denunţat din timp acest fapt”, se arată într-un rechzitoriu păstrat la Arhivele Naţionale. Administratorul spitalului nu a recunoscut faptele, confirmate însă în faţa anchetatorilor de o altă femeie de serviciu din spital.

Pacientă violată de infirmier
În acelaşi an, un alt angajat din sistemul medical a fost trimis în instanţă pentru infracţiuni la fel de grave. Ioan Stan, infirmier la Spitalul din Orăştie, a fost anchetat după ce ar fi violat o pacientă în vârstă de 14 ani.

„Lezata se afla internată la spitalul de stat din Orăştie, pentru tratamentul unei boli de piele. Inculpatul, care era angajat la acel spital, sub pretextul că o cheamă în sala de pansamente pentru a-i face tratamentul, a forţat-o pe minoră să aibe cu el contact sexual, dezvirginând-o, împrejurarea rezultă din actul sexual de la dosar”. Bărbatul a negat însă acuzaţiile. În acea perioadă, pedepsele pentru viol, puteau fi evitate de inculpaţi în unele cazuri, dacă aceştia îşi dădeau consimţământul pentru a se căsători cu victimele.

Femeia de serviciu aproape linşată
Documentele de la Arhivele Naţionale din judeţul Hunedoara prezintă şi povestea unei femei de serviciu sedusă, care a avut de suferit de pe urma unei iubiri interzise. Irma Lardone lucra ca femeie de serviciu la sfatul popular, iar din cauza amantului său pe care l-a sedus, a căzut victimă răzbunării femeilor din sat. „Lezata reclamanta Irma Ladone, în vârstă de 18 ani, femeie de serviciu  întreţine legături erotice şi raporturi chiar sexuale cu numitul Ioan B., soţul inculpatei Anica B., cu care este însurat de circa 17 ani şi are un copil legitim, fapt care a scandalizat Sfatul Popular. Au întreţinut legăturile erotice, fără ca aceştia să ţină cont de soţul imoral. La 18 octombrie 1952, cei doi au fost surprinşi din nou de soţia îngrijitorului de tauri, în casa acestuia şi a părinţilor. Femeia şi o altă martoră au tăbărât asupra reclamantei, au scos-o afară din casă şi i-au aplicat mai multe lovituri de bâtă, după care i-au tăiat părul cu un cuţit, provocându-i leziuni fizice care au necesitat îngrijiri medicale de de 6 – 7 zile”, se arată în rechizitoriul dosarului din 1952, păstrat la Arhivele Naţionale.


Vă recomandăm şi:

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Arhivele judeţului Hunedoara păstrează mărturii inedite din Hunedoara pitorească a anului 1949. În zorii comunismului în Hunedoara locuiau 8.000 de oameni, iar oraşul făcea primii paşi în marele proiect al industrializării din timpul regimului comunism.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Cât de poluată a fost Hunedoara în „Epoca de Aur”: gazele toxice şi praful îi îmbolnăveau pe localnici, în timp ce Deva se bucura de aer curat

Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori. Un studiu realizat în anii 1970 arăta Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite